Kastamonu'da Muhtarlar Müzesi kuruldu

Kastamonu'da Muhtarlar Müzesi kuruldu

Kastamonu'da kurulan Muhtarlar Müzesi'nde muhtar mühründen daktilosuna kadar 300 parça envanter bulunuyor. Kastamonu Belediye Başkanı Vidinlioğlu "Kastamonu Muhtarlar Müzesi konusunda da Türkiye'de bir ilki yaptı. Biz de muhtarlar Müzesiyle ilgili üzerimize ne düşerse yapacağız" açıklaması yaptı.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği'nce Kastamonu Belediyesinin desteğiyle kurulan Muhtarlar Müzesi’nde, mühürlerden fermanlara kadar 300 parça envanter bulunuyor.

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, yaptığı açıklamada, Kastamonu'nun köklü bir vilayet olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'DE BİR İLKİ YAPTIK"

Kentin ilklere ev sahipliği yaptığını vurgulayan Vidinlioğlu, "Anadolu'da ilk muhtarlığın kurulduğu il olan Kastamonu'da ilk muhtarlar müzesi kuruldu. Ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Kastamonu sadece muhtarlık anlamında değil, aynı zamanda İstiklal Madalyalı tek ilçeye sahip bir il. Kastamonu baştan sona tarih, baştan sona büyük kadim şehirlerimizden biri." dedi.

Muhtarların her zaman yanında olacaklarını dile getiren Vidinlioğlu, "Kastamonu Muhtarlar Müzesi konusunda da Türkiye'de bir ilki yaptı. Biz de muhtarlar Müzesiyle ilgili üzerimize ne düşerse yapacağız ayrıca tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü kutluyorum." diye konuştu. 

19-10/19/ana-manset-2-1571477603.jpg

"MUHTARLIK KURUMU İLK 1829'DA BAŞLIYOR"

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu da Kastamonu'ya Türkiye'de ilk Muhtarlık Müzesi'ni kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müzelere olan ilgisini bildiğini dile getiren Yapıcıoğlu, şöyle devam etti:

19-10/19/ana-manset-2-1571477622.jpg

"Osmanlı'da muhtarlık ilk olarak 1829 yılında İstanbul'da kuruluyor. Anadolu'da ise ilk olarak Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde 1833 yılında kuruluyor ve buradan Türkiye'ye yayılıyor. O nedenle muhtarlık açısından Kastamonu önemli bir yer. Konfederasyondaki arkadaşlarımız bunu bildiği için bu müzeyi kurmanın bize yakışacağını söyledi. Bunun üzerine ben de çalışmalara başladım. Önceki konfederasyon başkanımız Hüseyin Akdeniz, Osmanlı arşivlerinden muhtarlıkla ilgili belgeleri çıkararak bana ulaştırdı. Ben de Sayın Cumhurbaşkanımıza bu belgelerle birlikte Anadolu'daki ilk muhtarlığın kurulduğu Kastamonu'ya muhtarlar müzesi kurulması talebimizi ilettim. Kendisi bu talebimizi olumlu karşıladı. Biz de çalışmalara başladık." 

KASTAMONU/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN