Kemoterapiyle saç dökülmesi sona eriyor

Kemoterapiyle saç dökülmesi sona eriyor

Kanser hastaları için keşfedilen bir ilaç büyük yankı uyandırdı. Bilim insanları, hastalıkta en etkili tedavi yöntemi olan kemoterapinin yol açtığı ‘saç dökülmesini’ sona erdirecek bir ilaç bulduklarını açıkladı.

Bilim insanları kanser hastalarının en büyük sorunlarından biri olan kemoterapi kaynaklı saç dökülmesini ortadan kaldıracak bir ilaç buldu. Manchester Üniversitesi’nde görevli araştırmacıların buluşu, kanser hastaları için büyük bir önem taşıyor. Buna göre araştırmacılar, saç köklerinin kemoterapiden nasıl korunacağına yönelik yeni bir strateji keşfetti. Kemoterapiden önce ilaç ile saçlara yapılacak masajın tedaviden sonra saç kaybını önlemeye önemli ölçüde katkıda bulunabileceği ileri sürüldü.

İlacın keşif aşamasında yer alan araştırmacı Dr. Talveen Purba, “Saç derisi köklerine CDK4-6 inhibitörlerini içeren ilacı uyguladığımızda, bu foliküllerin ‘taksanın’ zararlı etkilerine daha az duyarlı olduğunu gördük. Ayrıca ilacın saç köklerinde herhangi bir ek toksik etkisi olmadığını tespit ettik” dedi. Ekip ayrıca, çalışmalarının kemoterapinin neden olduğu saç hasarını hafifletmek için, hastaların saç derisi saç köklerinde hücre bölünmesini yavaşlatacak harici olarak uygulanabilir ilaçların geliştirilmesini destekleyeceğini de umuyor.

Kemoterapi, çoğunlukla kanser için ilk tedavi olarak uygulanıyor ve kanserli hücreleri yok etmek amacıyla hızla bölünen hücreleri hedefleyerek öldürmeye çalışıyor. Ancak ne yazık ki, kemoterapi saç köklerinde olduğu gibi sağlıklı dokularda hızla bölünen hücreleri de tahrip edebiliyor. Bilim insanları, saç dökülmesinin “psikolojik yükü” nedeniyle hastaların yüzde 8’inden fazlasının kemoterapiyi reddettiğini de ortaya koyuyor. Bazı hastalar ise kemoterapi sırasında kafa derisini soğutan “buz şapkaları” kullanıyor ve saç derisine kan akışını yavaşlatmayı amaçlıyor. Bu ise birçok kimyasal maddenin saç köklerine ulaşmasını önlüyor ancak tüm kanser türlerinde aynı etkiyi göstermiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN