Korona bitmeden yeni pandemi uyarısı! 'Nipah' her an patlayabilir

Korona bitmeden yeni pandemi uyarısı! 'Nipah' her an patlayabilir

Tüm dünyayı esir alan koronavirüs salgınına karşı mücadele devam ederken, uzmanlar Nipah adlı yeni bir virüse karşı uyardı. Dünyanın en bulaşıcı 10 enfeksiyonu listesinde yer alan Nipah virüsünün, yüzde 40 ila yüzde 75 arasında ölüm oranına sahip olduğu ve her an patlayabileceği uyarısı yapıldı.

Tüm dünya, Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 2 milyon aşkın kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisindeyken, uzmanlardan yeni bir pandemi uyarısı geldi.

NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?

İngiliz Guardian gazetesi, yüzde 75’lik ölüm oranına sahip büyük bir pandemiye yol açabilecek potansiyeldeki Nipah adlı virüs hakkında bir bilimsel araştırma yayınladı.

'HER AN PATLAYABİLİR'

Hollanda merkezli Access to Medicine Foundation sivil toplum örgütünün uzmanlarına göre, bilimsel adı Nipah henipavirus adlı Nipah virüsü her an enfeksiyonu tetikleyebilir. Gazete Duvar'ın İngiliz Guardian gazetesinden aktardığı habere göre; Access to Medicine Foundation Yönetici Direktörü Jayasree K Iyer "Nipah her an patlayabilir. Bir sonraki salgın ilaca dirençli bir enfeksiyon olabilir" dedi. 

ÖLÜM ORANI YÜZDE 40 İLE YÜZDE 75

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, virüs belirtisiz seyredebilir, aynı zamanda ciddi solunum sorunları, beyin iltihabı, beyin ödemi ve yüzde 40 ila 75 arasında ölüm oranına yol açabilir. Nipah, insana yarasa ve domuzlardan ya da virüsün bulaştığı yemekten geçebiliyor. Hastalık ayrıca insandan insana geçiyor. Uzmanların sözlerine göre, virüsün doğal taşıyıcısı büyük yarasalar.

The Guardian'ın haberindeki araştırmanın metninde, “Yeni salgın, ilaca dirençli enfeksiyondan kaynaklanacak” ifadesine yer verildi.

İNSANLIK İÇİN EN TEHLİKELİ VİRÜSLER LİSTESİNDE

DSÖ, tarafından Nipah virüsü insanlık için en tehlikeli virüsler listesine dahil edildi. Bu hastalığın tedavisi için bir ilaç veya aşı bulunmuyor. İlaç firmalarının henüz Nipah’a karşı ilaç geliştirme yönünde bir projesi de yok.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN