Korona bu alana giremez

Korona bu alana giremez

Pandemiyle mücadelenin ikinci döneminde moral aşısı İKSV’nin düzenlediği İstanbul Film Festivali’nden geldi. Rus sinemasından İtalyan sinemasına kadar 10 filmlik özel seçki, 20-26 Kasım’da dijital ortamda izleyiciyle buluşacak.

SALİHA SULTAN / KARAR

İstanbul Film Festivali çağdaş Rus sinemasından İtalyan sinemasına 10 filmlik özel bir seçkiyi 20-26 Kasım tarihlerinde sinefillerle buluşturacak.

San Sebastian, Venedik, Tallinn, SXSW gibi saygın film festivallerinden ödülle dönen filmler, salgının yeniden kapımıza dayandığı bugünlerde hafta sonunu evinde geçirmek isteyenlere kaliteli saatler vadediyor.

Salgın kaygısıyla yeniden evlere çekilmeye başladığımız bu günlerde İstanbul Film Festivali 10 filmlik özel bir seçkiyi dijital ortamda sinefillerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Hafta sonunu evde geçirmek isteyen sinemaseverlere ilaç gibi gelecek seçkide, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festivalin bu yılki programında yer alan San Sebastian, Venedik, Tallinn, SXSW gibi saygın film festivallerinde ilk gösterimlerini gerçekleştirecek yapımlar Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşacak.

Bu kapsamda Rus yönetmen Philipp Yuryev’in ‘Balina Avcısı’, İtalyan yönetmen Franco Maresco’nun ‘Nerede O Eski Mafyalar’, İspanyol yönetmen Miguel Angel Jimenez’in ‘Denize Açılan Pencere’, İngiliz yönetmen Gerard Johnson’ın ’Kas’, Fransız yönetmenler Mar cdi Domenico ve Charles Aznavour’un ‘Charles’in Bakışı’, Yunan yönetmen Zacharias Mavroeidis’in ‘Geçmişin İzleri’, İsrailli yönetmen Eveny Ruman’ın ‘Altın Sesler’, Estonyalı yönetmenler Oskar Lehemaa, Mikk Mägi’nin ‘Yaşlı Adam’, Sırp yönetmen Ivana Mladenovic’in ‘Korkunç Ivana’ filmleri gösterilecek. Seçkiden faydalanmak isteyenler İKSV’nin internet sitesi üzerinden seçtikleri yapımların biletlerini bugünden itibaren tek tek veya bütün hepsi için kombine bilet alabilir.

Tek film biletleri 11, kombine bilet ise 90 liradan satışa sunuldu. Filmleri ise 20-29 Kasım tarihleri arasında festivalin ‘filmonline.iksv.org’ internet adresinden Türkçe alt yazılı takip edebilir.  

NEREDE O ESKİ MAFYALAR (21 KASIM-26 KASIM)

film1.jpg

Bu belgesel bildiğiniz İtalyan mafyası hikâyelerine hiç benzemiyor. 1992’de Palermo’da mafyanın karıştığı dehşet verici bombalı saldırı İtalya tarihine kara leke olarak geçmişti. Capaci ve Via D’Amelio katliamları olarak anılan bu olaylar, mafyaya savaş açan iki yargıcın ve pek çok polisin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Bu olayların 25. yıldönümünde belgeselci Franco Maresco, Sicilya fotoğraflarıyla ünlü efsanevi fotoğrafçı Letizia Battaglia ile beraber yola çıkıyor ve o zamandan bu yana mafya-devlet ilişkilerinde nelerin değişip nelerin değişmediğini sorguluyor. Belgesel, Sicilya tarihinde dolanırken keskin bir politik hiciv rotası çizerek İtalya’yı dünü ve bugünüyle anlamaya çalışıyor.

YAŞLI ADAM (28 KASIM-3 ARALIK)

film2.jpg

2020 Fantasia FF (Quebec) Satoshi Kon En İyi Animasyon Film Ödülü sahibi bu kabına sığmayan animasyonda her şey sütle ilgili! Stop-motion tekniğiyle çekilen film dedelerinin yanına yaz tatiline giden birkaç çocukla başlıyor, ancak filmde hiçbir şey o sakin ve pastoral köy manzarasının vaat ettiği gibi ilerlemiyor.

Süt ve inek takıntılı köylülerin resmedildiği filmde, Estonya’ya dair pek çok tipik karakter keskin bir mizahın kılıcından geçiyor.

ALTIN SESLER (26 KASIM-1 ARALIK)

film3.jpg

2020 Bif&st (Bari) En İyi Yönetmen, Mansiyon (Maria Belkin) 2019 Tallinn En İyi Senaryo, NETPAC En İyi Asya Filmi 2019 Hayfa Mansiyon ödülleri sahibi film, yıllarca Batı’dan gelen filmleri Rus seyircisi için seslendiren Yahudi iki dublaj sanatçısının Sovyetler Birliği dağılınca ne yapacaklarını bilemeyişlerini ele alıyor.

Demir Perde’nin yıkılışıyla İsrail’e göç eden ikili, bir süre sonra burada da pek işe yaramayacaklarını keşfediyorlar.

AŞK DERSLERİ (27 KASIM-2 ARALIK)

film4.jpg

Belgesel sinema ve felsefe eğitimi almış genç İtalyan yönetmen Chiara Campara’nın ilk kez Venedik’te izleyici karşısına çıkan filminde hiçbir şey Hollywood filmlerindeki gibi basitçe çözülmüyor.

Bir sanayi şehrinin çeperlerinde, kimsenin umurunda olmayan bir dağ kasabasında geçen film, babasının çiftliğinde yaşayan, hayvanlarla arası iyi olan, daha önce hiç sevgilisi olmamış ve aşkın olasılığına âşık bir adamın hikâyesini anlatıyor.

DENİZE AÇILAN PENCERE (22 KASIM -27 KASIM)

film5.jpg

Pedro Almodóvar’ın Julieta’ sındaki rolüyle akıllara kazınan Emma Suárez’in başrolde olduğu ve bir yol filmi olan Denize Açılan Pencere kendine dair bir şeyler yapmak için son bir şansı kaldığını hisseden bir kadının Bilbao’dan Yunanistan’a tatile gidişiyle başlıyor.

Orta yaşlarını aşan Maria toprağın, denizin tadını çıkarmayı, yaşama yeniden bağlanmayı öğreniyor, bunu da kimseye kulak asmadan kendi yolundan giderek yapıyor.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN