İnsanlık için bir dostluk haykırışı

İnsanlık için bir dostluk haykırışı

48 kısa ve 3 uzun metraj filmin yer alacağı festivalde bu yıl Panorama bölümünde genç yönetmen Deniz Telek’in kısası ‘Anuş’ dikkati çekiyor. Telek, festivalin ilk yılında ‘Gümüş’ filmiyle Fono tarafından verilen ‘Teknik Destek Ödülü’nü almıştı.

SALİHA SULTAN / KARAR

Türkiye’de Kovid vakalarıyla birlikte hayata geçen ikinci kısıtlamalar kültür sanat dünyası etkinliklerini de yeniden çevirimiçi etkinliklere taşınmasına neden oluyor.

3’üncü Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali yönetimi, kısıtlamaların ardından festivali çevirimiçi gerçekleştirme kararı aldı.

Dün çevirimiçi bir basın toplantısı düzenleyen festival yönetimi, salgın koşullarının bu kararı almaya mecbur kıldığını dile getirdi.

Toplantıda konuşan Festival Genel Koordinatörü Mehmet Lulti Şen “Hayalimiz Anadolu’ya has dostluk mayasını çocuklarımıza ve bütün dünyaya taşımak. Bu yıl dünya çapında dev şairimiz olan, bu toprakların mayasını bütün dünyaya taşıyan bir deha, Yunus Emre anısına yapıyoruz” dedi.

Dünyanın salgın nedeniyle zor günler yaşadığına dikkati çeken Şen, şu görüşlerini aktardı: “Bazı şeyler mayadır, genetiktir, nesilden nesile geçer. Dünyada insanlık kapitalizm sonrası kendi varlığı ile yer değişti.

Daha önce tabiata eklemlenen insanlık ortadan kalktı ve teknolojik gelişmeler insanı kendi deyimiyle yeryüzünün efendisi haline getirdi. Şu an geldiğimiz nokta hiç iyi değil. Canlı türleri azalıyor.

Festivalimizi insanlığın bu kötü gidişine dikkati çekmek için başlattık. Yunus Emre’nin yüzlerce dostluk mayası içeren şiiri var. Festivalimiz insan için bir haykırış, Yunus Emre de yüzyıllar önceden insan için yola çıkarak bizi o günden aydınlatıyor.”

Şen, festival sırasında birçok çevirimiçi söyleşi ile Yunus Emre’nin dostluk mesajının irdeleneceğini kaydederek “İnsan için bunlar yetmez elbet, Yunus Emre’yi uluslararası büyük sempozyumlarla anmamız ve bugün için ne dediğini anlamamız gerekiyor” düşüncesini paylaştı.

Şen, festivalde yer alan dostluk temalı filmlerinin, gelecek için önemli bir arşiv kaydı oluşturduğunu sözlerine ekledi.

 SOYSAL: TÜRK SİNEMASI ADINA UMUTVARIM

Festival Direktörü yönetmen Faysal Soysal ise, festivalin özellikle genç sinemacıların geçmişle yerli ve köklü ilişkiler kurmasını hedeflediklerini kaydederek, festival sürecinde dair şu gözlemini aktardı: “Bu yıl festivale başvuran yapımların ardından Türk sineması adına, özellikle kısa filmcilik adına çok ümitvarım.

İlk yıl zorlanmıştık, ikinci yıl biraz daha artmıştı yapımlar fakat bu yılki Türk kısaları bizi çok heyecanlandırdı. Bu demek oluyor ki kısa filmciler festivalimizin farkına vardı.

Sinemanın gücünü ortaya koyan, umut vadeden yapımlar ortaya çıkmaya başladı. Gurur duyduk bu nedenle. Gelecek yıllarda daha da artacağını düşünüyorum.”

Soysal, “İnsan varlığının beraberinde olduğu evrende bize mutlaka dostlukla ilgili bir alan açılıyor. Bize bu yıl 301 film başvurdu, pandemi şartlarında çok önemli bir rakam.

Bütün filmler insanın insanla olan ilişkisinden doğayla olan ilişkisine birçok dostluk hikayesini içeriyor” dedi.

Festival yöneticileri toplantıda festivale bu yıl destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Kızılay, Zeytinburnu ve Beyoğlu belediyeleri gibi kurumlara teşekkür ederek, festivalin ‘40 Yıllık Hatır’ ve ‘Panorama’ seçkilerinde gösterilecek yapımları, festivalde dereceye giren filmlere verilecek ödülleri açıkladılar.

Festivalde ayrıca Kızılay Dostluk Ödülü ve Post Prodüksiyon ödülleri verilecek. Festivalde yarışan veya seçkilerde yer alan filmler 11-13 Aralık tarihlerinde festivalin internet sitesi üzerinden günde dört seans halinde ücretsiz olarak filmseverlerle buluşacak.

Festivalin Post Prodüksiyon Atölyesi ise kısıtlamalar nedeniyle yapılamayacak. Yerine kısa film dostları bir dizi setini ziyaret edecek. Festivalde bu yıl ilk kez Dağıtım Atölyesi düzenlenecek. Festival boyunca ayrıca festivalin jüri üyeleri ve birçok Türk yönetmenle çevirimiçi söyleşiler yapılacak. 

ÖDÜLLÜ YAPIMLARDAN ÖZEL SEÇKİLER

Festivalin Yunus Emre temalı dostluk hafızasına işaret eden ‘Kırk Yıllık Hatır’ seçkisinde Başka Vatanımız Yok, Majid’den Sevgilerle, Replacement, Maradona’s Legs, Return, Merkeb-i Mesa, Gaza Footbullet, Meryem Ana, Behind The Glasses, Zamanın Rengi, Kar Tanesi, Nuovo Cine-ma Paravirus, Çay Var İçersen filmleri seyirciyle buluşacak.

Dünyadan ödüllü dostluk filmleri-nin yer aldığı ‘Panaroma’ seçkisinde Anuş, Paydos, Fermuar Ucu (Qulpik), Gabriel, The Foster-less, Boars, Moon Drops, Colpa Del Mare, The Assistant, Close Your Eyes And Look At Me, Dry Sea, Deja Vu, Direk Aşk, Circo De La Vida, Rebel, Yağmur Olup Şehre Düşüyorum ve Sticker filmleri gösterilecek.

YAZMAYI BİLMEYEN BİR KIZ ÇOCUĞU: ANUŞ

48 kısa ve 3 uzun metraj filmin yer alacağı Uluslararası Dostluk Film FestivaliI’nde bu yıl Panorama bölümün-de genç yönetmen Deniz Telek’in ‘Anuş’ kısası dikkati çekiyor.

Telek, ilk festivalde ‘Gümüş’ filmiyle Fono tara-fından verilen ‘Teknik Destek Ödülü’nü almıştı. Telek’in yazma bilmeyen Anuş’un Leyla öğretmenle geçirdiği gecenin öyküsünü anlatan kısası prömiyerini İtalya’nın önemli film festivallerinden 26. Film Festival Della Les-sinia’da ana yarışmasında yaptı.

‘DOSTLUK ONUR ÖDÜLÜ’ NECİP SARICI’YA 

Festivalin bu yılki ‘Dostluk Onur Ödülü’, Türk sinemasının önemli koleksiyonerlerinden, duayen isim 86 yaşındaki Necip Sarıcı’ya verilecek.

1979’dan itibaren Lale Film Stüdyosunu devralarak Yeni Lale adıyla işleten Sarıcı ayrıca içlerinde Gurbet Yolcuları, Karanlıkta Uyananlar, Çanakkale Aslanları, Ah Güzel İstanbul, Kuyu ve Umut gibi filmlerin de bulunduğu yüzlerce filmde ses mühendisi olarak görev yaptı.

Stüdyosunu hem film deposu hem de bir müze gibi kullanan ve Türkiye’nin en önemli koleksiyonerlerinden biri olan Sarıcı, Türk sineması için büyük önem taşıyan 16mm. ve 35mm. film-lerden oluşan arşivinin büyük bir bölümünü 2017’de Türk Sineması Araştırmaları arşivine bağışladı. 

BİRİNCİ KISAYA 25 BİN LİRA

3. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde bu yıl yarışacak filmleri jüri üyesi İrem Altuğ açıkladı.

Yarışma seçkisinde, Tor, Dummy, Where We Come From, Shriek-Vaveyla, Le Syndrome Archıbald, Çamaşır Suyu, On The Boat, The American Bull, Anı, The Leak, My Border, My Forest, The Red Fire, Yağmur, Şnorkel ve Yeşil Fasülye, Interstate 8, Bir Nehir Kıyısında ve Da Yie filmleri yarışacak. Birin-ci kısaya 25 bin, ikinci kısaya 15 bin, üçüncü kısaya ise 10 bin lira ödül verilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN