Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan 4. doz uyarısı: Kimler hatırlatma dozu yaptırmalı?

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan 4. doz uyarısı: Kimler hatırlatma dozu yaptırmalı?

Koronavirüs vaka sayılarının iki haftada beş kat artması endişeye neden oldu. Bakan Koca, 50 yaş üstü ve risk grubuna 'aşı yaptırın' uyarısında bulundu. Birçok uzman isim maske ve aşının önemine yeniden dikkat çekerken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan 4. doz uyarısı geldi: 4. doz 60 yaş üzerinde ve daha küçük yaşta bağışıklığı bozan bir hastalık veya tedavi varsa mutlaka yapılmalı, genç sağlıklı insanlarda ise yapılırsa iyi olur. 3 mRNA aşınız yoksa hemen 3 doza tamamlayın...

Önlemlerin kaldırılmasıyla 'pandemi bitti' algısı oluşsa da vakaların son iki haftada 5 kat artması 'yeni önlemler kapıda mı?' sorusunu akıllara getirirdi. Kurban Bayramı ve turist hareketliliğine dikkat çeken uzmanlar 'sonbaharda pik yaşanabilir' uyarılarında bulunurken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50 yaş üstü ve risk grubundakilerin son aşılarının üstünden altı ay geçmişse hatırlatma dozu yaptırmaları gerektiğini belirtmişti. Koronavirüs hatırlatma dozu randevuları bugün Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) açıldı.

"3 MRNA AŞINIZ YOKSA HEMEN 3 DOZA TAMAMLAYIN"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da Twitter hesabından aşı dozu konusunda önerilerde bulundu.

Ceyhan, mesajlarında şunları belirtti:

“3 mRNA aşınız varsa, 4. doz için öneri: Ülke çapında Aralık – Ocakta İsrail'de yapıldı. O zamanki omicron varyantına karşı kısa süre koruyuculuğu yüzde 2,3 artırdığı görüldü. Sonra birçok çalışmada tam koruyuculuğun birkaç ayda önemli derecede düştüğü anlaşıldı. Ağır hastalıktan korunma daha uzun süre devam ediyor.

Bizde de; daha önce yapılan inaktif aşılar (Sinovac beya Turkovac) dikkate alınmaksızın, 3 doz mRNA aşısı olanlar, son dozun üzerinden 3 ay geçmişse 4. mRNA dozunu yaptırmalıdır.

mehe.jpgProf. Dr. Mehmet Ceyhan

'BAĞIŞIKLIĞI BOZAN BİR HASTALIK VEYA TEDAVİ VARSA MUTLAKA YAPILMALI'

4. doz 60 yaş üzerinde ve daha küçük yaşta bağışıklığı bozan bir hastalık veya tedavi varsa mutlaka yapılmalı, genç sağlıklı insanlarda ise yapılırsa iyi olur. 5. doz uygulaması ile ilgili veri yok. 3 mRNA aşınız yoksa hemen 3 doza tamamlayın.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN