Bayramdan Kovid'le dönmeyelim

Bayramdan Kovid'le dönmeyelim

Vaka sayıları iki haftada beş kat arttı. Sonbaharda beklenen pik, temmuzda yaşanınca uzmanlardan ‘bayramda teyakkuz şart’ uyarıları geldi: Tırmanış devam ederse hasta sayısı ve yoğun bakıma yatışlar artar. Büyüklerle bayramlaşırken iki taraf da maske takmalı.

EDA SANĞU

Önlemlerin kaldırılmasıyla toplumda “Salgın bitti” algısı oluştu. Ancak kısıtlı test politikasına karşın vaka sayıları yaz ortasında patlama yaptı. Bakanlık verilerine göre geçen hafta 57 bin vaka tespit edildi. Bir haftalık vaka artışı yüzde 114, aylık yüzde 800’ü aştı. Maskenin rafa kalkması ile bayram ve turizm hareketliliğine işaret eden uzmanlar tatil uyarılarını sıraladı. Ayrıca kapatılan Kovid servislerinin yeniden açılmak üzere hazırlandığı da belirtildi.

‘ALEVLENMEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ, VAKALAR ANADOLU’YA TAŞINACAK’

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener “Büyüklerle bayramlaşıyorsak iki taraf da maske takmalı” dedi. Omicron BA.4 ve BA.5’in bugüne kadar en hızlı yayılan varyant olduğunu vurgulayan Türk Toraks Derneği, kapalı alanda maske takılması ile yaygın test yapılmasını önerdi. Prof. Dr. Tufan Tükek de “Bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. İstanbul’daki vakalar Anadolu’ya yayılacak. Bayramdan sonra vaka sayılarının çok artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

BAYRAM ZİYARETİNDEN KÂRLI ÇIKAN KOVİD OLMASIN

Vaka sayılarının iki haftada beş kat artmasının ardından uzmanlardan ‘bayramda teyakkuz şart’ uyarıları geldi. Prof. Dr. Alper Şener “Büyüklerle bayramlaşırken iki taraf da maske takmalı” dedi. Prof. Dr. Tufan Tükek de “Bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. İstanbul’daki vakalar Anadolu’ya yayılacak. Bayramdan sonra vaka sayıları artacak” diye konuştu. Prof. Dr. Necmi İlhan ise “Bayramın etkisinin ne kadar olduğunu bayramdan sonraki hafta sonunda göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Önlemlerin kaldırılmasıyla toplumda ‘salgın bitti’ algısı oluştu. Ancak kısıtlı test politikasına karşın vaka sayıları yaz ortasında patlama yaptı. Bakanlık verilerine göre Türkiye’de geçen hafta 57 bin vaka tespit edildi. Bir haftalık vaka artışı yüzde 114 olurken, aylık yükseliş ise yüzde 800’ü aştı. Vakalar son iki haftada ise tam beş kat arttı. Ortaya çıkan tablonun ardından bayramda ve tatillerde yaşanacak hareketliliğe işaret eden uzmanlardan uyarılar art arda geldi.

BÜYÜKLERLE BAYRAMLAŞIRKEN MASKE TAKMALI

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “İki hafta arasındaki tırmanış, bayram sonrasında da devam ederse bunun hastaneye ve yoğun bakıma yatıştaki yansımasını göreceğiz. Hasta sayısı ve yoğun bakıma yatışta artış olabilir” dedi. Prof. Dr. Şener, özellikle Kurban Bayramı’nda 65 yaş üstü vatandaşlar için daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek, şu tavsiyede bulundu: “65 yaş üstü vatandaşlarla maskesiz bayramlaşmak çok akılcı değil. Hafif klima çarpması, hafif solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile dolaşıp bazıları test vermeye dahi gitmeyen gizli hasta havuzumuz var. Gizli hasta havuzundan biraz sakınmak gerekiyor. Çünkü gizli hasta havuzu zaman içinde aleni hasta havuzu ve açık hasta havuzu şeklinde karşımıza çıkacaktır. Bayramlaşırken açık alanlar tercih edilmeli. Kapalı alanlarda kısa süreli kalınmalı. Mesafeye dikkat edilmeli. Kapalı alanlarda geçirilen süre 10 dakikayı geçmemeli. Hele büyüklerle bayramlaşıyorsak mutlaka iki tarafın da maske takmasını öneriyorum.”

KENDİMİZİ VE ÇEVREMİZDEKİLERİ KORUYALIM

Prof. Dr. Necmi İlhan da, 10 günlük bayram tatilinde temas konusunda dikkatli olunması gerektiğini kaydederek, “Vakalarda bir süre daha artış olmasını ya da bir süre bu şekilde gideceğini de düşünebiliriz. Bayramın etkisinin ne kadar olduğunu bayramdan sonraki hafta sonunda ancak görebiliriz; çünkü bulaştan sonra bir kuluçka süresi oluyor ve daha sonra ancak bu şekilde ortaya çıkıyor. Bayramdan sonraki haftanın vaka sayısı bizim için belirleyici olacaktır” diye konuştu. İlhan, bayramlaşma uyarısında da bulunarak, “Bir araya gelebiliriz, kucaklaşabiliriz, el sıkışabiliriz; ama dikkatli olmamız gerekiyor. Eğer bir risk varsa kendimizde, kendimizi ve çevremizi korumamız ya da kendimizde bir kronik hastalık söz konusuysa daha dikkatli davranarak maske takmamız doğru bir yaklaşım olacaktır” uyarısında bulundu.

İSTANBUL’DAKİ VAKALAR ANADOLU’YA YAYILACAK

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de “Bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. İstanbul’daki vakalar Anadolu’ya yayılacak. Bayramdan sonra vaka sayılarının çok artmasını bekliyoruz” diye konuştu. Artan vakalarla ağır hastalar görmeye başladıklarını kaydeden Tükek, “Hastaneye yatışlarda da bir artış var ama bu vaka sayısındaki artışa oranla daha düşük bir oran. Sanki hastalık ortadan kalkmış gibi düşünülüyor aslında bu mücadeledeki bizim en büyük düşmanımız bu düşünce. Yaz aylarında insanların tatil yörelerine gitmeleri, daha sıkı temas haline gelmeleri, açık havada olacaklarını iddia ediyorlar ’bir şey olmaz’ diyorlar ama yemek yeme alanlarında, kapalı ortamlarda birlikteliklerde hastalıklar artabiliyor” görüşlerini aktardı.

TOPLU TAŞIMADA MASKE KULLANMAK ŞART

Türk Toraks Derneği, hareketliliğin artacağı Kurban Bayramı tatilinde Kovid-19’a karşı maske takılması konusunda uyardı. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı verilere göre, son 2 haftada dünya genelinde Kovid vakalarının yüzde 30 arttığı bildirildi. Derneğin Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, Kovid’in Omicron BA.4 ve BA.5’in bugüne kadar en hızlı yayılan varyant olduğunu belirtti. Türkiye’de bayram tatili dolayısıyla hareketliliğin artacağını, bu nedenle maskelerin tekrar takılması gerektiği uyarısında bulunan Köktürk, “Ülkemizde hızla artmakta olan Kovid vakaları nedeniyle özellikle toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takmak ve sosyal mesafeye uymak bulaş kontrolünü sağlayacak en temel önlemler olarak yer almaktadır. Hastalık hızını doğru belirlemek amacıyla da hızlı antijen testleri ve PCR testinin yaygın uygulanır hale getirilmesi belirleyici rol oynayacaktır” ifadelerini kullandı. Derneğin Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu da kapalı alanlarda ve ev ziyaretlerinde maske kullanımına devam edilmesi gerektiğini bildirdi.

09-temmuz-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN