Koronavirüsün suçlara etkisi: Hırsızlık azaldı, cinayet arttı

Koronavirüsün suçlara etkisi: Hırsızlık azaldı, cinayet arttı

ABD'de koronavirüs salgınının da etkisiyle 2020 yılında cinayet oranı yüzde 30 arttı. Uzmanlar büyükşehirlerde bu oranın çok daha fazla olduğuna vurgu yaptı.

ABD’de Kovid-19 ve Yargı Adaleti Komitesi ile Houston merkezli Arnold Ventures adlı kuruluşun beraber yaptığı çalışmada, ABD’nin farklı büyüklüklerdeki 34 kentindeki suç oranları araştırıldı.

Araştırmaya göre, incelenen 34 kentin 29’unda 2019'a kıyasla 2020'de işlenen cinayetlerde yüzde 30 oranında artış yaşandı.

CİNAYET SAYILARI REKOR KIRDI

Çalışmada, cinayetlerin en çok yaşandığı şehirlerin arasında St. Louis olduğu kaydedildi. Kentte 2020'de 262 kişinin öldürüldüğü belirtilerek, bunun 267 kişinin öldürüldüğü 1993’ten bu yana kayda geçen en yüksek rakam olduğuna işaret edildi.

Cinayetlerin büyük şehirlerdeki artışına dikkat çekilen çalışmada, bu oranın geçen yıl, 2019'a göre Milwaukee’de yüzde 85, Seattle’da yüzde 63, Chicago’da yüzde 55 ve New York’ta yüzde 43 arttığı kaydedildi.

KORONAVİRÜS İLETİŞİMİ ENGELLİYOR

Cinayet suçlarının artmasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ırksal adaletsizliklerin önemli faktör olduğu öne sürülen çalışmada, Kovid-19 salgınının, polise, mahkemelere, hastanelere ve şiddeti kontrol altına almakla görevli diğer kuruluşlarla iletişimi engellediği ifade edildi.

Çalışmada, salgının, savunmasız toplulukları orantısız şekilde etkilediği ve risk altındaki bireyleri fiziksel, zihinsel, duygusal ve finansal olarak stres altına soktuğu belirtildi.

EV HIRSIZLIĞI AZALDI

Minneapolis’te 25 Mayıs 2020'de, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından düzenlenen protestoların sonrasında ülkedeki cinayet suçlarında artışa rastlandığına dikkat çekilen çalışmada, diğer yandan, salgın nedeniyle evde kalınmasıyla ev hırsızlıklarının yüzde 24 azaldığına, uyuşturucu suçlarının da yüzde 30 düştüğüne işaret edildi.

Uzmanlar, polis-toplum arasındaki ilişkileri geliştirmek ve şiddete karşı yapılan çalışmaların artırılmasını için acil eylem çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN