Koronavirüsün vurduğu Fransa'da yeni kabus

Koronavirüsün vurduğu Fransa'da yeni kabus

Yeni tip koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke olan Fransa’da şimdide kuş gribi kabusu başladı. Salgın nedeniyle ülkede yaklaşık 2 milyon ördek itlaf edildi.

Avrupa ülkeleri içinde yeni tip koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülke olan Fransa'da şimdide kuş gribi kabusu başladı. Gıda ve Tarım Bakanı Julien Denormandie, Fransa’nın güneybatısındaki 8 bölgede kuş gribi vakalarının görüldüğünü açıkladı.

“390’a yakın çiftlikte kuş gribi vakaları tespit edildi. Buna karşı tek bir çözüm var, önleyici itlafa gitmek, yani virüsün yayılmasını önlemek. Bu nedenle yaklaşık 2 milyon ördeği itlaf ettik.” diyen Denormandie, virüsün ördekten ördeğe bulaştığını söyledi.

Denormandie, insana bulaşma riski bulunmaması nedeniyle yumurta, tavuk ve ördek tüketiminde bir sakınca bulunmadığının altını çizdi.

Ülkede kasım başında da göçmen kuşların rotaları üzerindeki yerlere kuş gribi taşıması riski bulunduğu için 45 bölgedeki kümes hayvanlarının karantinaya alınması ya da güvenlik ağıyla korunması zorunlu kılınmıştı. Pazarlarda ise canlı kümes hayvanı satışı ile avcıların av kuşlarını kullanması yasaklanmıştı.

Fransa'nın güneybatısındaki bölgelerde, 2015-2016 ve 2016-2017 kış mevsimlerinde görülen iki kuş gribi salgınında milyonlarca hayvan itlaf edilmişti.

Salgınlar, Fransa’nın ihracat gelirlerinde milyonlarca dolar zarara yol açmıştı.

KUŞ GRİBİ NEDİR?

Avian İnfluenza, tavuk vebası, pestis avium olarak da bilinen kuş gribi sadece kanatlıları değil, insanları ve diğer hayvanları da enfekte eden viral bir enfeksiyondur. H5N1, kuş gribinin en yaygın şeklidir. Kuşlar için ölümcüldür . Hasta tavuklarda yüksek bulaşıcılığı olan bu hastalık ilk kez 1878 yılında İtalya'da tespit edilmiş ve “tavuk vebası” olarak adlandırılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, H5N1 ise ilk olarak 1997’de insanlarda keşfedildi ve enfekte olanların yaklaşık yüzde 60’ını öldürdü. Virüs insandan insana temas yoluyla yayılmamaktadır. Kuş gribi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız doktora veya hastaneye varmadan önce çalışan personele haber vermelisiniz. 

KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Aşağıdaki gibi tipik grip benzeri belirtiler yaşıyorsanız bir H5N1 enfeksiyonu olabilir:

– Kas ağrıları

– Boğaz ağrısı

– Keyifsizlik

– İshal

– Solunum güçlüğü

– Yüksek ateş (38 ° C üzeri)

– Öksürük

– Baş ağrısı

– Burun akması
 


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN