AB seyahatleri daha da kısıtlamak istiyor

AB seyahatleri daha da kısıtlamak istiyor

Avrupa Birliği, mutasyon geçiren koronavirüs nedeniyle bazı bölgelere ve ülkelere seyahat kısıtlaması getirmeyi planlıyor. Tedbirlerin de artırılması planlanırken, AB içindeki ülkeler arasında yolculuklar durdurulabilir.

Avrupa Birliği'nin 'seyahat yasağı' tavsiyesine kulak veren ilk ülke Almanya oldu. Pazar gününden bu yana özellikle yüksek vaka sayısının görüldüğü 20'den fazla ülke için yeni kurallar uygulandı. Yurt dışından gelen ylcular 48 saatte bir yeni bir negatif covid-19 testi sunmak zorunda. Bu nedenle sınır geçişlerinde trafik yoğunluğu oluştu.

Fransa ise deniz ve hava taşımacılığı için gereksinimlerini sıkılaştırdı. Belçika, çarşamba gününden itibaren gereksiz tüm seyahatleri yasakladı ve otoyollarda da sıkı kontroller olduğunu duyurdu. AB Parlamentosu'nda görevli sağlık uzmanı Peter Liese, "Mutasyona uğrayan koronavirüs nedeniyle, acilen seyahatler düzenlemeli ve belirli bir süre daha katı tedbirler uygulanmalı" dedi.

"SINIRILARIN KAPATILMASI ÇÖZÜM OLMAZ"

Welt'te yer alan habere göre, sınırların kapatılmasına karşı çıkan AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, özellikle ülke sınırlarında ikamet edip komşu ülkeye çalışmaya giden insanların zor duruma düşeceğini belirtti.

AB Adalet Komiseri Didier Reynders de; "Yeni gelişmeler göz önüne alındığında ihtiyacımız olan şey daha fazla koordinasyon ve insanları gereksiz seyahatlerden uzak tutmak için ortak çaba. Fakat sınırların kapatılması buna yardımcı olmayacak, ortak önlemler alınmalı" diye konuştu.

25631.jpg

AB İÇİNDE SEYAHAT EDENLERE DAHA SIK TEST YAPILABİLİR

AB Komisyonu, insanların corona virüsü vakalarının yeşil, turuncu veya kırmızı olarak işaretlenen bölgelere göre dikkat ederlerse iyi sonuç alacaklarını bildirdi. Son iki hafta içinde 100 bin kişi başına 500'den fazla yeni enfeksiyon gibi müthiş değeri olan yüksek riskli alanlar için yeni, 'koyu kırmızı' bir kategori gelecekte uygulanabilir.

AB Komisyonu'na göre, koyu kırmızı bölgelerin dışına yapılacak geziler için yola çıkmadan önce bir PCR testi yapılmalı ve yolcular karantinaya alınmalı. Bu aynı zamanda sağlık çalışanları gibi önemli gezileri yapmak zorunda kalan yolcular için de geçerli olmalı. Bu tedbirler, mal ve tedarik zincirlerinin değiş tokuşuna katkıda bulunan kamyon şoförleri hariç tutulabilir.

MUTASYONLU VİRÜS GÖRÜLEN ÜLKELERDEN GELENLERE İKİ HAFTA KARANTİNA

Komisyona göre, sınır bölgelerindeki kişilerin bazı seyahat kısıtlamalarından muaf tutulması gerekiyor. Örneğin, yolcular karantinaya alınmamalı ve üzerlerine yapılan kovid-19 testlerinin sıklığı orantılı olmalı. Sınırın her iki tarafında da pandemi durumu benzer ise hiçbir zorunlu test yapılmamalı.

AB Komisyonu ayrıca üçüncü ülkelerden seyahat kurallarını da sıkılaştırmak istiyor. Yetkililer, 72 saatten daha eski olmamak üzere PCR testi yapılmasını öneriyor. Özellikle mutasyonlu virüsün görüldüğü ülkelerden (Güney Afrika veya İngiltere gibi) gelen insanların iki hafta boyunca kendi kendini izole etme yükümlülüğü talep ediyor.

nmp3dspbabfb5ouyhoglymrbxe.jpg

AB SİPARİŞ VERDİĞİ AŞILARI ALAMADI

Bu arada, Belçika'da iddia edilen üretim sorunları nedeniyle mart ayı sonuna kadar 80 milyon yerine 31 milyon doz teslim etmeyi planlayan İngiliz-İsveç aşı üreticisi AstraZeneca üzerindeki baskı artıyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bu konuda üzgün olduğunu dile getirdi. AB Komisyonu teslimatta açıklanan gecikmeleri 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi.

Komisyon yetkilisinin bir sözcüsü, Von der Leyen'in sözleşmeyle kararlaştırılan miktarlarda korona aşısının ödün vermeden ve gecikmeden teslim edilmesini istediğini söyledi. Şirketin kısa sürede yanıt vermesi ve en az 40 milyon aşı dozu sağlaması bekleniyor. Ağustos ayında AB Komisyonu, şirket ile 400 milyon aşı için sözleşme imzaladı ve kendi beyanlarına göre, AB onayından önce üretimi artırmak için ödeme yaptı.

5000.jpg

AŞI İHRACATI İÇİN LİSANS ŞARTI GETİRİLEBİLİR

AB Parlamentosu'nda görevli sağlık uzmanı Peter Liese, AstraZeneca'nın artık İngiltere de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerine gecikmeden teslimat yaptığını söyledi. Liese, şirketi aşıyı İngiltere'den AB'ye taşımaya çağırdı. 

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn (CDU), aşı ihracatı konusundaki tartışmada şunları söylemişti: "AB olarak, AB'den hangi aşıların ihraç edilip edilmediğini ve hangi aşıların ihraç edilip edilmediğini bilmemiz gerekiyor. Üreticilerle olan AB sözleşmelerimizin adil bir şekilde yerine getirilip getirilmediğini anlamamızın tek yolu budur. AB düzeyinde aşı ihracatını onaylama yükümlülüğü de mantıklı."

AB Komisyonu, kontrolsüz bir aşı ihracatını önlemek için birkaç gün içinde bir "şeffaflık kaydı" oluşturmak istiyor. Böylece AB'deki üreticilerin diğer ülkelere hangi miktarlarda aşı gönderildiği takip edilebilecek. Ayrıca ilerleyen günlerde aşı ihracatı için lisans şartı getirilebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN