Kritik önemdeki 'Salıncak Eyaletler'de kim önde? Trump mı Biden mı?

Kritik önemdeki 'Salıncak Eyaletler'de kim önde? Trump mı Biden mı?

Yeni başkanını seçmek için sandık başına giden ABD'de seçimin galibini, 'Salıncak Eyaletler' olarak adlandırılan bölgeler belirleyecek. Peki bu eyaletlerde son durum ne?

ABD'nin karışık seçim sisteminde başkan adayları seçmenleri değil, oyların her iki şekilde de eğilim gösterebileceği 'kritik eyaletleri' hedef alıp, buralarda delege kazanmaya gayret gösteriyor.

2020 seçimleri için 'Salıncak Eyaletler' olarak adlandırılan bu kritik eyaletler Florida, Michigan, Pennsylvania, Kuzey Carolina ve Arizona olarak görünüyor. Öyle ki bu eyaletleri alan 'seçimi kazanır' bile deniliyor. Peki bu kritik eyaletlerde sandıklar ne gösteriyor?

MICHIGAN'DAKİ OY SAYIMINA DAVA 

Trump'ın kampanya ekibi, Michigan eyaletinde oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu. Trump, Biden'ın öne geçtiği ve kritik öneme sahip Wisconsin'de oyların yeniden sayılmasını isteyeceklerini de açıkladı. 

TRUMP: ÜSTÜNLÜĞÜM 'SİHİRLİ BİR ŞEKİLDE KAYBOLDU

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, dün akşam birçok önemli eyalette öndeyken, "sürpriz oy yığınlarıyla" bu üstünlüğünün "sihirli bir şekilde kaybolduğunu" yazdı.

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Trump, "Dün akşam birçok anahtar eyalette öndeydim, çoğunda bu üstünlük çok belirgindi. Bu eyaletlerin çoğu Demokratların kontrolündeydi. Sonra teker teker sürpriz oy yığınlarının sayılmasıyla bu üstünlük sihirli bir şekilde kayboldu. ÇOK İLGİNÇ. Bu arada anketçiler tarihi şekilde yanıldı. Nasıl olur da posta yoluyla oy pusulalarını her saydıklarında yüzdeler bu kadar yıkıcı oluyor?" ifadelerini kullandı.

Trump, sabah saatlerinde yatımı açıklamalarda da Demokratların hile yaptığı iddia etmiş ve seçimleri kazandığını ileri sürmüştü.

BIDEN'DAN YENİ AÇIKLAMA

Başkanlık seçimlerinde çekişmeli geçen eyaletlerde oy sayım işlemleri devam ederken, Biden memleketi Delaware'de halka seslendi. Son olarak seçimlerde kritik bir yere sahip eyaletlerden olan Michigan'ı da alan ve toplam 264 delegeye sahip olan Biden, “Donald Trump bu seçimin sonucunu kabul etmek istemiyor ama halk istiyor” dedi.  

FLORIDA'DA GALİP TRUMP

Belki de en kritik eyaletler arasında sayılan Florida'da ABD Başkanı Trump kazandı.

29 delegenin bulunduğu Florida eyaletinde oyların yüzde 96'sı sayıldı. Donald Trump oyların %51,2'ünü alırken, Joe Biden %47,8'ini aldı.

KUZEY CAROLINA'DA TRUMP GERİDEN GELDİ

15 delegenin bulunduğu ve en kritik eyaletler arasında sayılan bir diğer yer olan Kuzey Carolina'da ise Joe Biden önde götürüyordu ancak sonradan tablo değişti.

Oyların yüzde 95'inin sayıldığı eyalette Biden yüzde 48.7 alırken, Donald Trump yüzde 50.1'e yükseldi.

PENNYSYLVANIA'DA İBRE TRUMP'A DÖNDÜ

20 delegenin bulunduğu Pennsylvania'da oyların yüzde 74'ü sayıldı. 

Ancak son duruma göre Joe Biden yüzde 46'sı sayılan oyların yüzde 43'ünü alırken, Trump yüzde 55.7'ye yükseldi.

Trump bu eyalette büyük farkla kazandığını ilan etse de Pennsylvania Valisi henüz sayılmayan 1 milyon oy olduğunu ve hiçbir şeyin kesinleşmediğini söyledi.

BIDEN, MICHIGAN'I DA ALDI 

Biden, 16 delegeye sahip Michigan'ı da alarak toplam 264 delegeyi hanesine yazdı. 

WISCONSIN DEMOKRATLARIN 

AP haber ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre Biden, Wisconsin eyaletinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geride bırakarak Wisconsin eyaletinde de kazandı. Bu sonuçla Biden, 10 delegeyi daha hanesine yazmış oldu. 

ARIZONA'NIN SEÇİMİ JOE BIDEN

11 seçici delegenin bulunduğu Arizona'da Joe Biden kazandı.

Oyların yüzde 82'sinin sayıldığı eyalette Joe Biden 51.8, Trump ise 46.8 oranında oy almış görünüyor.

SEÇİMİ KAZANDIRACAK 'SALINCAK EYALETLER'

ABD'de başkanlık yarışı, ulusal seçimden çok eş zamanlı bir eyaletler savaşına benziyor. Başkan adayları seçmenleri değil, oyların her iki şekilde de eğilim gösterebileceği "kritik eyaletleri" hedef alıyor. Delege kazanmaya çalışıyor.

Kazandıkları her eyalet, adayları ihtiyaç duydukları 270 delege sayısına yaklaştırıyor. 2020 seçimlerinde haritanın mor eyaletleri Florida, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Kuzey Carolina ve Arizona olarak görünüyor. Sonucu belirleyen kıran kırana rekabet, işte bu kritik eyaletlerde bir diğer adıyla 'savaş alanları'nda ortaya çıkıyor.

SENATO VE TEMSİLCİLER MECLİSİ SEÇİMİNDE SANDALYE DAĞILIMI

Amerikan kamuoyu nezdinde başkanlık seçimleri kadar yankı uyandırmasa da ABD siyasetinde oldukça büyük bir öneme sahip.

Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler şu ana kadar 169 sandalye, Demokratlar ise 176 sandalye elde etti. Yapılan hesaplamalara göre Demokratlar, Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğunu koruyacak. Şu ana kadar Senato'da Demokratlar ile Cumhuriyetçiler 47'şer sandalye kazandı.

ABD'de başkanlık seçimiyle aynı zamanda yapılan Temsilciler Meclisinin tamamının ve 100 sandalyeli Senatodaki 35 sandalyenin değişeceği Kongre seçimleri de önemli yer tutuyor. Hangi kanadının hangi parti tarafından kontrol edildiği, ABD başkanının çalışma alanını da önemli ölçüde belirliyor.

435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıllığına göreve gelirken, 100 sandalyeli Senato üyeleri ise 6 yıllığına seçiliyor.

Temsilciler Meclisinde hangi eyaletin ne kadar temsilcisi olacağı, eyaletlerdeki seçim bölgelerinin nüfus yoğunluğuna göre belirlenirken; Senatoda her eyaletin 2 senatörü bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN