Canlı müzik yasağını turiste de anlatamayız

Canlı müzik yasağını turiste de anlatamayız

Müzik sektörü pandemide getirilen gece 24.00’dan sonra canlı müzik yasağının artık kalkmasını istiyor. Burhan Şeşen, Belkıs Akkale, Edip Akbayram gibi sanatçıların yönettiği Müzik Yorumcuları Meslek Birliği, ilgili bakanlıklara yasağı sona erdirme çağrısında bulundu. Birlik, “Pandemiden kaynaklanan yasakların sona erdiği bu dönemde, özellikle turizm sezonunun da başladığı düşünülürse bu yasak sadece müzik sektörünü değil turizm sektörünü de derinden yaralayacaktır” dedi.

SALİHA SULTAN

Müzik dünyası, Kovid yasaklarının kalkmasına rağmen gece 24.00’dan sonra canlı müzik yasağının devam etmesine tepkili. Konuya ilişkin bir çağrı metni yayınlayan Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) yasağın sona ermesini istedi. MÜYORBİR Yönetim Kurulu’nu oluşturan Burhan Şeşen, Belkıs Akkale, Edip Akbayram, Fettah Can, Hüseyin Turan, Mehmet Gümüş, Mustafa Özarslan ve Onur Akın imzalı metinde, müzisyenlerin, müzik sektöründeki emekçilerin ve canlı müzik ile konser mekânı işletmecilerinin pandemi sürecindeki yasakların ardından ekonomik kriz yaşadığının altı şu ifadelerle çizildi: “Yaklaşık iki yıldır durma, hatta çökme noktasına gelen müzik sektöründe yüz binlerce müzisyenin yanı sıra, ses-ışık sistemleri, performans salonları, canlı müzik mekânları, ikram şirketleri, güvenlik firmaları başta olmak üzere bu iş yerlerinde çalışan yüz binlerce insan evine ekmek götürme derdiyle boğuşmaktadır.” Yasağın sürmesinin gelecek turizm sezonuna etkisi de “Pandemiden kaynaklanan yasakların hemen hemen sona erdiği bu dönemde, özellikle turizm sezonunun da açılmaya başladığı düşünülürse bu yasak sadece müzik sektörünü değil turizm sektörünü de derinden yaralayacaktır” ifadeleriyle değerlendirildi.

29.jpg

YÜZBİNLERCE EMEKÇİ MAĞDUR

MÜYORBİR çağrı metninde süren yasakla ilişkili bakanlıklara ise çözüme yönelik şu ifadelerle seslendi: “Bağlı bulunduğumuz Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın da görüşleri doğrultusunda ortak bir mutabakat ile bu yasakların sona ermesi, sektörümüzdeki yüz binlerce emekçi adına ortak talebimizdir. Bunun için gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.” Müzik dünyası, mart ayında HES (Hayat Eve Sığar) kodu ve açık havada maske zorunluluğu gibi pek çok kısıtlamanın kaldırılmasına rağmen eğlence mekanlarına yönelik salgın gerekçeli yasaklardan vazgeçilmemesine tepki gösterdi. 2 Mart’ta Yeni kararları açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, süren yasakla ilgili “Müzik yasağıyla ilgili de Bilim Kurulu’nun aldığı bir karar yok. Onun da yakın zamanda kalkacağı kanaatindeyim” dedi. Ertesi gün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Kültür Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımızla konuyu değerlendireceğiz” açıklamasını yaptı. Ancak bakanlıklar geçtiğimiz iki hafta içerisinde yasaklara son verilmesi yönünde herhangi bir adım atmadı.

SAHNEDEKİ MİKROFON İKİ YILDIR ‘KISITLI’

Canlı müzik yasağı, 30 Mayıs 2020 tarihli 8556 sayılı genelgeyle getirildi. Ardından 2 Haziran 2020 tarihli 8591 sayılı genelge ve 21 Aralık 2020 tarihli 21153 sayılı genelge ile yasaklara ve kısıtlamalara devam edildi. En son gece 24.00’dan sonra olan canlı müzik yasağı ile ilgili 2 Mart’ta açıklanan kararlarda ise bir değişiklik yapılmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran 2021’deki Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada salgın kapsamında uygulanan bazı tedbirlerin gevşetildiğini duyurdu, canlı müzik kısıtlamasına ilişkin alınan kararı ise “Müzik kısıtlamasını da 24.00’e çekiyoruz” sözleriyle açıkladı. Ancak ardından sarf ettiği, “Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” sözleri ise başta müzisyenler olmak üzere muhalefetin ve müzikseverlerin tepkisini topladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN