Doğu ve Batı’nın acıları beyazperdede yarışıyor

Doğu ve Batı’nın acıları beyazperdede yarışıyor

Sinemalarda 2’si yerli 4 film vizyonda. Yerli yapımlarda ‘acıların kadını’ lakaplı şarkıcının yaşamını anlatan ‘Bergen’ filmi öne çıkıyor. Sanatçıya Farah Zeynep Abdullah’ın hayat verdiği film 30 yaşında eski eşi tarafından kurşunlanarak öldürülen Bergen’in trajedisini izleyiciye aktarıyor. Yabancı yapımlarda ise sinemaseverlerin heyecanla beklediği ‘Batman’ ilk hafta sonunda gişe rekoru kırmaya aday.

Batman’i Robert Pattinson’un canlandırdığı filmde, Kara Şövalye bu kez zengin playboy yerine, büyük bir trajedi yaşayan ve Kurt Cobain misali toplumdan uzaklaşan acı dolu bir karakter olarak beyazperdede.

2’si yerli 4 film vizyona giriyor. Yerli yapımlarda Türkiye’de arabesk müziğin bir dönemine damga vuran ve ‘Bergen’ olarak tanınan Belgin Sarılmışer’in trajik yaşamını anlatan ‘Bergen’ filmi öne çıkıyor. 30 yıllık kısa yaşamına 6 long play, 11 kaset, 129 şarkı ve 1 video filmi sığdıran Bergen, 14 Ağustos 1989’u 15 Ağustos’a bağlayan gece, Pozantı, Adana’da eski eşi tarafından kurşunlanarak öldürülmüştü. Bergen’e Farah Zeynep Abdullah’ın hayat verdiği filmde Abdullah’la birlikte Erdal Beşikçioğlu ve Tilbe Saran başrolleri paylaşıyor. Dram ağırlıklı biyografi türündeki yapımda, birbirinden başka güvenecekleri kimsesi olmayan bir anne ve kızın hayatta kalma mücadelesini, Bergen’in yaşadığı büyük bir aşk hikayesinin ardından vefatına kadar olan yaşam öyküsünü beyazperdeye taşıyor. Yapımcılığını Orchestra Content’in yaptığı, senaryosunu Yıldız Bayazıt ve Sema Kaygusuz’un kaleme aldığı filmin yönetmenliğini ise Mehmet Binay ve Caner Alper üstlendi. Filmin, 4 Şubat’ta vizyona giren ve ilk hafta sonunda 3,7 milyon hasılat elde eden ‘Dilberay’ filmi gibi gişede rekor kırması bekleniyor.

KARA ŞÖVALYE’NİN DÜŞMANI RIDDLER BEYAZPERDEYE GERİ DÖNDÜ

Yabancı yapımlarda ise pandemi döneminin en çok beklenen yapımlarından ‘Batman’ öne çıkıyor. Son bir haftadır Warner Bros.’un Ukrayna’ya başlattığı işgal girişimi nedeniyle Rusya’da gösterime sokmama kararıyla gündeme gelen filmde Batman’a Robert Pattinson hayat veriyor. Colin Farrell, Zoe Kravitz, Andy Serkis ve Paul Dano’nun da başrollerde yer aldığı filmin ruh halinin bugüne kadarki Batman filmleri arasında en psikolojik tür olduğu ve daha çok yetişkinlere yönelik olduğu belirtiliyor. Filmin Ağustos 2020’de yayınlanan fragmanında 1994’te hayata veda eden Kurt Cobain’in solisti olduğu Nirvana’nın ‘Something In The Way’in şarkısı yer almıştı. Filminin yönetmeni ve senaristi Matt Reeves, senaryoyu yazarken bu şarkıyı dinlediğini ve başroldeki Bruce Wayne karakterini yazarken Cobain’den esinlendiğini açıklamıştı. Reeves, bu şarkı nedeniyle Pattinson’lu Batman’i diğer versiyonlarda olduğu gibi zengin bir playboy olarak değil, büyük bir trajedi yaşamış ve kendisini toplumdan uzaklaştırmış bir kişi olarak izleyiciye aktardığını belirtmişti. Film, Gotham’daki ucu kendi ailesine de uzanan yolsuzlukları temizlemeye çalışan Batman’in, bir yandan Riddler isimli bir seri katille mücadelesini konu alıyor. Riddler karakterini beyazperdede en son 1995’te ‘Batman Daima’da efsane oyuncu Jim Carrey canlandırmıştı. Christopher Nolan’ın ‘Batman’ üçlemesinde yer almayan, yeniden beyazperdeye dönen Riddler’e bu kez Paul Dano hayat veriyor. ‘Batman’in Aralık’ta vizyona giren ‘Örümcek Adam: Eve Dönüş Yok’ filminin gişe rekorunu kırması bekleniyor. Film, vizyona girdikten 45 gün sonra ise HBO Max’e ekranlara gelecek.

AFGAN MÜLTECİ AMİN’İN HİKAYESİ GERÇEĞE DAYANIYOR

w31.jpg

Jonas Poher Rasmussen tarafından sinema perdesine taşınan haftanın belgesel ve animasyon karışımı filmi ‘Kaçış’ (Flee), 2022 Oscar yarışında En İyi Uluslararası Film, En İyi Belgesel ve En İyi Animasyon olmak üzere 3 dalda birden adaylık elde ederek sinema tarihine geçmiş durumda. Rasmussen’in ‘Kaçış’ filmi, Danimarka’ya mülteci olarak gelen bir Afgan olan Amin’in, gerçek benliğini bulmak için travmatik geçmişiyle yüzleşmesini ele alıyor. Yönetmenin gerçek bir arkadaşlık hikayesine dayanan ve beş yılda çektiği film, diğer birçok ödülün yanı sıra 2021 Sundance Film Festivali’nde ‘Büyük Jüri Ödülü’nü kazandı.

AİLE İÇİ BİR KUŞAK ÇATIŞMASI

w30.jpg

Ahmet Necdet Çupur’un yönetmen koltuğuna oturduğu, başrolünde kardeşleri Zeynep Çupur, Mahmut Çupur ve Nezahat Çupur ile birlikte yer aldığı ‘Yaramaz Çocuklar’, Başka Sinema dağıtımıyla bu hafta vizyonda. Belgesel türündeki film, 20 yıl önce kardeşleriyle benzer bir süreç geçiren ve eğitimine devam edebilmek için memleketinden ayrılan yönetmen Çupur’un, kardeşlerine destek olmak için Fransa’dan köyüne dönüp onların yaşadıklarını kayıt altına almasını anlatıyor. Saraybosna Film Festivali’nde ‘İnsan Hakları’, Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ dahil birçok ödül alan film, yönetmenin ailesindeki gelenek ve modernizm çatışmasını Çupur’un kamerasından kurgudan uzak, doğal haliyle izleyiciye aktarıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN