İngiliz edebiyatçı Anne Bronte'nin hiç bilinmeyen yönü

İngiliz edebiyatçı Anne Bronte'nin hiç bilinmeyen yönü

Yapılan bir araştırmayla İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından Anne Bronte'nin, yalnızca bir yazar değil aynı zamanda da oldukça yetkin bir jeolog olduğu öğrenildi. Uzmanlara göre Bronte'nin taş koleksiyonu, jeolojik değeri olan ve bilinçli şekilde bir araya getirilen parçalar.

Dünyaca ünlü İngiliz yazar Anne Bronte'nin sadece iyi bir edebiyatçı değil, aynı zamanda jeoloji alanında da yetkin bir isim olduğu ortaya çıktı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre Bronte, kitaplarının yanında ardında ilgi çekici bir miras daha bırakmıştı. Önceleri yazarın bu parçaları estetik değerleri amacıyla topladığı düşünülüyordu fakat araştırmacılar Bronte’nin oldukça bilinçli ve başarılı bir jeolog olduğunu ortaya çıkardı.

The Guardian'ın aktardığına göre, Aberdeen Üniversitesi’nde Bronte üzerine çalışma ve doktora yapan Sally Jaspars, konu hakkında "Jeolojiye olan ilgisini Wildfell Konağı Kiracısı’nda görebiliyoruz. Eserinde, Humphry Davy’nin biliminden ve kitabından doğrudan bahsediyor" diye konuştu.

'BİLİMSEL GELİŞMELERİ TAKİP EDEN YENİLİKÇİ BİRİYDİ'

Jaspars, Bronte Papaz Evi Müzesi’nde sergilenen koleksiyonun analizinde aynı üniversiteden öğretim üyeleriyle birlikte çalıştı. Leeds Üniversitesi’nde de uzmanların ortak olduğu araştırmaya göre, Bronte’nin taşları bir zamanlar mürebbiyelik yaptığı Scarborough’da topladığı düşünülüyor. Ünlü yazarın koleksiyonu, akik, akmataşı gibi parçaların yanında, kırmızı obsidiyen taşının nadir örneğini de barındırıyor.

Araştırmacıların ifadelerine göre, Bronte’nin bölge jeolojisine ait sergilerin de olduğu Rotunda Müzesi’ni ziyaret ettiği düşünülüyor. Jaspars, bu çalışmanın önemini şöyle anlatıyor:

"Bu araştırmayla Anne Bronte’nin koleksiyonu üzerinde ilk defa sistematik bir şekilde çalışıldı. Böylece Anne hakkında bilinenlere, onun bilime hevesli yönünü ve jeolojiye olan bağını eklemiş olduk. Anne Bronte, zamanının bilimsel gelişmelerini takip eden zeki ve yenilikçi biriydi."

'KOLEKSİYON YETENEK GEREKTİRİYOR'

Çalışma, Anne Bronte’nin tesadüfen güzel taşlar toplamadığını ve bilinçli bir şekilde yarı değerli taşları bir araya getirdiğini gösterdi. Koleksiyonun, jeolojik değeri olan taşlardan oluşması, belli bir amaçla bir araya getirildiğini gösteriyor. Bronte’nin koleksiyonu ise taşların tanınması ve toplanması için belli bir yetenek gerektiren bir koleksiyon. Araştırma, Bronte Studies dergisinde yayımlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN