Oscar ödüllü ünlü yönetmen Farhadi, intihal yapmaktan suçlu bulundu

Oscar ödüllü ünlü yönetmen  Farhadi, intihal yapmaktan suçlu bulundu

İran'da mahkeme ünlü yönetmen Asghar Farhadi'nin "A Hero" filminin ‘çalıntı’ olduğuna karar verdi. Farhadi için verilecek cezayı ikinci bir yargıç belirleyecek. Olası cezalar, İran'da Amazon Stüdyoları tarafından piayasaya sürülen filmden elde edilen kazançların Farhadi'den alınmasını ve hapis cezasını içeriyor.

Ünlü yönetmen Asghar Farhadi, eski öğrencisinde intihal yapmaktan suçlu bulundu.

"A Hero" (Bir Kahraman) filminin konseptini eski bir sinema öğrencisinden aldığı belirtilen Oscar ödüllü yönetmen Asghar Farhadi için verilecek ceza, ikinci bir yargıç tarafından belirlenecek.

Asghar Farhadi'nin "A Hero" filminin fikrini kendi belgeselinden çaldığını öne süren eski sinema öğrencisi Azadeh Masihzadeh'in lehinde karar veren İran mahkemesinden bir gün sonra, Oscar ödüllü yönetmen intihalden suçlu bulundu.

The Hollywood Reporter, mahkemenin dün Farhadi'nin sahte iddialarla açtığı hakaret davasını kazanan Masihzadeh'in yanında yer aldığını duyurdu.

Karara göre Farhadi, "Kahraman"ın ana fikrini Masihzadeh'in "All Winners, All Losers" adlı belgeselinden aldı.

Tahran'daki mahkemenin kararı temyiz için uygun olmadığı için Oscar ödüllü yönetmenin cezasını ikinci bir yargıç belirleyecek. Olası cezalar, İran'da Amazon Stüdyoları tarafından piayasaya sürülen filmden elde edilen kazançların Masihzadeh'e verilmesini ve hapis cezasını kapsıyor.

Geçen yıl Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan ve Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen filmin dünya çapında gişeden 2,5 milyon dolar hasılat elde ettiği açıklandı. Filmin ABD’deki yayın haklarını Amazon Prime satın aldı.

Ocak ayında BBC'deki bir sinema programına konuk olan Farhadi "Geriye dönüp bu hikayenin çıkış noktasını, beni neyin tetiklediğini hatırlayabilmek gerçekten zor. Bu hikayelerin çoğu bilinçaltınızda oluşmaya başlıyor ve zamanla şekil alıyor, ardından da senaryo yazma dürtüsü oluşuyor. Bu hikayenin çıkışı 12, belki 15 yıl geriye gidiyor. O dönemde yerel gazeteleri tarar ve öğrencilerimle birlikte bu gibi hikayeleri araştırırdık." açıklamasında bulunmuştu

Farhadi 2012 yılında 'A Seperation' (Bir Ayrılık) ve 2017 yılında da 'The Salesman' (Satıcı) filmleriyle Yabancı Dilde En İyi Film Oscarlarını kazanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN