30 Aralık 2025 Salı
Altın 6029.059 %0.85
BIST 11155.68 %0,04
Dolar 42.9406 %0.03
Euro 50.5575 %0.01
KARAR
9°
İstanbul
Çok bulutlu
  • Güncel
  • Yazarlar
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Kripto Para
  • Spor
  • Hayat
  • Karar Video
  • Görüşler
  • Resmi İlanlar
Kültür Sanat
Kitap
Tarih
Fotoğraf
Tiyatro
Sergi
Konser
Edebiyat
Sinema
SON DAKİKA :
DEM Parti, Öcalan'ın yeni yıl mesajını paylaştı: 10 Mart mutabakatının uygulanması süreci hızlandırır
Kocaeli’de IŞİD ve El Kaide’ye operasyon: 37 gözaltı
Gökmen Özdenak yoğun bakıma kaldırıldı
Asal Araştırma: Her 10 kişiden 6’sı piyango bileti almıyor... Vatandaşların yeni yıldan en büyük beklentisi para
Yerlikaya: IŞİD’e yönelik operasyonlarda 357 şüpheli gözaltına alındı
Sürüklenen gemi paniğe neden oldu! Beşiktaş’ta kuru yük gemisi iskeleye ramak kala durdu
Erzurum sıfırın altında 30,3 dereceyle Türkiye’nin en soğuk ili oldu
TÜİK: Yoksulluk oranı yüzde 13’e geriledi
Meclis'te çocuklar için dijital güvenlik paketi hazırlığı: Sosyal medyaya yapay zeka destekli denetim geliyor
Kars'ta hava sıcaklığı eksi 17'ye kadar düştü! Çamaşırlar bile dondu
  1. Anasayfa
  2. Kültür Sanat
  3. Fotoğraf
  4. Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor
17/10/2022 15:46

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor

Türkiye'de değil, dünya çapında marka olmuş, birçok fotoğrafçının saygıyla selamladığı fotoğraf ustalarından Ara Güler'in vefatının üzerinden 4 yıl geçti. Dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler, geride bıraktığı birbirinden renkli fotoğraf kareleri ve zamana meydan okuyan arşiviyle vefatının yıl dönümünde anılıyor.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 1
1/11

Çocukluğunu Beyoğlu'nda geçiren Ara Güler, ilk olarak okul öncesi eğitimini evde bakıcı ve dadılar gözetiminde aldı. Ara Güler daha sonra sırasıyla Mıhitaryan Manastır Mektebi (Pangaltı Lisesi), Galatasaray Lisesi, Getronagan Ermeni Lisesi'nde eğitim gördü.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 2
2/11

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde açılan Türkiye'nin alanındaki ilk kurumu olan Gazetecilik Enstitüsü'ne kaydını yaptıran Güler, aynı zamanda çalıştığı için derslere tam anlamıyla devam edemedi.

Okul yıllarında öyküler yazmaya başlayan Ara Güler, babasının müşterilerinden İhsan İpekçi'nin sahibi olduğu İpek Film Şirketi'ne gidip gelmeye başladı ve sinemacılığın her dalında çalışma fırsatı buldu. Teknik konulara meraklı olması nedeniyle de sinema makinisti ehliyeti de aldı.

Aynı dönemde Muhsin Ertuğrul'un açtığı tiyatro kurslarına devam eden Güler'in öncelikli amacı aktör olmak değil, sahne gerisinde yer almak oldu.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 3
3/11

Babasının 1940'da aldığı ilk fotoğraf makinesi ile birlikte fotoğrafa ve gazeteciliğe olan düşkünlüğünün farkına varan Ara Güler, "Jamanak Gazetesi" başta olmak üzere birçok Ermeni gazetesinde çalıştı.

Gerçek anlamda muhabirlik deneyimini ise 1950'de dönemin önde gelen gazetelerinden Yeni İstanbul'da yaşadı.

Askerliğini yaptıktan sonra bir süre "Hürriyet Gazetesi"nde de muhabir olarak çalışan Güler, daha sonra yayın hayatına yeni başlayan Hayat Dergisi'ne geçti ve kısa süre sonra derginin fotoğraf şefliği görevini üstlendi. Aynı yıl Amerikan Medya Fotoğrafçıları Derneği'ne tek Türk üye olarak kabul edildi.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 4
4/11

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun olan Güler, 1958'de "Time-Life", "Paris-Match" ve "Der Stern" dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevini üstlendi ve 1953'te Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na dahil oldu. İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antolojisi" usta fotoğrafçıyı, "Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısı"ndan biri olarak tanımladı.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 5
5/11

Ara Güler, 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı ve İsviçre'de çıkan Kamera dergisi kendisine özel bir sayı ayırdı.

Usta foto muhabirinin 1960 ihtilali ve ardından 1964'de yapılan Kıbrıs Harekatı nedeniyle çektiği fotoğraflar üyesi olduğu uluslararası dergi ve ajanslar aracılığı ile bütün dünyaya servis edildi.

Mariana Noris'in 1953'te ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanılan Güler'in, 1967'de Japonya'da çıkan "Photography of the World" antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayımlandı.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 6
6/11

Güler'in, Kanada'da 1967'de açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli Fotoğrafın On Ustası" adlı sergide, aynı yıl Almanya'da Köln'de Fotokina Fuarı'nda da yapıtları sergilendi.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 7
7/11

Turkey" adında fotoğraf albümü 1970'te Almanya'da yayımlanan Ara Güler'in, sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD'de Time-Life, Horizon ve Newsweek kitap bölümlerince ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı. 1971'de Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çeken Güler, yine Skira yayınevince Picasso'nun 90. yaş günü için yayımlanan "Picasso Metamorphose et unite" adlı kitap için Picasso'nun foto-röportajını yaptı.

Paris Ulusal Kitaplık'ta 1972'de sergisi açılan Güler, 1975'te ABD'ye davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotoğraflarını çektikten sonra "Yaratıcı Amerikalılar" adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 8
8/11

Yine aynı yıl Yavuz Zırhlısı'nın sökülmesini konu alan "Kahramanın Sonu" adlı bir belgesel film çeken Güler, 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Foto Muhabirliği" dalında birinci oldu.

Fotoğraflarının bir kısmı 1980'de Karacan Yayıncılığın "Fotoğraflar" adlı kitabında basılan Güler, 1986'da Hürriyet Vakfınca basılan Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı "Mimar Sinan" kitabını fotoğrafladı. Aynı kitap 1987'de "Institute of Turkish Studies" tarafından İngilizce olarak yayımlandı. 1989'da "Ara Güler'in Sinemacıları" kitabı basıldı.

Fotoğrafları ile bir ekol olmayı başaran Ara Güler, 1991'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 9
9/11

Dünyayı gezerek foto röportajlar yapan ve bunları Magnum Ajansı ile dünyaya duyuran Ara Güler, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Kemal Tahir, , Orhan Kemal, İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 10
10/11

Usta fotoğrafçının yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de "Sinan, Architect of Soliman the Magnificent" adlı kitapta yayımlandı.

Aynı yıl "Living in Turkey" adlı kitabı İngiltere, ABD ve Singapur'da "Turkish Style" başlığıyla, Fransa'da "Demeures Ottomanes de Turquie" adıyla yayımlandı. 1994'te "Eski İstanbul Anıları", 1995'te "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı.

Zamanı mühürleyen adam Ara Güler ölümünün 4. yılında anılıyor 11
11/11

Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplık'ta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde, Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Güler'in fotoğrafları Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da sergileniyor.

Arşivinde 2 milyonu aşkın fotoğraf bulunan Ara Güler'in ödülleri arasında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü de bulunuyor.

Tedavi gördüğü hastanede İstanbul'da 90 yaşında vefat eden usta foto muhabiri, Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır’da tarihe geçecek keşif: 9500 yıllık kamusal alan ortaya çıkarıldı!
Diyarbakır’da tarihe geçecek keşif:
Sinemada bu hafta vizyona girecek filmler
Sinemada bu hafta vizyona girecek filmler
Vişne dikmek isterken Roma Hamamı buldu
Vişne dikmek isterken Roma Hamamı buldu


©Copyright 2019
Tüm Hakları Saklıdır
KARAR SON DAKİKA
DMCA.com Protection Status
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • YAYIN İLKELERİ
  • KULLANIM ŞARTLARI
  • GIZLILIK BİLDİRİMİ
  • VERİ POLİTİKASI
  • HUKUK AYKIRILIK BİLDİRİMİ
KATEGORİLER
  • Güncel
    • Politika
    • Üçüncü Syfa
    • Türkiye
    • Çevre
    • Eğitim
  • Dünya
    • Orta Doğu
    • Amerika
    • Avrupa
    • Asya
    • Afrika
  • Ekonomi
    • Piyasa
    • Emlak
    • Otomotiv
    • Enerji
    • Sosyal Güvenlik
    • Şirketler
  • Spor
    • Futbol
    • Basketbol
    • Voleybol
    • Atletizm
    • Motor Sporları
    • Diğer
  • Hayat
    • Diziler
    • Magazin
    • Sağlık
    • Kültür Sanat
    • Eğlence
  • Teknoloji
    • Mobil
    • İnternet
    • Sosyal Medya
    • Yazılım
    • Bilim
  • Karar Video
    • Gündem
    • Dizi
    • Sinema
    • Komik
    • İlginç
    • Teknoloji
    • Spor
  • Foto Galeri
    • Hayat
    • Capsler
    • Spor
    • Teknoloji
    • Kültür ve Sanat
    • Gündem
    • Ekonomi
  • Görüşler
  • Yazarlar
SERVİSLER
  • Hava Durumu
  • Namaz Vakitleri
  • Puan Tablosu
  • Dolar Kaç TL
  • Şehir Haberleri
  • Ramazan İmsakiyesi
Google Play Uygulamamız
Apple Store Uygulamamız
Dünyadan en son haberler, Türkiye'den son dakika gelişmeleri, günün öne çıkan gündem haberleri, dünya ekonomi piyasalarından flaş haberler, en yeni spor haberleri ve magazin dünyasından son olaylar Karar.com’da
YUKARI
KARAR
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Yazarlar
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Hava Durumu
  • Güncel
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Kripto Para
  • Spor
  • Hayat
  • Karar Video
  • Foto Galeri
  • Görüşler
  • Resmi İlanlar
  • Kültür Sanat
  • Şehir Haberleri
  • Yemek Tarifleri
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Karar Nedir
  • Karar Biyografi
  • Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
© Copyright 2015 KARAR