Kuran’da kadınlar ilgili ayetler neler? İslam’da kadının önemi

Kuran’da kadınlar ilgili ayetler neler? İslam’da kadının önemi

Kuran-ı Kerim’de kadınlarla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Vatandaşlarımız bu ayetleri ve Peygamber efendimizin kadınlarla ilgili hadislerini araştırıyor. İşte İslam’da kadının öneminin anlatıldığı ayetler…

Dinimiz kadınlara çok önem vermektedir. “Cennet annelerin ayakları altındadır” hadisi şerifi ile de bu durum açıkça belirtilmiştir. Kuran-ı Kerim’de dinimizin kadınlara verdiği önemi gösteren ayet ve hadisler bulunmaktadır. İşte kadının öneminin anlatıldığı ayet ve hadisler…

KADININ ÖNEMİNİ ANLATAN AYET VE HADİSLER

“Cennet annelerin ayakları altındadır.” (Nesai, Cihad 6)

“Kadınları dövmeyiniz. Kadınlarını döven kimseler, sizin hayırlınız değildir. (Ebu Davud, Nikah, 42; İbn-i Mace, Nikah, 51)

“Sizin hayırlınız, kadınlarına hayırlı iyi davranandır.” (Müslim, Birr 149)

“Boşama iki defadır. Bundan sonrası ya iyilikle tutmak ya da güzellikle salıvermektir. Kadınlara verdiklerinizden (boşanma esnasında) bir şey almanız size helâl olmaz. Ancak erkek ve kadın Allah'ın sınırlarında kalıp evlilik haklarını tam tatbik edememekten korkarlarsa bu durum müstesna. (Ey müminler!) Siz de karı ile kocanın, Allah'ın sınırlarını, hakkıyla muhafaza etmelerinden kuşkuya düşerseniz, kadının (erkeğe) fidye vermesinde her iki taraf için de sakınca yoktur. Bu söylenenler Allah'ın koyduğu sınırlardır. Sakın onları aşmayın. Kim Allah'ın sınırlarını aşarsa işte onlar zalimlerdir.” (Bakara 229)

20-02/04/kadinn.jpg

“Kendilerine mehir tayin ederek evlendiğiniz kadınları, temas etmeden boşarsanız, tayin ettiğiniz mehrin yarısı onların hakkıdır. Ancak kadınların vazgeçmesi veya nikâh bağı elinde bulunanın (velinin) vazgeçmesi hali müstesna, affetmeniz (mehirden vazgeçmeniz), takvâya daha uygundur. Aranızda iyilik ve ihsanı unutmayın. Şüphesiz Allah yapmakta olduklarınızı hakkıyla görür.” (Bakara 237)

"Kadınların haklarını yerine getirme husûsunda Allâh'tan korkunuz! Zîrâ siz onları Allâh'ın bir emâneti olarak aldınız." (Salih-i Müslim)

"Eşlerinize yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, sakın onları dövmeyin ve onları incitecek çirkin sözler söylemeyin." (Ebu Davud, Nikak, 40-41)

"Kadınlar erkeklerin, diğer yarısıdır."(Ebu Davud, Tahanet,94; Tirmizi Tahanet 827)

"Ey insanlar! Kadınların haklarına riâyet ediniz! Onlara şefkat ve sevgi ile muâmele ediniz! Onlar hakkında Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah emâneti olarak aldınız; onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helâl edindiniz!" (Müslim, Hac, 147)

“Hanımını döven, Allah'a ve Resulüne asi olur. Kıyamette onun hasmı ben olurum." (R.Nasıhin)

"Hanımının haklarını ifa etmeyenin; namazları oruçları kabul olmaz." (Mürşid-ün-nisa)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN