KYK açıkladı! Kredi alanlar burs alanların iki katı

KYK açıkladı! Kredi alanlar burs alanların iki katı

Öğrencilerin okurken hayatlarını idame ettirebilmek için başvurdukları kredi/burs verilerini soran CHP'li Adıgüzel KYK tarafından verilen yanıtı değerlendirdi. Öğrencilere sağlanan imkanın yeterli olmadığını belirten Adıgüzel aynı zamanda mezun olduktan sonra iş bulamadıkları için muhtemelen borçlarını ödeyemeyeceklerini söyleyerek tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, yaptığı CİMER başvurusuna Kredi ve Yurtlar (KYK) Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı tarafından gelen yanıtı kamuoyuna açıkladı.

Yanıtta üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğunun okurken geçimlerini sağlayabilmek adına destek sağlanması için başvurduğu kredi/burs başvurusuna ilişkin verileri açıklayan KYK Genel Müdürlüğü başvuruda bulunan öğrencilerin yalnızca yüzde 50,6'sının burs ya da kredi alabildiğini belirtti.

2020/2021 öğretim yılı Mart 2021 tarihi itibariyle (ilk defa kredi/burs alan ile aktif geçmiş yıl öğrencileri ile birlikte) kredi alan öğrencilerin sayısı bir milyona yaklaşarak 969 bin 237 olurken burs alanların sayısı ise 447 bin 554 olarak aktarıldı. Ülkede yükseköğrenime kayıtlı öğrenci sayısının 7 milyon 940 bin olduğu göz önünde bulundurulduğunda burs alan öğrencilerin oranı yüzde 5,6'da, kredi alanların oranı ise 12,2 olarak görüldü.

89.jpg

'SAĞLANAN İMKANLAR YETERLİ DEĞİL'

KYK Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen yanıtı yazılı bir açıklamayla değerlendiren Adıgüzel, özellikle ailesinden ayrı olarak farklı şehirde okuyan öğrencilerin KYK burs ve kredisiyle hayatlarını idame ettirmeye çalıştıklarını belirterek açıklanan rakamlara bakıldığında sağlanan imkanların yeterli olmadığının görüldüğünü söyledi. Adıgüzel ayrıca "Ödenen miktarın öğrencilerin giderleri karşılamakta yetersiz kalması bir yana, maddi durumları iyi olmamasına rağmen birçok öğrenci kendilerine burs çıkmadığını belirtiyor" dedi.

'ÖĞRENCİLER KEYFİNDEN Mİ KREDİ ALIYOR?'

Bunun yanında KYK borçlarını da gündeme alan Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrenciler daha üniversiteye başlamadan kara kara KYK borçlarını nasıl geri ödeyeceğini düşünüyor. 19 yıllık AKP iktidarında milyonlarca gencin hali ortada: Gençler mezun, gençler işsiz, gençler borçlu. Binlerce öğrenci KYK borcunu ödeyemediği için icralık durumda. Resmi rakamı bilemiyoruz çünkü paylaşılmıyor. İktidar gençlere iş imkanı yaratmadığı gibi, bir de gençleri okumak için mecburen aldıkları krediye uyguladığı faizle her geçen gün daha da borçlandırıyor. Öğrenciler keyfinden mi kredi alıyor? Keyfinden mi ödemiyor borçlarını? Öğrenci mecbur olduğu, burs imkanları yetersiz olduğu, ailesinin maddi durumu yeterli olmadığı için kredi alıyor. Büyük ihtimal bugün kredi alan 1 milyona yakın öğrencinin büyük bir çoğunluğu iş bulamadığı için borcunu ödeyemeyecek. Ama gençlerimiz hiç umutsuzluğa kapılmasın. CHP iktidarında devletten kredi alan öğrencilerden iş bulamadığı sürece geri ödeme talep edilmeyecek, faiz de işletilmeyecek.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN