5 milyon kişi bu haberi bekliyor: KYK borçları yapılandırılıyor

5 milyon kişi bu haberi bekliyor: KYK borçları yapılandırılıyor

KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) öğrenim kredisi borçları yeniden yapılandırılıyor, milyonlarca kişi bu haberi bekliyor. Yeni yapılandırma ile borçlar küçük taksitlerle ödenebilecek. Düzenlemeden yaklaşık 5 milyon kişi faydalanacak.

Yeni düzenleme ile öğrenim kredisi borçları yapılandırılaca ve küçük taksitler ile ödenebilecek.

Meclis'e sunulan 15 maddelik yapılandırma düzenlemesi üniversite mezunu olan yaklaşık 5 milyon kişinin, KYK kredisi borçlarını da ilgilendiriyor. Mezunlar, yıllardır faizle biriken borçlarından küçük bir farkla kurtulabilecek.

2 YIL SONRA ÖDEMELER BAŞLIYOR

Posta'nın haberine göre, üniversite eğitimi sırasında alınan öğrenim kredileri, okul bitiminden itibaren 2 yıl sonra ödenmeye başlıyor. İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Ancak pek çok öğrenci, farklı nedenlerle kredi borcunu zamanında yatıramıyor.

NE OLMUŞTU?

Vergi, SGK, KYK, trafik ve köprü borcu ve cezalarında yapılandırma öngören yasa teklifi, 23 Ekim 2020'de TBMM'ye sunulmuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yaklaşık 500 milyar liralık büyüklüğe sahip bir vergi yapılandırması olacağını söylemişti. Muş, 18 taksit hakkı tanınacağını ve ilk ödemenin Şubat 2021'de yapılacağını belirtmişti.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİRECEK?

-Tüm vergi borçları, SGK primleri, idari para cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları.

-İl özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi dahil diğer vergiler, su atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif hizmetlerden olan alacaklar.

-Yükseköğrenime ilişkin borçlar.

-Taşınmaz kültür varlıkları korunmasına dair katkı payları.

-TOBB, TİM, TESK, TÜRMOB, Barolar Birliği gibi kurumlara olan aidat borçları.

-KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklanan borçlar ile aidat borçları.

-OSB'lerin kredi borçları.

-İl özel idare, belediye, bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50 sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin irtifak hakkı kiralama işlemleri alacakları.

-Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları.

-Kalkınma Ajanslarının İl Özel İdareleri, sanayi odalarından olan alacakları ile TSE hizmet bedeli alacakları.

İlgili Haberler
YORUMLAR (2)
2 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN