Son dakika! Vergi borçları için yeni düzenleme: 18 taksit imkanı getirilecek

Son dakika! Vergi borçları için yeni düzenleme: 18 taksit imkanı getirilecek

Son dakika haberi... AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yaklaşık 500 milyar liralık büyüklüğe sahip bir vergi yapılandırması olacağını söyledi: Geniş bir yapılandırma teklifini vermiş olacağız. 18 taksit imkanı getirilecek.

Son dakika haberi... Vergi, SGK, KYK, trafik ve köprü borcu ve cezalarında yapılandırma öngören yasa teklifi TBMM'ye sunuldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yaklaşık 500 milyar liralık büyüklüğe sahip bir vergi yapılandırması olacağını söyledi. Muş, 18 taksit hakkı tanınacağını ve ilk ödemenin Şubat 2021'de yapılacağını belirtti.

Muş'un verdiği bilgiye göre, borç yapılandırmasında, gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cazaları, KYK borçları, hazine alacakları kapsamda olacak. Peşin ödeme yapılırsa faizler silinecek.

Yıl sonuna kadar müracaat etmek gerekecek. 18 taksit imkanı getirilecek.

Muş'un açıklamaları şöyle:

"Çok geniş bir yapılandırma teklifini komisyona vermiş olduk. Yapılandırmada çok farklı kurumlar var, yaklaşık 500 milyar TL gibi bir rakam burada telafuz edebiliriz. Yapılandırılan borçlarda ilk ödeme şubat 2021'de yapılacak.

GECİKME ZAMMININ YÜZDE 90'I SİLİNECEK

İlk taksit içinde borçlar ödenirse YÜFE'den çıkan gecikme zammının yüzde 90'ını silinmiş olacak. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi su atık su katı atık ücretleri yol katılım payları da yine yapılandırma kapsamına alınan diğer borç alanları.

Gümrük vergisi, faizleri ve gecikme zamları idari para cezaları da yapılandırma kapsamında. Maksimum 18 eşit taksit var bunda da. Aynı şekilde sosyal güvenlik primleri gecikme cezaları da yapılandırma kapsamında. Yine yıl sonuna kadar müracaat şartı arıyoruz. Çok geniş bir yapılandırma teklifi komisyona vermiş olacağız.

"TAKSİTLER İKİ AYDA BİR ÖDENECEK"

Gelir, Kurumlar, Katma Değer, Özel Tüketim, Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları, vergi cezaları, gecikme faizleri, trafik, nüfus para cezaları, karayollarında kesilen para cezaları, usulsüz geçişleri gibi idari para cezaları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekler, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, 4749 sayılı Kanun kapsamında Hazine alacakları, 6183 sayılı Kanun'a göre takip edilen diğer alacaklar. Burada kanun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etme şartı var. Taksitler iki ayda bir ödenecek.

"GECİKME FAİZİ SİLİNECEK"

İlk taksit tarihine kadar ödeme yapılırsa Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi gecikme faizi silinecek. Gümrük Vergisi faizi ve gecikme zamları, gümrük idari para cezaları yapılandırma kapsamında. İlk taksit ödeme tarihi Ocak 2021. Sosyal Güvenlik primleri, cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları da yapılandırma kapsamına aldığımız borçlardan bir tanesi.

İl Özel İdareleri'ne olan borçlar kapsama alınıyor. Emlak, Çevre Temizlik, İlan ve Reklam vergi ve harçları, su, katı atık ücretleri, katılım payları zam ve faizleri yapılandırma kapsamına alınan diğer borçlar. Taşınmaz Kültür Varlıkları katkı paylarına ilişkin borçlar yapılandırma kapsamına alınıyor."

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİRECEK?

 

-Tüm vergi borçları, SGK primleri, idari para cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları.

 

-İl özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi dahil diğer vergiler, su atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif hizmetlerden olan alacaklar.

 

-Yükseköğrenime ilişkin borçlar.

 

-Taşınmaz kültür varlıkları korunmasına dair katkı payları.

 

-TOBB, TİM, TESK, TÜRMOB, Barolar Birliği gibi kurumlara olan aidat borçları.

 

-KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklanan borçlar ile aidat borçları.

 

-OSB’lerin kredi borçları.

 

-İl özel idare, belediye, bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50 sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin irtifak hakkı kiralama işlemleri alacakları.

 

-Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları.

 

-Kalkınma Ajanslarının İl Özel İdareleri, sanayi odalarından olan alacakları ile TSE hizmet bedeli alacakları.

 

İYİ PARTİ: YAPILANDIRMAYA OLUMLU OY VERECEĞİZ

Bu arada İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, TBMM'ye sunulan vergi ve sigorta primi yapılandırmasına ilişkin düzenlemeye olumlu oy vereceklerini açıkladı.

Usta şunları kaydetti:  "Aslında teknik olarak yapılandırmayı, affı çok fazla savunmamak gerekir ama Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar içerisinde biz yapılandırmanın bir zaruret olduğunu düşünüyoruz. Teklife olumlu oy kullanacağımızı ifade etmek istiyorum. Ödemesiz sürenin uzun tutulması lazım en az 1 yıl, ondan sonra da asgari 36 taksitle bu yapılandırmanın yapılmasını istiyoruz." dedi.

"VARLIK BARIŞINA SICAK BAKMIYORUZ"

Varlık barışı ile ilgili görüşünü de açıklayan Usta, buna sıcak bakmadıklarını belirtti.

Usta, pandemi sürecinde sadece vatandaşa bankalar üzerinden kredi verildiğini belirterek, "Ama doğrudan para ödeme şeklinde yapılan miktar çok azdır. Cumhurbaşkanı rakamı açıkladı, 35 milyar lira. Bunun 27 milyar lirası işsizlik sigortası fonundan yapılırken, 8 milyar lirası bütçeden yapılıyor. Bunun milli gelire oranı 0,2. Amerika'da yüzde 12 olan bizde 0,2. Vatandaşımıza daha fazla doğrudan destek vermeliyiz." diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN