Milletin ‘mücbir sebep’i bitmedi

Milletin ‘mücbir sebep’i bitmedi

Esnafın, vatandaşın cebindeki salgın etkisini hafifletmek için ‘mücbir sebep’ kapsamında ertelenen vergi ödemeleri yarından itibaren yeniden başlıyor. Ancak enflasyon etkisiyle şimdiki tablo, destek paketinin açıldığı dönemden daha sıkıntılı hale geldi.

Salgının ilk döneminde hükümet ekonominin çarklarını döndürmek için ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ açıkladı. Bu kapsamda yaklaşık 2.7 milyon mükellef, mücbir sebep kapsamına alınarak KDV ödemeleriyle birlikte diğer ödeme yükümlülükleri ertelendi. Ancak 6 ayın ardından ertelemenin vadesi geldi. Nisanda verilmesi gereken KDV ve SGK ödemeleri gibi beyannameler için tahakkuk eden vergilerin ödeme süreci yarın dolacak.

HEM ESKİSİ HEM YENİSİ ÖDENECEK

Mükellefler ekim, kasım ve aralık ayında hem ertelenen aylar için hem de yeni aylar için vergi ödemek zorunda kalacak. Takvime göre yarın ilk olarak mart  ve eylüle ait KDV ve stopaj ödemeleri yapılacak.

Vergide mücbir sebebin uzatılmaması ise tartışma konusu oldu. Hem esnafın hem de vatandaşın salgın etkisini altı ay öncesine göre daha şiddetli hissettiği belirtilerek yeni bir ertelemenin zorunluluk olduğu değerlendirmeleri yapıldı.

karar-26-ekim-manset-haber-ici.jpg

Mart, nisan ve mayıs aylarında mücbir sebep nedeniyle ertelenen vergiler şimdi çifter çifter alınacak. Geçmiş üç ay için ertelenen vergiler şimdi ekim, kasım ve aralık ayında hem eski ayları hem de yeni aylar için ödenmek durumunda. Oysa kovid-19 salgını şu sıralar mücbir sebep ilan edilen eski ayların da daha üstünde bir salgın olarak sürüyor. Özellikle esnaf bu ertelemenin kısa çalışma ödeneği gibi uzatılmasını bekliyor. 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilendiği için mücbir sebep kapsamına alınan mükelleflerin ertelenen muhtasar ve katma değer vergisi (KDV) beyannamelerine ilişkin ödeme sürecine girildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kovid-19 salgınının işletmeler ve vatandaşlar üzerindeki etkisini hafifletmek için Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ni açıkladı ve çok sayıda yükümlülüğü erteledi.

Bu kapsamda, Kovid-19 salgınından ve alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen mükelleflerin Vergi Usul Kanunu kapsamındaki mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması sağlandı. Uygulamayla ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunan, salgından doğrudan etkilenen ya da İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilen iş yerlerinin olduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler için mücbir sebep hali ilan edildi.

Böylece, 2,7 milyon civarındaki mükellefin nisan, mayıs ve haziran aylarına ilişkin muhtasar ve KDV beyannameleri ile bazı bildirimlerin verilme süresi yanında, bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri her bir dönem için 6 ay ertelenmişti. Ertelenen vergi yükümlülüklerinin son ödeme sürecine girildi.

Buna göre, mükelleflerin nisan, mayıs ve hazirana ilişkin muhtasar (muhtasar ve prim hizmet beyannamesi dahil) ve KDV beyannameleri için tahakkuk eden vergiler ekim, kasım ve aralık aylarının sonunda ödenecek. Bu kapsamda, nisan ayında verilmesi gereken KDV ve muhtasar beyannameleri için tahakkuk eden vergilerin ödeme süreci 27 Ekim Salı günü sonunda dolacak.

Mayıs ayında verilmesi gereken beyannamelere yönelik ödemelerin 27 Kasım, haziran ayında verilmesi gereken beyannamelere yönelik ödemelerin ise 28 Aralık gün sonuna kadar yapılması gerekiyor.  

STOPAJ, KDV VE SGK BORÇLARI 

Pandemi başlangıcı olarak mart, nisan ve mayıs ayları mücbir sebep kapsamında 3 vergi veya kamu ödemesi ertelenmişti. Muhtasar veya kaynakta kesilen stopaj özellikle kira ve işçi aylıklarından kesilen ödemeleri kapsıyor.

Örneğin bir asgari ücretli için yaklaşık 400 lira kaynakta kesinti söz konusu olurken, 1250 liralık işyeri kirası için de 250 lira devlete yatırılacak kısım olmaktadır. KDV ise genel olarak yüzde 18 oranında mal ve hizmet satışını kapsar denilebilir.

Burada belki de en önemli kalem SGK ödemelerini kapsıyor. Özellikle çalışma hayatının ciddi şekilde daraldığı pandeminin ilk aylarında ertelenen ödemeler önemli katkı sunmuştu.

Fakat şu günlerde yeniden zirveye çıkan hasta sayısı ile oluşan ekonomik tablo esnafın yeni bir ertleme talebi isteğini gösteriyor. Bırakın çifte ödemeyi, belki de bu aylarda yaşanacak durgunluk ile yeni bir mücbir sebep ilanı gerekiyor. 

İŞTE ÖDEME PLANI VE TAKVİMİ  

  • 27/10/2020:  Mart ve Eylül 2020’ye ait KDV ve stopaj ödemesi 
  • 02/11/2020:  Mart ve Eylül 2020’ye ait SGK primi ödemesi 
  • 27/11/2020:  Nisan ve Ekim 2020’ye ait stopaj ve KDV ödemesi 
  • 30/11/2020:  Nisan ve Ekim 2020’ye ait SGK ödemesi 
  • 28/12/2020:  Mayıs ve Kasım 2020’ye ait KDV ve stopaj ödemesi 
  • 31/12/2020:  Mayıs ve Kasım 2020’ye ait SGK ödemesi 

 

PANDEMİ VE KIŞ NEDENİYLE ELEKTRİK VE DOĞALGAZA İNDİRİM ŞART  

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımızın ve halkımızın pandeminin arttığı bu günlerde kışı rahat geçirmesi için en önemli gider kalemi olan elektrik ve doğalgaz fiyatlarında acil indirime gidilmeli” dedi.

Elektrik ve doğalgaz faturalarının hem esnafın hem de vatandaşın cebini yaktığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına geçtiğimiz yıla göre yüzde 30’un üzerinde zamlar yapıldı. Enflasyonun üzerinde yapılan bu zamlar havaların soğumaya başladığı bu günlerde bu ayki faturalara yansıyınca başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere dar gelirli tüm kesimler oluşacak farkı nasıl karşılayacaklarını şimdiden düşünmektedirler. Esnafımızın ve halkımızın pandeminin arttığı bu günlerde kışı rahat geçirmesi için en önemli gider kalemi olan elektrik ve doğalgaz fiyatlarında acil indirime gidilmeli. Aksi halde hem yaşanan pandeminin önüne geçemeyiz hem de halkın mağduriyeti artar” dedi.

Havaların soğuması ve aynı zamanda pandeminin hala devam etmesi nedeniyle elektrik ve doğalgaza indirim yapılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Pandeminin halen devam ettiği bir süreçte havalar da artık soğudu. Her zaman en temel ihtiyacımız olan elektrik ve doğalgazın şimdi kullanımı daha çok artacak. Dolayısıyla elektrik, doğalgaz faturaları esnafın da, vatandaşın da cebini yakmaya başladı. Öyle ki hem elektrik hem doğalgaz bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 30’un üzerinde arttı. İndirim beklenirken zam yapılmasının kimseye bir faydası yok. Çünkü zamlar enflasyonu da artırıyor. Bu yüzden kış aylarına girmişken, pandemide esnafın da kazancı düşmüşken, her kesimin ihtiyacı elektrik ve doğalgaza indirim yapılmasıdır” diye konuştu. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN