Libya Yunanistan ile de masaya oturdu

Libya Yunanistan ile de masaya oturdu

Libya Geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus Menfi, Atina'da ağırlandı. İki ülke arasında deniz yetki alanları anlaşmasının masada olduğu görüşmede Menfi, müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söyledi.

Libya'da Birleşmiş Milletler'in (BM) tanıdığı Ulusal Birlik Hükümeti 2019'da Türkiye ile deniz yetki alanı anlaşması imzaladıktan sonra "istenmeyen adam" ilan edilen ve ülkeyi terk etmesi istenen o dönem Libya'nın Yunanistan Büyükelçisi olan Libya Geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus Menfi, Atina'da Yunanistan Cumhurbaşkanı Ekaterina Sakellaropulu ve Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Menfi ile görüşen Sakellaropulu ve Miçotakis'in gündeminde, iki ülke arasında deniz yetki alanları anlaşması imzalanması vardı.

Pazartesi günü Ankara'yı ziyaret eden Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'nin, yalnızca Türkiye ile değil tüm ülkelerle deniz yetki anlaşması imzalamak ve stratejik işbirliği yapmak istediklerini açıklaması, Yunanistan'ın bu konuda harekete geçmesine yol açtı.

Miçotakis aynı talebi geçen hafta Libya'da ziyaret ettiği Dibeybe'ye de iletmişti.

MENFİ: MÜZAKERELERE BAŞLAMAYA HAZIRIZ

Menfi bugünkü görüşmede müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söyledi.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Miçotakis de, iki ülke arasında sağlam tarihi, coğrafi ve kültürel bağlar olduğunu hatırlattı ve deniz yetki alanı için görüşecek müzakere heyetlerine iki ülkenin dışişleri bakanlarının başkanlık edeceğini açıkladı.

Miçotakis Libya'ya, "İlk önce Yunanistan gibi doğal komşularıyla anlaşma yapmalarını önerdiğini" söyledi.

Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre ise Libya Başkanlık Konseyi Başkanı El-Menfi, Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le görüşmesinde Başkanlık Konseyi'nin uluslararası anlaşma imzalama yetkisinin bulunmadığını duyurdu.

son.png

NE OLMUŞTU?

Doğu Akdeniz'de doğal kaynaklar için rekabet yaşanırken Yunanistan; Mısır, İsrail, Kıbrıs, Ürdün, Lübnan ve Filistin gibi kendisine uzak ülkelerle anlaşmalar yapmış, Türkiye ise bu anlaşmaların kendi haklarını çiğnediğini vurgulayarak Libya ile anlaşma yapmıştı.

Yunanistan yetkilileri; "Türkiye'nin Libya ile doğal sınırları olmadığı", "bu mutabakatla Girit ve Rodos gibi büyük Yunan adalarının egemenlik haklarının göz ardı edildiği" ve "mutabakatın hukuki dayanağı olmadığı" gibi gerekçelerle bu anlaşma için "Yok hükmünde" demişti.

BM nezdinde yaptığı girişimle mutabakata itiraz eden Yunanistan, Libya mutabakatına karşı, Ağustos 2020'de Mısır ile deniz yetki alanlarını belirleyen "kısmi" bir anlaşma imzaladı.

Türkiye buna tepkisini, o günlerde başlaması beklenen Türk-Yunan görüşmelerini iptal ederek gösterdi.

Geçen aylarda Libya'da ilan edilen ateşkesin ardından yeni bir Ulusal Birlik Hükümeti oluşturuldu.

Hükümet hem Türkiye hem de Yunanistan ile dengeli bir ilişki kurmak istiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN