Maalesef haklı çıktık... Müttefik silahları Mehmetçiğe döndü

Maalesef haklı çıktık... Müttefik silahları Mehmetçiğe döndü

Afrin’de beş askerin şehit olduğu tank saldırısı, başta ABD olmak üzere müttefiklere “terör örgütüne silah vermeyin” uyarısı yapan Ankara’yı haklı çıkardı. YPG’nin Şeyh Horoz bölgesinde birçok sızma girişimi önlenirken, teröristler, menzili 4 km olan tanksavarla saldırıyı gerçekleştirdi. Türkiye, füzenin menşeini araştırıyor.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Zeytin Dalı Harekatı’nda 17. güne girildi. Önceki gün Şeyh Horoz bölgesine sızan teröristlerin TSK tankını hedef alan saldırısında 5 asker şehit oldu. Hain saldırı, Türkiye’nin  dile getirdiği “Müttefik ülkeler IŞİD’le mücadele gerekçesiyle terör örgütü YPG’ye silah vermemeli” uyarısını bir kez daha haklı çıkardı. KARAR’ın bölgedeki güvenlik kaynaklarından aldığı bilgilere göre, terör örgütü saldırının yapıldığı Şeyh Horoz’da etkili olduğu için TSK ve ÖSO unsurlarının bulunduğu bölgeye yaklaşmayı başardı.

Ancak doğrudan saldırı yerine bazı ülkelerin ordularının envanterinde bile olmayan ileri teknoloji tanksavarı 3-4 km uzaktan kullandı. TSK ve istihbarat kaynakları kullanılan tanksavarın türü ve menşeinin belirlenmesine çalışıldığını belirtirken, bölge kaynakları ABD yapımı BMG-71 TOW tanksavar füzesinin kullanıldığı iddiasında bulundu.

Öte yandan bölgede kullanılan silahların hangi ülkelere ait olduğuna ilişkin tespitlerin yapılarak belge toplandığı belirtiliyor. Son saldırıda kullanılan silahın da resmi olarak ABD yapımı olduğunun belirlenmesi halinde NATO müttefiki bir ülkenin, bir başka üye ülkenin askeri hedef alan saldırıda kullanılmasıyla ilgili diplomatik girişime hazırlanılabileceği kaydediliyor. Konuyla ilgili KARAR’a konuşan Milli Güvenlik ve Dış Politikalar Araştırmalar Merkezi Bilimsel Danışmanı emekli NATO subayı Tümgeneral Naim Baburoğlu, Türkiye’nin Fırat’ın batısında olduğu gibi doğusuna da mutlaka müdahale ederek tehdidi tamamıyle ortadan kaldırması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “NATO’nun kuruluş sözleşmesinde her şey yazıyor. 5’nci maddede ‘Bir ülkeye karşı yapılan saldırı bütün yapılmış sayılır’ yazıyor. Türkiye’ye beka sorunu yaratan bir durum söz konusu.

Türkiye’ye yapılan her saldırı bütün ülkelere yönelik bir saldırı olarak kabul edilmeli. Terör örgütü Hatay Reyhanlı ve Kilis’i ateş altına alıp vatandaşlarımızın ve  Mehmetçiklerin şehit düşmesine yol açıyor. NATO kurulduğunda terör örgütleri dikkate alınmadı. O zaman SSCB’den gelecek tehdide karşı harekat ortamı planlandı. Ancak savaşın tanımı değişti.”

NATO’nun Türkiye’nin 1984’ten beri mücadele ettiği terör örgütüne karşı hiçbir adım atmadığını belirten Baburoğlu, şunları söyledi: “Ancak El Kaide ve Taliban için  harekete geçti. Çifte standart var. 29 ülkenin terör tanımı eşit değil. Türkiye’nin NATO gündemine getirmesi halinde bile sonuç alabileceğini düşünmüyorum. Ancak diplomatik girişimler mutlaka yapılmalı ve aynı PKK’nın terör örgütü olarak kabul ettirilmesinin sağlandığı gibi PYD/YPG de aynı kapsamda kabul ettirilmeli. Türkiye öncelikle Suriye yönetimi ile bir şekilde işbirliği yaparak, Fırat’ın batısını da doğusunu da teröristlerden tümüyle temizlemeli.”

18-02/05/ekran-alintisi-1517787665.JPG

‘İKAZ ETMİŞTİK, SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ’

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Afrin şehidi Piyade Uzman Çavuş Fevzi Gürsu’nun Elazığ’daki cenaze törenine katıldı. Cenazede gözyaşlarını tutamayan Canikli, Elazığ’dan bütün dünyaya seslenmek istediğini belirterek, tank saldırısında kullanılan silaha dikkati çekti: “Özellikle ülkemizi bölmek ve parçalamak isteyen taşeron hain örgütlere destek veren herkese sesleniyorum. Daha önce de ikaz ettik ‘bakın sizin o verdiğiniz silahlar bu millete dönecek’ diye. İşte en son örneğini gördük. Onların verdiği silahlarla yiğitlerimizi şehit ettiler. Artık sözün bittiği noktadayız.” 

YPG HENDEK KAZIP, DUVAR ÖRÜYOR 

17. gününe girilen Zeytin Dalı Harekâtı’nda TSK ve ÖSO’nun kırsaldaki ilerleyişi sürüyor. 932 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda dün Afrin’in batısındaki Şeyh Hadid beldesine bağlı Hac Bilal köyü YPG’den alındı. Afrin’in kuzeyinde bulunan ve tank saldırısının düzenlendiği Şeyh Horoz Dağı da ele geçirildi. Harekâtın başından bu yana 32 nokta örgütten temizlenmiş oldu. Güvenlik kaynakları, teröristlerin sivilleri kalkan olarak kullandığına dair uyarılarını yineledi. Afrin merkezde şehir savaşına hazırlanan teröristlerin ise hendekler kazıp savunma duvarları ördüğü öğrenildi.

‘TERÖRİST KIYAFETİ GİYEN AMERİKAN ASKERLERİ DE HEDEF OLUR’

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Zeytin Dalı Harekâtı, Ankara’nın Afrin sonrasına dair planları ve Amerikan askerleriyle karşı karşıya gelme ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu. Bozdağ, 932 teröristin etkisiz hale getirildiği harekâtta 13 askerin şehit düştüğünü, 39 askerin ise gazi olduğunu belirtti. Bozdağ, ÖSO’nun kayıpları için “30 şehit, 158 yaralı var” ifadesini kullandı. Bozdağ, ABD’nin YPG’ye desteğine değinerek “Tankımıza yapılan saldırıda kullanılan silahla ilgili tespit çalışmaları devam ediliyor. Hangi ülkeye ait şu ana kadar yapılmış bir tespit yok” dedi.

“Biz şunu net söylüyoruz, Zeytin Dalı’ndan sonra eğer buralarda bir gelişme olmazsa Türkiye’nin başlatacağı üçüncü harekat bu bölgeye (Menbiç) olacaktır” diyen Bozdağ, Türk ve Amerikan askerlerinin Menbiç’te karşı karşıya gelme ihtimaline de değindi. ABD’li yetkililerin ‘Biz Türkiye ile karşı karşıya gelmeyiz’ dediğini ve kendilerinin de aynı şeyi söylediklerini dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti: “Eğer ABD’li askerler teröristlerin kıyafetini giyer ve teröristlerin arasında onlardan gözükerek TSK’ya karşı saldırırlarsa hiç tereddütsüz bu noktada bir ayrım yapma şansımız olamaz. Bir saldırı olursa bunu yapanlar karşılığını mutlaka görecektir. Karşımızda teröristlerle beraber kim silah çekerse o bizim hedefimiz olur.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN