Macron: Avrupa nüfusu eriyor

Macron: Avrupa nüfusu eriyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, küresel toplumsal ve ekonomik sistemlerin radikal revizyondan geçirilmesi gerektiğini savunarak, "Demografik olarak ortadan kaybolan her Avrupa ülkesi için aynı dönemde bir Afrika ülkesi ortaya çıkıyor” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron demografik değişimler ve diğer meseleler yüzünden sonlu kaynakların dağıtımı için yeni yöntemler gerektiğini söyleyerek kapitalizmin sosyal adaletten yana revizyondan geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Demografik değişikliklerle birlikte 'kaynakların kıtlığı' ele alınarak 'dünyanın yeniden kavranması' gerçekleşmediği takdirde Malthus'un nüfus teorisi gibi kuramların galebe çalacağını söyleyen Macron, şu ifadeleri kullandı:  

"Avrupa-Afrika bölgesini ele alırsak, demografik olarak ortadan kaybolan her Avrupa ülkesi için aynı dönemde bir Afrika ülkesi ortaya çıkıyor. Tarihin dönemeçlerinde bir ivmelenmeye tanıklık ediyoruz." 

“DÜNYA KIRILMA NOKTASINDA” 

'Dünyanın bir kırılma noktasına geldiği' uyarısında bulunarak 'günümüz kapitalizminin dönüşümden geçmesi gerektiğini' söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı şöyle devam etti: 

"Kapitalizm finansallaştı, aşırı yoğunlaştı ve artık toplumlarımızdaki ve uluslararasındaki eşitsizliklerle başa çıkma kabiliyeti bulunmuyor. Buna ancak onu yeniden düzenleyerek müdahale edebiliriz." 

“ABD YERİNE FRANSA” 

Washington Konsensüsü yerine Paris Konsensüsü'nü geçirmeyi öneren Macron, Paris Konsensüsü'nde ekonomik ve toplumsal kararlara 'kardan başka bir şeyin dahil edilmesi gerektiğinin' tanınacağını söyledi. Böylesi bir sistemin iklim değişikliğinin yarattığı tehditle ve eşitsizlikle başa çıkmaya daha uygun olacağını dile getirdi. 

“AVRUPA DAHA GÜÇLÜ BİR BİRLİK İÇİNDE OLMALI” 

Vizyonunun dünyanın geri kalanı tarafından benimsenmesi temennisinde bulunarak "Kapitalizmin bu mekanizmasına karşı mücadele, tek bir ülkeyle sınırlı kalırsa etkisiz olur" diyen Fransa lideri, Vestfalyan egemenlik modeline hala inandığını vurgulamakla birlikte daha geniş çaplı Avrupa birliği çağrısında bulundu, Çin-ABD ikili tekelini engellemek için yaşlı kıtanın daha yakın işbirliği içinde olması gerektiğini belirtti.  

 “BM YARARLI ÇÖZÜMLER ÜRETMİYOR” 

Küresel sistemle ilgili değerlendirmelerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) de değinen Macron,  BMGK'nin görevlerinden birinin siyasi açıdan güçlü bir Avrupa’yı inşa etmek olduğundan söz ederek şunları söyledi: 

"İşbirliğinin kurulmasını istiyorsak dengeli kutuplar, yeni çok taraflılık, yani ortak çözümler için gereken farklı ülkeler arasındaki diyalog etrafında bu işbirliğine şekil verme fırsatı olmalı. Çok taraflı işbirliği bugün zayıflatılmıştır, çünkü engelleniyor. İtiraf etmek gerekir ki, Güvenlik Konseyi bugün yararlı çözümler üretmiyor.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN