MB faiz arttıracak mı? 19 Kasım öncesi dolar tahmini ile sinyal verdi

MB faiz arttıracak mı? 19 Kasım öncesi dolar tahmini ile sinyal verdi

Piyasalar 19 Kasım'daki toplantıdan faiz artışı beklerken Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini 7,88 lira olarak açıkladı. Merkez'in tahmini 'faiz artışı' yapılacağı yönündeki beklentileri daha da güçlendirdi.

Merkez Bankası kasım ayı beklenti anketine göre yıl sonu dolar beklentisi 7,88 liraya geriledi. Beklenti bir önceki dönemde 7,89'du. 12 ay sonrası dolar beklentisi ise önceki döneme göre arttı.

Piyalar 19 Kasım'daki faiz kararına kilitlenmişken Merkez Bankası, kasım ayı beklenti anketi sonuçlarını duyurdu. Açıklanan anket verilerine göre, yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi 7,8867'ye geriledi. Bir önceki anket döneminde beklenti dolar/TL'nin yıl sonunda 7,8979 olacağı yönündeydi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 8,31 TL iken, bu anket döneminde 8,41 TL olarak gerçekleşti.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ ARTTI

Merkez Bankası Beklenti Anketinde cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 11,76 iken, bu anket döneminde yüzde 12,47 oldu. 12 sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 10,53'ten yüzde 10,77; 24 ay sonrası için ise yüzde 9,05'ten yüzde 9,2'ye çıktı.

FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Merkez'in açıkladığı bu anket, bankanın doları düşük tutabilmek için 19 Kasım'daki toplantıda faizi artıracağı şeklinde yorumlandı.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın ilk açıklamasında verdiği 'faiz sinyali' piyasaları da umutlandırdı. Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa etmesinin ardından Para Politikaları Kurulu 19 Kasım'da ilk kez toplanacak. 

MURAT UYSAL: KUR HEDEFİMİZ YOK

Önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal kur tahminiyle ilgili gelen bir soruya "Hedefimiz yok şeklinde" cevap vermişti.

Kurun birçok etkenden etkilendiğini söyleyen Uysal "Döviz kurundaki hareketler birçok faktörden etkileniyor. Merkez Bankası finansal istikrar ve fiyat istikrarı açsından konuya yaklaşıyor. Döviz kurunun seviyesi ile ilgili bir hedefimiz yok. Önümüzdeki dönemde para politikası ve fiyat istikrarının sonucunu görmeye ve beklentiler oluşmaya başladığında kurun normalleşmeye başladığını görebiliriz" demişti.

AĞBAL'DAN İLK AÇIKLAMA: TÜM POLİTİKA ARAÇLARI KULLANILACAK

19 Kasım’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına işaret eden Merkez Bankası'nın yeni başkanı Naci Ağbal, “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir.

19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır.“

İSTİFA SONRASI KURDA DÜŞÜŞ

Öte yandan Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmesi ve Merkez Bankası başkanlığına Naci Ağbal'ın atanmasının damga vurduğu haftanın son gününde döviz kurlarındaki düşüş devam ediyor. Dolar/TL 7,63, euro/TL ise 9,01 seviyelerinde işlem görüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN