Gözler yine Merkez'de! Faiz sinyali piyasaları da umutlandırdı

Gözler yine Merkez'de! Faiz sinyali piyasaları da umutlandırdı

Yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın ilk açıklamasında verdiği 'faiz' sinyali, piyasaları da umutlandırdı. Uzmanlar, haftaya yapılacak PPK toplantısı sonrası Merkez Bankası'ndan güçlü bir faiz artırımı bekliyor.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın ilk açıklamasında verdiği 'faiz sinyali' piyasaları da umutlandırdı. Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa etmesinin ardından Para Politikaları Kurulu 19 Kasım'da ilk kez toplanacak. 

"YENİ BAŞKAN KREDİBİLİTE KAZANACAK"

Merkez Bankası'ndan 475 baz puanlık faiz artışı bekleyen Goldman Sachs analistleri, bu adımın yeni başkana kredibilite kazandıracağını savunuyor.

Societe Generale gelişen piyasalar stratejisti Phoenix Kalen politika faizinde 400 bp artış bekliyor. Kalen, faiz koridoru yerine politika faizinin kullanılacağı bir fonlamanın gündeme gelebileceğini belirtti.

"FAİZ ARTMAZSA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIR"

TD Securities gelişen piyasalar strateji biriminin yöneticisi Cristian Maggio, TL'deki yükseliş ivmesinin korunabilmesi için politika faizinde en az 575 bp artırım olması gerektiğini düşünüyor.

Medley Global Advisors kıdemli analisti Nigel Rendell, 300 bp altındaki artırımların piyasada hayal kırıklığı yaratabileceğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınmasının ardından yerine atanan Naci Ağbal, ilk açıklamasında 'faiz sinyali' vermişti.

Ağbal, Merkez Bankası olarak temel amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını vurgulamıştı.

Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişimin güçlendirileceğinin belirten Ağbal "19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

UYSAL GİTTİ AĞBAL GELDİ

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, gece yarısı operasyonunla görevinden alınmış yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atanmıştı.

Uysal'ın görevden alınıp yerine Ağbal'ın getirilmesine hem muhalefet hem de ekonomistler çok sert tepki göstermişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 'laf dinlemediği gerekçesiyle' görevden alınan Murat Çetinkaya'nın yerine 6 Temmuz 2019'da Murat Uysal atanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN