'Yeni dönem' mesajı

'Yeni dönem' mesajı

Şeffaflık ve güven kavramlarına vurgu yapan Erdoğan “Yeni Merkez Bankası Başkanı ile Hazine Bakanımızın göreve başlamasıyla göstergelerde yaşanan olumlu seyir doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının ardından piyasalar, ekonomide yeni dönemin nasıl şekilleneceğine kilitlendi. Kritik süreçte konuşan Erdoğan ise uzun zaman sonra ilk kez beklentilerle paralel yönde açıklamalar yaptı. Yatırımlar açısından elverişli bir ortam hazırlandığına işaret eden Cumhurbaşkanı, yatırımcılara her türlü kolaylığın gösterileceğini ve destek verileceğini belirtti. 

ACI DA OLSA DOĞRU REÇETELERİ UYGULAYACAĞIZ 

Erdoğan “Yeni Hazine bakanımız ve MB başkanımızın enflasyon hedeflemesi ve para politikası araçlarını şeffaf, istikrarlı bir seviyeye getireceğine inanıyorum. Güven ve kredibilite kazanımına daha fazla odaklanacağız. Acı da olsa doğru reçeteleri uygulayacağız” dedi. Tartışma yaratan politikalarda dönüşümün sinyallerini veren açıklamalar olumlu karşılandı. Daha önce Albayrak’ın istifasıyla düşen dolar bu kez 7.87’ye geriledi. Borsa da rekor tazeledi.  

ALBAYRAK’A ‘ENERJİ BAKANLIĞI’ TEŞEKKÜRÜ  

Eski Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın istifasına üç gün sonra değinen Cumhurbaşkanı “Sağlık sorunları sebebiyle vazifesinden affını istedi. Biz de bu talebi kabul ettik” dedi. Erdoğan’ın, Albayrak’a teşekkür ederken yalnızca Enerji Bakanlığı dönemindeki çalışmaları dile getirmesi ise dikkat çekti. 

karar-manset-12-kasim-haber-icine.jpg

'YENİ DÖNEM' MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Türkiye ekonomisine ilişkin mesajlar verdi. Erdoğan “Önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarında güven ve kredibilite kazanımına daha fazla odaklanacak, ülke risk primini düşüreceğiz” dedi. Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında kur 8 liranın altına düşerken, borsa artıya geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda ekonomiye ilişkin mesajlar verdi. Yeni bir sayfanın mesajını veren Erdoğan’ın açıklamaları piyasaları da rahatlattı. Kur 26 Eylül’den beri ilk kez 8 liranın altına indi. Erdoğan “Önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarında güven ve kredibilite kazanımına daha fazla odaklanacak, ülke risk primini düşüreceğiz” dedi.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Ekonomi politikalarını fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere üç sac ayağı üzerinde inşa ederek hedeflere ulaştıracağız. Bunun için uzun vadeli tasarruflar ve yatırımlar açısından elverişli bir ortam hazırlıyoruz.

Ekonomide, nitelikli istihdam oluşturan, enflasyona ve cari açığa yol açmayan, ağırlıklı olarak yurt içi tasarruflar ve doğrudan uluslararası yatırımlarla finanse edilen bir büyüme yapısı oluşturuyoruz. Etkin karar alma mekanizmaları sayesinde para ve maliye politikaları ile finansal politikalar arasındaki uyumu artırarak, makroekonomik istikrarı tahkim edeceğiz.

Önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarında güven ve kredibilite kazanımına daha fazla odaklanacak, ülke risk primini düşüreceğiz. Türk ekonomisine ve Türk lirasına güvenen yerli ve uluslararası yatırımcıların kazancını kendi kazancımız olarak görerek, yatırımcılara her türlü kolaylığı gösterecek, desteği vereceğiz.” 

Erdoğan, yaşanan gelişmeler ışığında küresel ve milli ekonomideki tüm senaryoları çalıştıklarını, ülke için en doğru olanı yapmaya gayret gösterdiklerinin altını çizerek, “Yatırım yapıldığında en yüksek ve güvenli kazancın sağlanacağı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini tüm dünyaya göstereceğiz.

Ekonominin tüm taraflarıyla, tüm sivil toplum kuruluşlarıyla yakın iş birliği halinde hareket ediyoruz. Biz de uluslararası yatırımcılarla bir dizi toplantı yaparak, onlara ülkemizdeki imkanları, fırsatları, potansiyeli ve sağlayacağımız destekleri bizzat anlatacağız” diye konuştu.  

albayrak1.jpg

‘AFFINI İSTEDİ KABUL ETTİK’

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Berat Albayrak için ilk kez resmi açıklama yapan Erdoğan “Kendisi, sağlık sorunları sebebiyle vazifesinden affını istedi. Biz de bu talebi kabul ettik.

Ülkemize önemli hizmetler veren Berat Albayrak’a şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Hazine ve Maliye Bakanı olarak yerine Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk. Yeni Hazine ve Maliye Bakanımıza görevinde başarılar diliyorum. Rabbim mahcup etmesin.

Merkez Bankası’nda da bir görev değişiklik yaptık. Yeni Merkez Bankası Başkanımıza da başarılar diliyorum” diye konuştu.

‘ACI DA OLSA DOĞRU REÇETE UYGULAYACAĞIZ’

Dünyanın en güçlü ekonomilerinin bile zorlandığı bir dönemden geçtiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Dünyanın en güçlü ve zengin ülkelerinin dahi bir sonbahar yaprağı gibi savrulduğu böyle bir dönemde, Türkiye’nin maslahata uygun tedbirlerle yoluna devam etmesi gayet tabiidir. Bunun için yaşadığımız kritik dönemin ruhuna uygun şekilde, gerekiyorsa devlet ve millet olarak fedakarlık yapmaktan, acı da olsa doğru reçeteleri uygulamaktan kaçınmayacağız.” 

elvan-haber-icine.jpg

YENİ BİR SEFERBERLİK BAŞLIYOR

İstikrar, büyüme ve istihdam odaklı yeni bir seferberlik başlattıklarını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Hazine ve Maliye Bakanımızın ve Merkez Bankamızın yeni başkanının, enflasyon hedeflemesini ve para politikası araçlarını, temel yaklaşımlarımıza uygun şekilde, şeffaf, öngörülebilir, istikrarlı bir seviyeye en kısa sürede getireceklerine inanıyorum.

Atacağımız her yeni adımla bu olumlu tablo daha iyiye gidecektir. Elbette tüm bunları serbest piyasa ekonomisi kurallarından taviz vermeden, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmak suretiyle yerli ve uluslararası yatırımcıları harekete geçirerek yapacağız.”

Erdoğan, faizin sebep, enflasyonun netice olduğunu söyleyerek “İnşallah buradaki engeli aşarak enflasyonu daha da aşağı çekeceğiz. Bunun için en kısa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte, ardından kademeli olarak orta vadeli hedeflerimize doğru indirmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Açıklamalar sonrasında,  Türk lirası varlıklara artan talep ile uluslararası piyasada Türkiye’nin risk primi (CDS) 450 seviyelerinden 410’a kadar gerilerken, yurt içinde borsa yükseldi, döviz kurları ve altın fiyatı düştü. BIST 100 endeksi, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yükselişini hızlandırarak 1.266,26 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Muya Danışmanlık Kurucusu Murat Yardımcı bundan sonraki kurdaki hareketlerin ufak düzeltmeler şeklinde yukarı olacağını ama ana trendin aşağı olacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN