Mahfi Eğilmez: Rekabetçi kurdan rekabetçi faiz modeline geçiyoruz

Mahfi Eğilmez: Rekabetçi kurdan rekabetçi faiz modeline geçiyoruz

Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınması, Albayrak'ın istifası ve Erdoğan'ın ekonomiye dönük mesajlarını değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez "Anlaşılan o ki rekabetçi kur modelinden rekabetçi faiz modeline geçiyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın gece yarısı operasyonuyla görevden alınması, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiye dönük mesajlarını yorumlayan ekonomist Mahfi Eğilmez "Anlaşılan o ki rekabetçi kur modelinden rekabetçi faiz modeline geçiyoruz" dedi.

Twitter'dan paylaşım yapan Eğilmez "Son birkaç günde olanlar beklentilerin ekonomi üzerinde ne kadar etkili olduğunu bir kez daha gösterdi. Beklenti yaratmak kadar beklentiyi yanıtlamanın da önemli olduğunu unutmamakta yarar var. Anlaşılan o ki rekabetçi kur modelinden rekabetçi faiz modeline geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

SON BİR HAFTADA NELER OLDU?

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, geçen hafta gece yarısı operasyonunla görevinden alındı yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. 

İlk açıklamasında 'faiz sinyali' veren Naci Ağbal, Merkez Bankası olarak temel amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da 8 Kasım'da resmi Instagram hesabından istifa ettiğini duyurdu, 27 saat sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Berat Albayrak'ın görevden affedildiği' açıklandı.

Albayrak'ın yerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan getirildi.

ERDOĞAN'DAN EKONOMİ MESAJLARI

Hem Merkez Bankası Başkanı hem de Berat Albayrak hakkında ilk kez Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ülkemize önemli hizmetler veren Berat Albayrak'a şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz cuma da Merkez Bankası başkanlığında da görev değişimi yaptık. Naci Ağbal arkadaşımızı atadık" ifadelerini kullandı. 

"Türkiye'nin demokratik hukuk devleti kimliğini güçlendirmek için son bir yılda bir dizi reformu hayata geçiriyoruz" diyen Erdoğan, aynı grup toplantısında ekonomiye yönelik mesajlar da verdi: 

"Türkiye sanayi üretiminde bir önceki çeyreğe göre yaşanan artış bunun en somut ispatlarından biridir. İstihdam artışını önemli ama yetersiz olarak görüyorum. Faizlerin enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti bu konuda verdiğimiz mücadeleyi zor sokuyor. Faiz sebep enflasyon neticedir. En kısa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız. Vatandaşımızın satın alma gücünü korumamız buna bağlıdır. Fiyat istikrarını sağlayacak politikaları hayata geçirmek MB'nin görevidir. 

Türkiye'nin demokratik hukuk devleti kimliğini güçlendirmek için son bir yılda bir dizi reformu hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki aylarda hukuk devleti ilkesini güçlendirme konusunda yeni adımlar atacağız. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, kamu gelir ve harcamalarının kalitesinin yükseltilmesi gibi alanlarda yapısal reformların hazırlıkları içindeyiz."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN