DEVA Partisi'nden 'döviz' yorumu: Gevşeme için sistem de değişmeli!

DEVA Partisi'nden 'döviz' yorumu: Gevşeme için sistem de değişmeli!

Dövizdeki gevşemenin önümüzdeki süreç ile bağlantılı olduğunu belirten DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı "Kalıcı bir çözüm için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bırakılıp Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilmesi lazım" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasını ve ardından dövizdeki hareketlenmeyi yorumladı. 

Berat Albayrak'ın istifasının uzun süre açıklanmamasının 'kötü yönetim'in işareti olduğunu belirten Çanakcı "Mali piyasalarda çok ciddi işlemler oluyor. Burada yatırımcılar pozisyonlar alıyor, burada kararlar alınıyor. Yatırımcıların kararlarını sağlıklı, bilgiye dayalı ve şeffaf olarak almaması, aslında iyi yönetişim açısından da çok ciddi bir problemdir" dedi. 

Çanakcı'nın açıklamaları şöyle: 

"Bu istifa sürecinin işleyişi, bu istifa kararının alınması, istifa kararının duyurulması, istifa kararının kabul edilmesi ve bunun Resmi Gazete'de yer alan ifadelerle ilanı çok geleneklerin dışında devlet teamüllerinin dışında gerçekleşti. 30 saat sonra bunun bir istifa olduğu ve kabul edildiği doğrulandı.

Daha sora Resmi Gazete'de bir istifa ve istifanın kabulü değil de görevden af talebi ve görevden af talebinin kabulü gibi devlet teamüllerine, bizim geçmişimize uymayan ifadelerle resmileşti. Nereden bakarsanız bakın bu süreç, Türkiye de devlet yönetiminin, kamu yönetiminin ve sistemin ne kadar zayıfladığını ve kötüleştiğini ortaya koyuyor.

"30 SAATTE AÇIKLANMASI CİDDİ BİR PROBLEM"

Kamuya açık şirketlerde bile bir görev değişikliği söz konusu olduğu zaman bu kararlar kamuoyuna anında duyurulur. Herkesin eşit ve aynı anda haberdar olacağı mekanizmalar aracılığıyla duyurulur. Bu karar, 30 saat sonra öğrenilebildi ve kabul edildiği açıklandı. Bu arada mali piyasalarda çok ciddi işlemler oluyor. Burada yatırımcılar pozisyonlar alıyor, burada kararlar alınıyor. Yatırımcıların kararlarını sağlıklı, bilgiye dayalı ve şeffaf olarak almaması, aslında iyi yönetişim açısından da çok ciddi bir problemdir.

"DÖVİZDE GEVŞEME ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇE BAĞLI"

İstifa kararının alınmasından sonra, döviz kurlarında bir gevşeme de söz konusu oldu. Tabii bu gevşemenin bir kısmı, yeni Merkez Bankası Başkanı’nın fiyat istikrarına odaklanılacağına, şeffaflık ve öngörülebilirliğin arttırılacağına, para politikası araçlarını tam olarak kullanılacağına dair açıklamasıyla da alakalı. Daha sonra Sayın Hazine Bakanı’nın ve Cumhurbaşkanı’nın da bu açıklamaları teyit eden doğrulayan destekleyen açıklamaları oldu. Bu tabii, döviz kurlarında bir gevşemeye yol açtı. Bu seviyelerde gevşeme devam eder mi? Onu önümüzdeki günlerde, yapılan açıklamaların altının ne kadar dolduracağı belirleyecek.

SADECE KİŞİLER DEĞİL SİSTEM DEĞİŞMELİ

Yeni göreve atanan arkadaşlarımız geçmişte yakinen bildiğimiz, birlikte çalıştığımız arkadaşlar. Olumsuz bir şey söylemek söz konusu olamaz. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlar, teknik sorunlar değil. Kişileri değiştirmekle aşılacak sorunlar değil. Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlar; özellikle partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, hukuk ve kamu yönetimi alanında ortaya çıkacağı sorunların ekonomiye de sirayet etmesiyle ortaya çıkan sorunlar. Bu sorunları sadece kişileri değiştirerek aşmak mümkün değil. Sistemin ciddi anlamda değiştirilmesi gerekiyor.

"GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME GEÇİLMELİ"

Türkiye’nin sorunlarına kalıcı bir çözüm getirmek isteniyorsa, Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini bırakıp, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilmesi lazım. Hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliğin yargı bağımsızlığının tam olarak tesis edilmesi gerekir. Yine ehliyetin, liyakatin, kurulların ve kurumların hâkim olduğu bir kamu yönetiminin hayata geçirilmesi gerekir. Bunların üzerine adil rekabete, fırsat eşitliğine, verimliliğe ve özel sektör öncülüğüne dayanan bir ekonomik sistem anlayışına geri dönülmesi gerekir.

Güçlendirilmiş güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme stratejisinin hayat geçirilmesi gerekiyor. İhtiyatlı, basiretli, para, maliye, borçlanma ve finans politikalarıyla desteklenmesi gerekiyor. Altı ana unsurdan oluşan bir stratejinin hayat geçirilmesi gerekiyor. Yoksa sadece kişileri değiştirerek veya para politikası alanında birkaç tane adım atarak Türkiye’nin sorunlarının üzerinden gelmek, bunları kalıcı bir biçimde çözmek mümkün değil."

NE OLMUŞTU?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da 8 Kasım akşamı resmi Instagram hesabından istifa ettiğini duyurmuş, 27 saat sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Berat Albayrak'ın görevden affedildiği' açıklanmıştı. 

Albayrak'ın yerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan getirilmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN