Lütfi Elvan kimdir?

Lütfi Elvan kimdir?

AK Parti’de milletvekilliği, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı yapan Lütfi Elvan, Berat Albayrak’ın istifa etmesiyle Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı.

Resmî Gazete’nin 10 Kasım 2020 tarihli yayınlanan nüshasında Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığına atamasının 106’ncı ve 104'üncü maddeleri kapsamında yapıldığı belirtildi. Karaman’da doğan Lütfi Elvan, ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden’le aynı üniversiteden mezun oldu.

LÜTFİ ELVAN KİMDİR?

1962'de Karaman'ın Ermenek ilçesinde doğan Lütfi Elvan, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesini bitirdi. İngiltere'de Leeds Üniversitesinde Maden ve Yöneylem Araştırması bölümünde, ABD'nin Delaware Üniversitesinde Ekonomi bölümünde yüksek lisans eğitimlerini tamamlayan Lütfi Elvan, kamu kurumlarında daire başkanlığı, uzmanlık ve müsteşar yardımcılığı yaptı.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Organisation for Economic Co-operation and Development Kırsal Kalkınma Grubu Başkan Yardımcısı ve AB Müzakere İzleme ve Yönlendirme Komitesi Üyesi olarak çalışan Lütfi Elvan, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) 25. Dönemde Antalya, 23 ve 24. Dönemde Karaman ve 26. Dönemde Mersin Milletvekili oldu.

lutfi-elvan-kimdirr.jpg

23. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanlığı ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği yapan Lütfi Elvan, 24. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve arkasından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak çalıştı

64. Hükûmette Başbakan Yardımcısı ve 65. Hükûmette Kalkınma Bakanı olarak çalışan Lütfi Elvan, 27. Dönem AK Parti Mersin Milletvekili oldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı da yapan Lütfi Elvan, çok iyi derecede İngilizce biliyor.

Lütfi Elvan, evli ve 2 çocuk babasıdır.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI OLARAK ATANDI

Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atandı. Resmî Gazete’nin 10 Kasım 2020 nüshasında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, görevinden istifa eden ve talebi kabul edilen Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan’ın atandığı belirtildi.

Atamanın, Anayasanın 106’ncı ve 104'üncü maddeleri kapsamında yapıldığı aktarıldı. 

lutfi-elvan-kimdirrrrr.jpeg

BERAT ALBAYRAK'IN İSTİFASININ ARDINDAN ATANDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 9 Kasım Pazar günü akşam saatlerinde Instagram hesabından yaptığı açıklamayla sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bakanlık görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. 27 saat boyunca hükûmete yakın medyada istifa haberleri yer almamış, Türk basın tarihi açısından acı verici saatler yaşanmıştı. 27 saat sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı yazılı açıklamayla, Berat Albayrak'ın 'af talebi'nin olumlu karşılandığı belirtilmişti.

Gecenin ilerleyen saatlerinde de Resmî Gazete'de yayımlanan karar ile TMBB Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmıştı.

lutfi-elvan-kimdirrr.jpg

YENİ ABD BAŞKANI BİDEN'LE AYNI ÜNİVERSİTEDEN MEZUN

Ekonomist ve Planlamacı, Maden Yüksek Mühendisi olan Lütfi Elvan, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi'ni bitirmesinin ardından İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nde Maden ve Yöneylem Araştırması bölümünde yüksek lisan yaptı. ABD’nin yeni başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden de Elvan’ın ABD'de Delaware Üniversitesi'nde ekonomi bölümünde yüksek lisans aldığı üniversiteden mezun oldu.

Delaware’de büyüyen Joe Biden, 1968 yılında Syracuse Üniversitesi’nden hukuk diplomasını almadan evvel Delaware Üniversitesi’nde eğitim görmüştü. Biden, 1973–2009 yıllarında Delaware Senatörü olarak görevini sürdürdü.

MİLLET BAHÇESİ İNCELEMESİ

Ağustos 2020’de Mersin'de 140 dönüm arazi üzerine yapılan 'Mersin Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulunan Lütfi Elvan, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) inşa edilen projede, yeşili, sosyal donatı alanları, yürüyüş parkuru, millet kıraathanesi, dinlenme ve piknik alanlarının yer aldığını vurgulayarak, 140 dönümlük arazi üzerinde, 41 milyon Türk lirası maliyetle inşa edilen projeyi, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Vali Ali İhsan Su, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş insanları çalışmaları beraber inceledi.

Projenin içerisinde tüm kurumların olduğunu vurgulayan Elvan, çalışmaların yıkılan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu alanı ile başladığını vurgulayarak, gelen önerilerin arkasından projenin alanının geliştiğini belirtti. Burada inşa edilen Millet Bahçesi’nin son derece entegre ve geniş bir alanı kapsadığını aktaran Elvan, burada vatandaşların rahat bir nefes aldığını, dinlendiğini kaydetti.

LÜTFİ ELVAN: MELEK YATIRIMDA AVRUPA’DA 4’ÜNCÜ SIRADAYIZ

Şubat 2020’de melek yatırım ve girişim sermayesinin yeterli olmadığını ancak yine de yüzde 66’lık bir büyüme sağlandığını kaydeden Lütfi Elvan, 2019'da 102 milyon dolara ulaştıklarını ifade ederek, Türkiye’nin 141 melek yatırımcı ile melek yatırım sıralamasında Avrupa'da 4'üncü sırada yer aldığını anımsattı.

Anadolu Ajansı'nın ‘Global İletişim Ortağı’ olduğu, küresel erken aşama yatırım ve sermaye piyasalarının ‘Davos’u olarak bilinen Dünya Melek Yatırım Forumu’nda (World Business Angels Investment Forum-WBAF), konuşan Lütfi Elvan, dünyanın yapısal değişiklikler geçirerek sosyal, kültürel ve ticari bakımdan daha küresel hâle geldiğini, küreselleşmeyle beraber aralarında yerel, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin de yer aldığını, klasik şirketlerin yatırım aktivitelerinin farklı bir noktaya taşındığını aktararak, ticari faaliyetlerde sınırların, milletlerin ve dillerin, küreselleşmenin etkisiyle daha az önemli hâle geldiğine dikkati çekti.

lutfi-elvan-kimdirrrr.jpg

Yarının dünyasını yeni fikirlerle ve inovasyonlarla şekillendirmenin öneminden bahseden Elvan, Dünya Melek Yatırım Forumu dâhilinde düzenlenen Dünya Kongresi’nin, yatırımlar ve iş birlikleri açısından fırsatlar yarattına işaret ederek, dünyanın bir bölümünün diğer bölümü üzerinde etkisi olduğunu söyledi.

Bir zincirin halkaları gibi, daha yakın ilişkiler kurarak kültürler arası paylaşımlarda bulunulmasının öneminden bahseden Lütfi Elvan, birbirine daha bağlı hâle gelen dünyada, inovasyonların, girişimciliğin ve teknolojik gelişmelerin küresel ekonominin dönüşümünün arkasındaki ana unsurlar olduğunu ifade etti.

Bu noktada, startup'lara büyümesi adına kaynak yaratan ve yeni fikirlerin başarılı olması adına çalışmalarını sürdüren melek yatırımcıların anahtar rol üstlendiğini öne süren Lütfi Elvan, büyük marketleri domine eden çok sayıda küresel şirketin, kararlılık ve tutkuya sahip girişimciler tarafından kurulduğunu anımsattı.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN