Mevsim değişti astıma dikkat

Mevsim değişti astıma dikkat

Uzmanlar bu aylarda ortaya çıkan polenlerin alerjiye bağlı astımı tetiklediğini söylüyor. Prof. Dr. Ferah Ece “Polenler, ev tozu, evcil hayvanların tüyü... Alerjiye karşı alınacak en temel önlem, bu alerjenlerden kesinlikle uzaklaşmak” diyor.

Isı farklarının yaşandığı mevsim geçişlerinde hasta olma riski artıyor.  Bunun en büyük nedeni alerjenler. Çünkü alerjenler solunum yoluyla, ağızdan yutularak (besinler ve ilaçlar şeklinde), deri veya mukozadan temas ya da enjeksiyon yoluyla hızlıca vücuda giriyor.

Alerjik reaksiyonların birçok türü var ve vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebiliyor. Alerjinin, tutulan sisteme göre deride ürtiker, gözlerde kızarıklık, burunda kaşıntı, tıkanıklık, akıntı, solunum zorluğu ve öksürüğe sebep olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece şunları söylüyor: “Mevsimsel alerji genellikle alt solunum yollarını da tutar ve astım ataklarına sebep olur. Alerjiyi tetikleyen birçok etken var. Bunların arasında ise en yaygınları; ağaç polenleri, ev tozu akarları, evcil hayvanların tüyü, hamam böcekleridir. Alerjiye karşı alınacak en temel önlem de alerjen maruziyetinden uzaklaşmaktır. Ayrıca mevsimsel alerjinin yüzde 30 astıma dönüşmesi alerjide erken tanının her açıdan önemini gösterir.”

EV TOZUNDAN KORUNUN

Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmalarının çok önemli olduğunu söyleyen Ece “İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler’’ uyarısını yapıyor. Ece, özellikle ev tozu akarından korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

Tozlu eşyalar: Yatak odasından tüm toz toplayıcı eşyalar uzaklaştırılmalıdır. Halılar kalkmalı, kitap, dekoratif tozlu eşyalar, peluş aksesuarlar toplanmalıdır.

60 derece şart: Tüm yatak çarşaf, nevresim ve yastık kılıfları haftada bir en az 60 derece ısıda yıkanmalıdır.

Perdeleri değiştirin: Ağır perdeler hafif ve yıkanabilir olanlarla değiştirilmelidir.

Hayvanlar temiz olmalı: Eğer evde yaşayan evcil hayvan varsa yatak odalarına girmesine asla izin verilmemelidir.

Nem yasak: Evin ortamı kesinlikle nemli olmamalıdır!

Filtre temizliği: Ev ve araba klima filtrelerinin düzenli temizlenmesi sağlanmalıdır.

O saatlerde dışarı çıkmayın: Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde sabah saatlerinde, açık alanlara çıkmamaya özen gösterilmesi gerekir.

Çimenlerden uzak durun: Çimen polenine alerjisi olanlar, bahçe çimlerini biçmemeli veya biçilirken ortamda bulunmamalıdır.

Açık havada kurutmayın: Polenler ile kaplanma riskine karşı giysiler ve çamaşırlar polen mevsiminde açık havada kurutulmamalıdır.

Polen yakalayıcılar: Otomobil alınacağı veya değiştirileceği zaman, polen yakalayıcı hava filtreleri olan modeller tercih edilmelidir. Otomobillerdeki polen filtresinin bakımı ise düzenli olarak yaptırılmalıdır

Duş alınmalı: Akşamları eve gelince kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN