Sağlıklı bir yıl için 10 basit öneri

Sağlıklı bir yıl için 10 basit öneri

Sağlıklı bir ömür için katı diyetler ve ağır spor yapmak gerektiğini düşünüyor, bunu yaşam tarzı haline getiremiyorsanız sakın pes etmeyin. Çünkü ihtiyacınız olan tek şey onları küçük taktiklerle hayatınıza yedirmek. İşte bunu uygulayabileceğiniz 10 madde...

Yeni yılı sağlıklı bir yaşamın ilk günü kabul edip sigarayı bırakmak, sıkı bir diyete ve spora başlamak gibi kararlar genellikle kısa süre sonra rafa kaldırılıyor. Oysa sağlıklı beslenmeyi bırakmak yerine, zaman zaman programı değiştirerek renklendirmek veya sporu gün içine yaymak gibi küçük taktiklerle alınan bu kararları yıl boyunca uygulamak mümkün. Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Özgür Mollaoğlu, sağlıklı bir yıl için dikkat edilmesi gereken 10 maddeyi sıraladı... 

1- Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkın: Kaliteli bir uyku bağışıklık sistemini güçlendireceği gibi genç ve zinde bir görünüm de sağlar. 7-8 saatlik kaliteli bir uyku hafıza ve beyin sağlığı için de gerekli. Uyku rutini oluşturmak ve vücudun daha kolay uykuya dalması için her gün aynı saatte yatıp kalkmaya özen gösterilmeli.

2- İşlenmiş etten uzak durun: Diyet yapmak yerine sağlıklı beslenme şeklini benimsemek, daha uzun soluklu sonuçlar doğurur. Mevsim meyve ve sebzeleri, tam tahıllı ve lifli gıdalar beslenme düzeninde ön plana çıkarılmalı. Yağlı gıdalar ve yağlı etlerden mümkün oldukça uzak durulmalı; salam, sosis gibi işlenmiş gıdaların kansere yol açabileceği unutulmamalı!

3- Su içemiyorsanız meyvelerle tatlandırın: Hücre içinde gerçekleşen bütün hayati metabolik olaylar yeterli miktarda suyun içilmesiyle sağlanır. 8-9 bardak ya da 1-2 litre su tüketmek günlük su ihtiyacını karşılar. Suyun tadını sevmeyenler suya dilimlenmiş elma, portakal, mandalina gibi mevsim meyveleri koyarak tatlandırabilir.

4- Haftada 150 dakika yürüyüş yapın: Haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yapmak, kilo kontrolü sağlayarak sağlıklı bir görünüme kavuşulmasını sağlarken; oksijen kapasitesinin artmasına, tansiyon kontrolüne, kalp atım hızının düşmesine ve stres atılmasına yardımcı olur. 

5- Sağlık kontrollerini ihmal etmeyin:  Birçok hastalık erken tanıyla vücutta herhangi bir organ hasarı oluşmadan tedavi edilebilir. Özellikle kilolu bireyler ve hareketsiz bir yaşam sürenler, ilerde diyabet olma riskine karşı kendilerinde insülin direnci olup olmadığına baktırmalı. Sürekli halsizlik ve yorgunluk hissedenler tiroit kontrollerini ihmal etmemeli.

6- Tadınız tuzunuz kaçmasın: Kan şekerini hızla yükselten ve hızla düşüren saf şeker ve şekerli besinler yerine; tahıllı ekmek, bulgur gibi lifli yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmeli. Tuz tüketimi de sınırlandırılmalı.

7- Sevdiğiniz kişilerle zaman geçirin: Stres hormonları bağışıklık sistemine zarar verir. Genç ve sağlıklı kalmak için aile ile ya da sevilen kişilerle daha fazla zaman geçirilmeli. Masaj ve yoga da stresle mücadelede etkili tercihlerdir.

8- Sigara ve alkolden uzak durun: İçeriğinde farklı zararlı maddeler bulunan sigara ve alkol, vücuttaki tüm sistemleri etkileyerek ölümcül hastalıklara neden olurken, cilt ve vücut yaşlanmasının en önemli nedenlerinden biri.

9- Güneşten doğru faydalanın: D vitamini kaynağı olan güneşten doğru faydalanmak gerekir.

10- Zatürreye karşı önleminizi alın: Daha önce zatürre geçirenler, bağışıklık sistemini etkileyecek ilaç kullananlarla birlikte karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer hastaları, 65 yaş üzerindeki kişilerin zatürre aşısı olması gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN