Netflix Türkiye'den çekiliyor mu? Netflix'in 'Türkiye'den çekiliyoruz' mesajı sosyal medyanın gündemine oturdu

Netflix Türkiye'den çekiliyor mu? Netflix'in 'Türkiye'den çekiliyoruz' mesajı sosyal medyanın gündemine oturdu

'Netflix Türkiye'den çekilecek mi?', 'İptal edilen Netflix dizisi hangisi?' sorularının yanıtları tartışılıyor. Gazeteciler Cüneyt Özdemir ve Fatih Altaylı, Netflix'in bir Türk yapım şirketine yaptırmak istediği dizinin RTÜK'ün müdahalesiyle iptal edildiğine yönelik haberleri sosyal medyada gündem oldu. Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, içinde Netflix'in de yer aldığı bazı dijital platformlara yönelik düzenleme yapacaklarına ilişkin sözlerinin ardından, 'Netflix kapanacak mı?' sorusunun yanıtı merak ediliyor. Adı 'Şimdiki Aklım Olsaydı' olduğu tahmin edilen dizinin karakterleri arasında eşcinsel bireyin yer almasından dolayı engellendiği ileri sürüldü. Daha önce de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Aşk101 dizisinde eşcinsel karakterden dolayı senaryoya müdahale ettiklerini itiraf etmişti. İşte detaylar...

'Netflix Türkiye'den çekiliyor mu?', 'Netflix kapanacak mı?', 'Netflix dizisi neden iptal edildi?' sorularının yanıtları sosyal medyada tartışılıyor. Sosyal medyada, Netflix Türkiye'nin resmi hesabından atılmış gibi gösterilen "Türkiye'den çekiliyoruz" tweet'i kısa sürede gerçek zannedilerek gündem oldu. Sahte paylaşıma inanan isimlerden biri de Demet Akalın oldu. Fakat Netflix Türkiye'nin resmi Twitter hesabından 3 gündür paylaşım yapılmaması da dikkat çekti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, köşesinde Netflix'in hayata geçirmek istediği yerli bir dizinin RTÜK müdahalesi sonucu iptal edildiğini yazarken, gazeteci Cüneyt Özdemir de hükümet ile Netflix arasında restleşme yaşandığı söyledi. Detaylar haberimizde...

NETFLIX TÜRKİYE'DEN ÇEKİLECEK Mİ?

Netflix'in AK Parti ile yaptığı 'eşcinsellik' sansürüyle ilgili pazarlığın sonuçsuz kaldığı ve Türkiye'deki dizi çekimlerinin durdurulduğu öne sürülmesi tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Netflix'in Türkiye'den çekilip çekilmeyeceği iddiaları ortaya atılırken, sosyal medyadaki bir mesaj da ortalığı karıştırdı. Söz konusu 'veda' tweet'i Netflix Türkiye hesabından paylaşılmış gibi gösterildi. Mesajda, Netflix'in Türkiye'den çekildiğine dair bir paylaşım yapıldı.

Paylaşımda, "Sevgili dostlar, maalesef ki bu bir veda tweetidir. Yaşanılan bazı problemlerden Netflix yönetimi TR altyapısını kapatma kararı aldı. 1 Ağustos 2020'den itibaren yollarımızı ayırmak durumundayız. Bugüne kadar bizi yalnız bırakmayan herkese sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İDDİALAR DEMET AKALIN'I DA KIZDIRDI

Fakat görselin gerçek olmadığı, sonradan hazırlandığı iddiası ağırlık kazandı. Keza Netflix'in Türkiye Twitter hesabında böyle bir mesaj bulunmuyor. 19 Temmuz itibariyle, Netflix Türkiye Twitter hesabında en son 16 Temmuz'da paylaşım yapıldığını da belirtelim.

Sosyal medya kullanıcıları ister istemez bu mesaja inanırken, ünlü şarkıcı Demet Akalın da bir paylaşımda bulunarak, karara isyan etti. Akalın, "Netflix karantinada ruhumuzu kurtardı! İstemeyen satın alıp seyretmez bu biraz fazla olmadı mı? Onca kadına şiddet yasası beklerken! Olmadı!!! #NetflixTürkiye biz şimdi nereden girip seyredeceğiz" diye yazdı. Görsel fotomontaj olduğunu öğrenen Akalın, paylaşımını sildi.

"BÖYLE BİR ŞEY DÜŞÜNEMİYORUM"

Öte yandan, Netflix'in kurucusu Hastings, daha önce, "İnternet yayıncılığına müdahale gelirse ne yapacaksınız?" sorusuna şöyle bir yanıt vermişti: "Biz Suudi Arabistan'da, Pakistan'da varız. Yani oralarda sorun çıkmayacak da Türkiye'de mi çıkacak? Böyle bir şey düşünemiyorum."

HANGİ NETFLIX DİZİSİ İPTAL EDİLDİ?

Online dizi ve film platformu Netflix'in iptal edilen yerli dizinin 'Şimdiki Aklım Olsaydı' adlı proje olduğu öğrenildi. Platformun dördüncü yerli yapım olacak dizide Özge Özpirinçci, Birkan Sokullu, Burak Yamantürk gibi oyuncuların yer alırken, yönetmenlik koltuğunda Çağan Irmak oturacaktı. Dizinin senaryosunu ise; Medcezir, Kurt Seyit ve Şura, Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü gibi dizilerin senaristi Ece Yönenç kaleme almıştı.

NETFLIX DİZİSİ NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Gazeteci Fatih Altaylı, köşe yazısında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Netflix arasında yaşanan gerilime değindi. Altaylı, yazısında "Bu kez bu saldırıyı düzenleyen ise RTÜK. O saldırı da şu: Türk dizilerini uluslararası alanda engellemek, yurt dışına dizi ihracatını durdurmak, Netflix, Amazon Prime gibi global platformların Türkiye'ye dizi yaptırmasının önüne geçmek" ifadelerine yer verdi.

RTÜK'ün bir Türk dizisini iptal ettirdiğini ifade eden Altaylı, "Netflix'in bir Türk yapım şirketine ısmarladığı bir iş, RTÜK'ün müdahalesi sonucu çekimlerin başlayacağı gün, tüm ekip toplanmış, oyuncuların makyajları yapılmış, ışıklar açılmış kameralar motor emrini beklerken iptal edildi" diye kaydetti.

Altaylı, "Sadece bu diziden Türkiye'nin kaybı bölüm başı 3.5 milyon TL. 10 bölüm olsa 35 milyon TL civarı bir döviz girdisi uçup gidiyor" diye ekledi.

Cüneyt Özdemir de yaptığı paylaşımla ve bulunduğu iddiayla gündem oldu. Özdemir "Netflix rest çekti, Türkiye'de dizi çekimlerini durdurdu" dedi.

Twitter hesabından paylaşım yapan Cüneyt Özdemir, "Dünyada Netflix'i yasaklayan ilk ve tek ülke Türkiye mi olacak?" diye yazdı.

RTÜK YETKİLİSİ, MAHİR ÜNAL'I YALANLADI, NETFLIX'İ SUÇLADI

T24'ün iletişim ve bilişim yazarı Füsun Sarp Nebil ise konunun taraflarına danıştı. Nebil'in konuştuğu bir RTÜK yetkilisi, "Eskiden bazı şarkıcılar bunu yapardı. 'RTÜK tarafından yasaklanan klip' diye hiç yasaklanmamış klibi pazara sunarlardı. Şimdi Netflix aynı yola başvurmuş gözüküyor" iddiasında bulundu.

RTÜK yetkilisi, 'Aşk101' adlı diziye ilişkin sansür iddiasının doğru olmadığını, RTÜK'ün henüz yayımlanmamış bir diziye karışamayacağını öne sürdü.

Fakat RTÜK yetkilisinin yalanladığı sansürü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal itiraf etmişti.

NETFLIX: TÜRKİYE'YE BAĞLILIĞIMIZ SÜRÜYOR

ABD merkezli online dizi-film platformundan konuyla ilgili kısa bir açıklama geldi. Türkiye'deki faaliyetlerin devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Netflix olarak Türkiye'deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz. Birlikte çalıştığımız birbirinden yetenekli isimlerle gurur duyuyoruz. Şu anda yapım aşamasında olan ve yakında çekimlerine başlanacak projelerimiz için çok heyecanlıyız ve bu hikayeleri dünyanın her köşesindeki üyelerimizle paylaşmayı dört gözle bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

"GAY KARAKTER NEDENİYLE SANSÜR KORKUTUCU"

Netflix'in sansür gerekçesiyle iptal ettiği iddia edilen dizinin senaristi Ece Yörenç karara tepki gösterdi. Fasikül'e konuşan Yörenç, basında çıkan dizide gey bir çiftin seks sahnesi olduğu iddiasını yalanlarken, "Bir gay karakter nedeniyle dizinin çekimlerine izin verilmedi. Bu ilerisi için korkutucu" dedi.

SOSYAL MEDYADA 'NETFLIX'İME DOKUNMA' KAMPANYASI

Öte yandan Netflix'in dizisinin sansür gerekçesiyle iptal edildiği iddiası sosyal medyada büyük tepki topladı.

Binlerce kullanıcı #NetflixTürkiye ve #NetfliximeDokunma etiketlerine on binlerce mesaj atarak sansür kararını eleştirdi.

NETFLIX'E DE ELEŞTİRİ VAR

Siber haklar aktivisti ve akademisyen Yaman Akdeniz ise Netflix'i eleştirdi. "Şimdi mi aklına geldi hükümetle restleşmek? RTÜK'ün himayesine girerken aklın neredeydi? Baştan kabul etmeyecektin sansürü" diyen Akdeniz, şirketin 'Aşk101' dizisine yapılan sansüre karşı çıkması gerektiğini savundu.

AK PARTİLİ MAHİR ÜNAL'DAN 'AŞK101'E SANSÜR' İTİRAFI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN NETFLIX'İ KAPATMA SİNYALİ

NETFLIX DİZİSİ AŞK1010'E SOSYAL MEDYADAN GELEN TEPKİLER

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN