Obama ve Merkel’den Putin’e Suriye markajı

Obama ve Merkel’den Putin’e Suriye markajı

ABD-Rusya arasında süren Suriye görüşmeleri kapsamında Obama ile Putin’de görüştü. G20 zirvesinde görüşen liderler bir sonuca varamadı. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’nda ‘Hiç bir sonuç yok demek yanlış olur ‘açıklaması geldi. Almanya ise askeri müdahalenin çözüm olmayacağını belirtti.

Suriye’deki savaşın sonlandırılması için ABD ile Rusya arasında süren görüşmelere bir yenisi eklendi. Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Obama Çin’deki G20 zirvesinde Rusya ve Ukrayna’yı görüştü. İki liderin görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü. Mini zirve ile ilgili Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ve Obama’nın görüşmesine ilişkin olarak, “Suriye ve Ukrayna’yı konuştular. Bunun ardından Obama ve Putin başbaşa da görüştü” dedi. Peskov, liderlerin görüşmesinin ‘iyi geçtiğini’ belirtip çalışmanın devam edeceğini kaydetti.

Bu arada Putin ve Obama’nın görüşmesi, Rusya ve ABD’nin Suriye’deki askeri eylemlerini koordine etmek amacıyla bir anlaşmaya varmaya çalıştığı bir döneme denk geldi. Bu nedenle de iki liderden önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı John Kerry, ayrı bir görüşme gerçekleştirdi.

‘DRAMA GEREK YOK’

Rus Dışişleri’nden yapılan açıklamada  Lavrov ve Kerry’nin Suriye topraklarında bulunan terörist grupların yok edilmesi amacıyla oluşturulacak işbirliği mekanizmasını ele aldıkları belirtildi. Interfax’a bilgi veren bir Rus Dışişleri kaynağıysa Lavrov ve Kerry’nin görüşmesinde Suriye anlaşması için gerekli olan tüm konularda anlaşılamadığı fakat sürecin devam ettiğini söyledi.

Kaynak, “Bazı ABD Dışişleri kaynaklarının yaptığı gibi, Lavrov ve Kerry’nin görüşmesinde varılan hiçbir sonuç olmadığını söylemek gibi dramatik açıklamalar yapmak için bir sebep yok” diye ekledi. Lavrov ve Kerry’nin bir sonraki görüşmesinin New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu toplantıları kapsamında 18 Eylül’de gerçekleştirilmesi bekleniyor. Almanya Başbakanı Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in de G20 Zirvesi’ndeki Suriye’yi görüştükleri bildirildi. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, ikilinin yaklaşık iki saat süren görüşmesinde ağırlıklı olarak Suriye’deki ateşkesin ülkede çatışmaların arasında kalan insanlara yardım edilmesine hizmet etmesi gerektiği üzerinde durulduğunu kaydetti.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter-Steinmeier, Moskova yönetimine Suriye’de ateşkesi sağlayacak anlaşmaya destek verme çağrısı yaptı. Steinmeier, “ABD’nin önerisi duruyor; Rusya şimdi gerçekten Suriye’deki çatışmaların sonlanmasıyla ilgilendiğini gösterebilir” şeklinde konuştu. Steinmeier, Rusya’nın da Suriye’de çatışmaların ilelebet sürmesinden bir çıkarı olmayacağına dikkat çekerek “Moskova’da da diğer her yerde olduğu gibi Suriye krizinde bir askeri çözüm olamayacağı biliniyor” dedi. Öte yandan Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili konuşan Putin operasyonun kendileri için beklenmedik olmadığını söyledi.

FIRAT KALKANI BİZİM İÇİN BEKLENMEDİK DEĞİLDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin’de düzenlenen G20 Zirvesi’nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye’nin, Suriye’nin Cerablus bölgesindeki Fırat Kalkanı Harekatı’na ilişkin bir soruya Putin, “Türkiye’nin Suriye’deki harekatı bizim için beklenmedik değildi. Beklenmedik şeylerle daha az karşılaşmamız için Dışişleri ve özel servislerimiz var. Neler olduğunu, işlerin nereye varacağını anlıyorduk. Türkiye’nin Suriye nedeniyle yaşadığı problemler beliydi. Bunları anlamak için büyük analist olmaya gerek yok” yanıtını verdi.

     

Suriye konusunda Türkiye ve ABD ile diyalog halinde olduklarını ifade eden Putin, uluslararası hukuka uygun olmayan hiçbir şeyi desteklemeyeceklerini belirtti. Rusya ve ABD’nin Suriye pozisyonlarında bir takım yakınlaşmalar olduğunu aktaran Putin, “Bu konuda nihai olarak konuşma hakkına sahip olduğumu düşünmüyorum çünkü Rusya ve ABD dışişleri bakanlıkları bazı ön anlaşmalar üzerinde çalışıyor. Bence doğru yoldayız ve belirli bir zaman sonra Suriye’de durumu iyileştirebilecek ortak birşeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. Tabii ki bunu Suriye yönetimi ve İran ile konuşmamız gerekiyor” dedi. Putin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecinin devam ettiğini belirterek, her iki ülke halkının da samimi bir şekilde ilişkilerin düzelmesini istediğine vurgu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN