Para ve cep telefonlarında büyük tehlike! 28 güne kadar bulaşıcılığını koruyor

Para ve cep telefonlarında büyük tehlike! 28 güne kadar bulaşıcılığını koruyor

Avustralya'da yapılan bir araştırma, koronavirüsün kağıt para, telefon ekranı ve paslanmaz çelik ürünler üzerinde 28 güne kadar bulaşıcılığını koruyabildiğini ortaya koydu.

Avustralya ulusal bilim kurumunun araştırması sonucu elde edilen bulgular, virüsün sanılandan daha uzun süre hayatta kaldığını öne sürüyor. Bazı bilim insanları ise koronavirüsün yüzeyden bulaşması konusunda şüphelerini ortaya koyuyor.'

"AŞIRI GÜÇLÜ''

Ancak Avustralya ulusal bilim kurumunun araştırması, SARS-Cov-2 virüsünün "aşırı güçlü" olduğunu söylüyor. Kurul, koronavirüsün 20 derecelik oda sıcaklığında, karanlık bir ortamda tutulduğunda, kağıt para, telefon ekranı ve plastik nesneler üzerinde 28 güne kadar hayatta kalabildiğini vurguluyor.

ABD Hastalık Kontrol Merkezi de yüzeyden bulaşma yaşanmasının olası olduğunu açıklamıştı ancak bu yolla bulaşmaların çok daha az olduğu düşünülüyor. Daha önce gerçekleştirilen laboratuvar testlerinde, koronavirüsün, para ve cam gibi nesneler üzerinde iki ya da üç gün kalabildiğini ortaya koymuştu.

111205246-1-what-you-need-to-do.png

GÖZENEKSİZ YÜZEYLERDE DAHA UZUN YAŞIYOR

Virology Journal da yayınlanan araştırmaya göre, virüs sıcaklık arttıkça güçsüzleşiyor. 40 derecelik sıcakta 24 saat içinde bulaşıcılık özelliğini kaybediyor. Yine araştırmaya göre virüs, gözeneksiz nesnelerin yüzeyinde daha uzun yaşıyor. Kumaş gibi gözenekli yüzeylerde bulaşıcılık süresi 14 güne düşüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19 hastalığına, yiyecek yoluyla ya da gıda paketi bulaşmasıyla yakalandığı doğrulanan bir vaka bulunmadığını açıklıyor.

KORONAVİRÜS HANGİ YÜZEYDE KAÇ SAAT YAŞIYOR?

Koronavirüsün normal şartlarda bazı yüzeylerde yaşayabildiği süreler ise şu şekilde;

Metal yüzeyler (kapı tokmağı, mücevher, gümüş eşya): 5 gün

Ahşap (Odun, mobilya, zemin kaplaması): 4 gün

Plastik maddeler (Süt kapları ve deterjan şişeleri, metro ve otobüs koltukları, sırt çantaları, asansör düğmeleri gibi ambalajlar): 2-3 gün

Paslanmaz çelik (Buzdolapları, tencere ve tavalar, lavabolar, bazı su şişeleri): 2-3 gün

Karton - Kağıt (Nakliye kutuları): 24 saat

Bakır (Tencere): 4 saat

Alüminyum (Soda kutuları, su şişeleri): 2 ila 8 saat

Camlar (Bardaklar, ölçü bardakları, aynalar, pencereler): 5 güne kadar

Seramik (Tabaklar, çanak çömlek, kupalar): 5 gün

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN