Avustralya'da koronavirüsü frenlemeyi başardı

Avustralya'da koronavirüsü frenlemeyi başardı

Avustralya'nın Victoria eyaletinde 15, Yeni Güney Galler'de (NSW) 6 kişi daha koronavirüse yakalanırken, son 24 saatte virüs kaynaklı can kaybı yaşanmadı.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19)  en fazla etkili olduğu Victoria Eyaletinin Başbakanı Daniel Andrews, eyaletin başkenti Melbourne'da düzenlediği basın toplantısında yeni vaka sayıları ve 19 Ekim'de hafifletilmesi planlanan yasaklarla ilgili açıklamada bulundu.

Son 24 saatteki verilere göre, eyalette Kovid-19'dan can kaybı yaşanmadığını açıklayan Başbakan Andrews, ancak 15 kişinin daha virüse yakalanmasının beklenenden daha yüksek bir rakam olduğunu söyledi.

Başbakan Andrews, eyaletteki Kovid-19 yasaklarını ortadan kaldırmayı öngören yol haritası kapsamında, 19 Ekim'de üçüncü aşamaya geçilecek hafifletilmelerin yapılabilmesi için 14 günlük yeni vaka sayılarındaki ortalamanın 5 olmasını şart koşmuştu.

Çift haneli rakamlarda seyreden yeni vakalar, söz konusu hedefe ulaşılamayacağını ortaya koyarken, Victoria eyaletinde bugünkü verilere göre 14 günlük ortalama 9,9 olarak kaydedildi.

Vatandaşların aylardır kapalı kalmanın zorluğunu yaşadıklarının bilincinde olduğunu hatırlatan Başbakan Andrews, hafifletme kararı alınmasının şartı olarak belirlenen günlük yeni vaka ortalamasının mevcut şartları dikkate alarak gözden geçirilebileceği sinyalini verdi.

Avustralya'da virüse yakalandığı belirlenen 27 bin 279 kişiden 24 bin 855'i sağlığına kavuşurken, 810'u Victoria'da, 53'ü NSW'de, 13'ü Tazmanya'da, 9’u Batı Avustralya'da, 6'sı Queensland'da, 4’ü Güney Avustralya'da, 3'ü de Avustralya Başkent Bölgesi'nde olma üzere ülke genelinde 898 Avustralyalı hayatını kaybetti.

OKULLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLADI

Kovid-19 nedeniyle aylardır uzaktan eğitim veren Victoria'daki okullar bugünden itibaren sınıf ortamında eğitime başladı.

Binlerce öğrenci yaklaşık 6 ay sonra okullarına kavuşurken, 8, 9 ve 10'uncu sınıf öğrencileri bir süre daha uzaktan eğitime devam edecek.

Eyaletteki eğitim müfredatı kapsamında 2020 eğitim yılının dördüncü dönemini sınıf ortamında tamamlayacak öğrenci ve öğretmemelerin, Kovid-19 güvenlik tedbirleri kapsamında okullarında maske takmaları gerekiyor.

EYALETTEKİ MASKE KURALLARI DEĞİŞTİRİLDİ

Melbourne kentinde 19 Temmuz'dan bu yana uygulanan zorunlu maske takma uygulamasında bazı değişiklilere gidildi.

Yeni değişiklikler kapsamında, daha önce bandana, eşarp veya benzeri bir malzemeyle ağız ve burunu kapatma yeterli görülürken bugünden itibaren şeffaf yüz kalkanı dahil söz konusu malzemeler yerine maske kullanılma zorunluğu getirildi.

Kovid-19'a karşı ağızı ve burunu kapatan üç katlı yüz maskesinin en iyi koruyan maske türü olduğunu belirten Victoria Sağlık Bakanlığı, maske takmadan sokağa çıkanlara verilen 200 dolar para cezasının halen yürürlükte olduğunu hatırlattı.

YENİ ZELANDA'DA VAKA KAYDEDİLMEDİ

Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatteki test sonuçlarında Kovid-19 vakasına rastlanılmadı.

Ülkedeki toplam 45 aktif vakadan tamamının karantinada tutulduğunu açıklayan Sağlık Bakanlığı, hastanelerde Kovid-19'lu bulunmadığını kaydetti.

Son günlerde toplum içinde Kovid-19 vakası kaydedilmeyen Yeni Zelanda'daki aktif vakaların tamamı yurt dışından ülkeye dönelerden oluşuyor.

Yeni Zelanda'da, virüse yakalandığı belirlenen 1871 kişiden, 1801'i sağlığına kavuşurken, 25 kişi hayatını kaybetmişti.

VİRÜS CAM YÜZEYLERDE VE BANKNOTLARDA 28 GÜN YAŞAYABİLİYOR

Kovid-19 banknot, telefon ekranı ve paslanmaz çelik üzerinde 28 gün bulaşıcılığını koruyabildiği bildirildi.

Avustralya Ulusal Bilim Ajansı CSIRO'nun bulguları, Kovid-19'un yüzeylerde sanıldığından daha uzun süre enfekte etme özelliğini kaybetmediğini ortaya koydu. 

CSIRO'nun araştırması, yeni tip koronavirüsün "oldukça güçlü" olduğunu, cep telefonu ekranları gibi cam yüzeylerde ve kağıt para üzerinde, neredeyse oda sıcaklığı olan 20 derecede 28 gün kalabildiğini gösterdi. 

Sonuçları "Virology Journal" dergisinde yayımlanan araştırmada, virüsün daha yüksek sıcaklıklara daha kısa süre dayandığı, bazı yüzeylerde 40 derecenin üzerinde 24 saatte bulaşıcılık özelliğini yitirdiği gözlendi. 

Kovid-19'un ayrıca pürüzsüz yüzeylerde daha uzun süre kaldığı, kumaş gibi pürüzlü yüzeylerde 14 gün geçtikten sonra bulaşıcılık özelliğine sahip virüse rastlanmadığı görüldü. 

CSIRO Başkanı Dr Larry Marshall, "Virüsün gerçekte yüzeylerde ne kadar uzun süre kaldığını belirlemek, yayılımını daha doğru öngörmemizi ve azaltmamızı, halkımızı korumakta daha iyi iş çıkarmamızı sağlar." ifadelerini kullandı.

Araştırma kapsamında yürütülen deneylerin, ultraviyole ışının etkisini ortadan kaldırmak amacıyla karanlıkta yürütüldüğü belirtildi. Güneş ışığının virüsü hızla etkisiz hale getirdiği belirtiliyor. 

DAHA ÖNCE 3 GÜN YAŞADIĞI AÇIKLANMIŞTI

Daha önce yapılan laboratuvar çalışmaları, Kovid-19'un, banknotlar ve cam yüzeylerde 2 ila 3 gün, plastikte ve paslanmaz çelikte 6 güne kadar kalabildiğini ortaya koymuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN