Paşinyan'dan genelkurmay başkanı ataması

Paşinyan'dan genelkurmay başkanı ataması

Ordunun istifaya çağırdığı Paşinyan, Genelkurmay Başkanı olarak Artak Davtyan'ı atadı. Paşinyan, Onik Gasparyan'ı görevden almıştı.

Ermenistan'da ordunun Başbakan Nikol Paşinyan'ı istifaya çağırması sonrası alevlenen siyaset gündemi sıcaklığını koruyor. Ordunun kendisini istifaya çağırması sonrası Genelkurmay başkanı Onik Gasparyan'ı görevden alan Paşinyan, göreve Artak Davtyan’ı atadı.

Paşinyan, Facebook’taki açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanının başbakanın atamaya ilişkin karar taslağını imzalamaması ve konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaması göz önünde bulundurularak, Artak Davtyan kanunen Silahlı Kuvvetler’in genelkurmay başkanı olarak göreve atanmış sayılıyor."

NE OLMUŞTU?

Paşinyan, önceki hafta Gasparyan’ın görevden alındığı açıklamasını yapmıştı. Bu açıklama, ordunun Paşinyan’ı istifaya çağırmasını izlemişti. Paşinyan, bu çağrıyı bir darbe girişimi olarak tanımlayıp Genelkurmay Başkanı’nı görevden alma kararı vermişti.

Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ın görevden alınmasına ilişkin kararı imzalamayı reddetmişti, ancak doğrudan söz konusu karara ilişkin itirazını Anayasa Mahkemesi’ne iletmemişti. Bu nedenle Genelkurmay Başkanı’nın otomatik olarak görevinden alınmış olduğu belirtiliyordu.

Ancak hükümet açıklamasından bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Sarkisyan’ın ‘askeri görev ve askerin statüsüne’ ilişkin kanun üstünden Gasparyan’ın görevden alınmasına itiraz ettiği kaydedilmişti. 

Kommersant gazetesi hukukçulara atıfla, Ermenistan yasalarına göre söz konusu itiraz değerlendirilinceye kadar Gasparyan’ın görevden alınamayacağı yorumunu aktarmıştı.

Daha sonra Ermenistan İdari Mahkemesi nihai karar alınıncaya kadar Gasparyan’ın görevine devam etmesine hükmetmişti, ancak başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Onik Gasparyan, genelkurmay başkanlığı görevinden alınmış olup yeni genelkurmay başkanı atama süreci anayasanın 139. maddesinin 2. fıkrasında belirlenen prosedür çerçevesinde devam ediyor” ifadeleri kullanılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN