Pfizer'ın aşı teslimatlarını yavaşlatma kararına AB'den tepki

Pfizer'ın aşı teslimatlarını yavaşlatma kararına AB'den tepki

Pfizer'in koronavirüs aşı teslimatlarını yavaşlatma kararı AB ülkelerinin tepkisine neden oldu. AB üyesi ülkeler gecikme hakkında "kabul edilemez" yorumunda bulundu.

ABD'li aşı şirketi Pfizer, koronavirüs aşı teslimatlarını yavaşlatma kararı aldı. Avrupa Birliği üyesi ülkeler Pfizer'in kararı sonrası koronavirüs aşı miktarının yetersiz kaldığını açıkladı.

AB üyesi en az 6 ülke, Pfizer taafından alınan gecikme kararının "kabul edilemez" olduğunu söyleyerek, bu durumun aşılama sürecinin genelinin güvenirliğini sarstığını belirtti.

AVRUPA KOMİSYONU'NA MEKTUP: BASKI KUR

İsveç, Danimarka, Finlandiya, Litvanya, Letonya ve Estonya sağlık bakanları, yazdıkları mektupta, Avrupa Komisyonu'ndan "teslimatların zamanında yapılabilmesi için istikrar ve şeffaflık sağlanması" amacıyla Pfizer ve BioNTech'e baskı kurmasını istedi.

"GECİKME SÜRECİN GÜVENİLİRLİĞİNE ZARAR VERİYOR"

BBC Türkçe'nin Reuters'tan aktardığı habere göre, mektupta "Bu durum kabul edilemez. Yaşanan gecikme, sadece aşılama programını aksatmakla kalmayıp aynı zamanda tüm aşılama sürecinin güvenilirliğine de zarar veriyor" denildi.

TESLİMATLAR 2021'İN İLK ÇEYREĞİNDE

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pfizer ile görüştüğünü ve planlanan teslimatların 2021'in ilk çeyreğinde yapılacağını açıkladı.

PFIZER: İMALAT SÜRECİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER NEDENİYLE...

Pfizer, Cuma günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, üretimin artırılması için imalat sürecinde yapılan değişikliklerin Ocak sonu-Şubat başındaki sevkiyatlar üzerinde geçici bir etki yaratacağını duyurdu.

Pfizer, "Her ne kadar bu durum, Ocak sonu-Şubat başında yapılacak olan teslimatları geçici olarak etkileyecek olsa da Şubat sonu-Mart başında ise teslimata hazır aşı miktarlarında kayda değer bir artış sağlanacak" dedi.

Almanya Sağlık Bakanlığı, Pfizer'in Belçika'nın Puurs kentindeki fabrikasındaki inşaat çalışmaları nedeniyle teslimatları geçici olarak azaltacağına dair AB'ye bilgilendirme yaptığını açıkladı.

Belçika, Ocak ayında Pfizer'den planlanan miktarı yarısı kadar aşı gelmesini beklediğini belirtirken, Litvanya da kendisine Şubat ortasına kadar tedarik miktarının yarıya düşürüleceği bilgisinin iletildiğini ifade etti.

AB 600 MİLYON ADETLİK AŞI ANLAŞMASI YAPTI

AB, bu yıl Pfizer ve BioNTech ile 600 milyon adetlik aşı anlaşması yaptı. Bunların 75 milyonunu ikinci çeyrekte teslim edilmesi, üçüncü çeyrekle birlikte ise teslim edilen miktarın artırılması öngörülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN