PKK’nın İstanbul’u kana buladığı bombanın RDX de içerdiği tespit edildi

PKK’nın İstanbul’u kana buladığı bombanın RDX de içerdiği tespit edildi

Beşiktaş saldırısında kullanılan bombanın füze ve mayın yapımında kullanılan RDX tipi plastik patlayıcı olduğu tespit edildi. Anafartalar, Güngören gibi katiamlarda da kullanılan bu patlayıcı türünün kullanılması, saldırıda Suriye izini de güçlendirdi.

HİLAL ÖZTÜRK

Beşiktaş saldırısında kullanılan bombada RDX tipi plastik patlayıcı tespit edilmesi, saldırıda olabildiğince çok can kaybının hedeflediğini ortaya koydu. RDX tipi plastik patlayıcının oldukça az bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar 2007 yılında Ankara Anafartalar, 2008 yılında İstanbul Güngören, 2010’da İstanbul Halkalı ve 2016’da Güvenpark’taki bombalı saldırıların bu tip patlayıcı ile yapılmış olmasının altını çiziyor. Bu saldırıların ortak hedefi çok sayıda can kaybının olması ve kaostu. PKK’nın RDX plastik patlayıcıyı nereden elde ettiği ise örgütün Suriye bağlantılarını ortaya koyuyor.

Füzelerde kullanılan RDX, PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’ye verilen mühimmat desteğini de bir kez daha gözler önüne serdi. Terör örgütü PKK’nın, özellikle son 2 yılda yapılan büyük saldırılarda Irak ve Suriye’ye farklı ülkelerden gelen füze ve mayınlardan çıkarılmış patlayıcılarla yaptığı belirtildi. Karar’a bilgi veren güvenlik kaynakları teröristlerin RDX gibi plastik patlayıcıları Türkiye’ye ve özellikle metropollere nasıl sokabildiğini ise şöyle açıkladı: “Son yıllarda Suriye’den bir kaç kiloluk paketlerde, kaçakçılar eliyle sınırdan geçirebiliyorlar. RDX’i de C4, TNT gibi patlayıcılar gibi sokuyorlarlar. Patlayıcılar yanıcı maddelerle desteklenerek bomba haline getiriliyor. Amonyum nitrat, nitrometan ve benzeri yanıcı maddeler bu kimyasallarla birleştiriliyor.”

Teröristlerin gizlenmek için sürekli yöntem değiştirdiğini belirten güvenlik kaynakları “Terör örgütünün taktikleri de, görüntüsü de değişiyor. Bazen bir aile, bazen üniversiteli genç, bazen sığınmacı görüntüsü veriyor. Kadınları özellikle dikkat çekmemek için kullanıyorlar. Patlayıcıları metropollere otobüs bagajlarında, kamyon
kasalarında taşıyorlar” tespitinde bulunuyor.

Kanlı saldırıda kullanılan Chevrolet marka otomobili güvenlik kameralarındaki kayıtlardan tarayan soruşturma ekibi, teröristlerin saldırıdan saatler önce 2 kez Vatan Caddesi’nden geçtiğini belirledi. Sabah ve öğleden sonra Vatan Caddesi önünden geçen teröristlerin keşif yaptıkları tahmin ediliyor. Öğleden sonra saat 15.38’deki kayıtlarda başörtülü bir kadın ve bir erkek olduğu belirlendi. Teröristlerin keşif yaparken dikkat çekmemek için özellikle kadın kullandığı belirtiliyor. Ankara Güvenpark saldırısında da Seher Çağla Demir adlı kadın terörist, bombalı araçla keşif yapmış ve aracın içindeyken bombalı saldırıyı gerçekleştirmişti.

BU HABERİ OKUYAN BUNU DA İZLEDİ

EN ACI ZİYARET...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN