Prof. Dr. Levent Akın: İstanbul şimdi yaydığı virüsü topluyor

Prof. Dr. Levent Akın: İstanbul şimdi yaydığı virüsü topluyor

Türkiye'de Kovid-19 ölümleri 10 bine dayanırken, Bakan Koca İstanbul için "Yükseliş eğilimi var" uyarısı yaptı. Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın da "İstanbul’un Nisan ayında Anadolu’ya yaydığı virüsü şimdi topluyor" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın İstanbul ile ilgili kritik açıklamalarının ardından Sağlık Bakanlığı'na bağlı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, İstanbul'un, Nisan'da Anadolu'ya yaydığı virüsü yeniden toplamaya başladığını söyledi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Akın'ın görüşlerini köşesine taşıdı. Buna göre Akın "İstanbul’un Nisan ayında Anadolu’ya yaydığı virüsü şimdi topluyor" dedi.

"İSTANBUL'A TEKRAR DÖNDÜLER"

İstanbul'da vaka artışını değerlendiren Akın şunları kaydetti:

"İstanbul'da salgın artınca yaz tatiline de denk geldiği için insanlar memleketlerine gittiler ve Anadolu’da yaygınlaşmasına yol açtılar. Anadolu’da vakaların yükselmesiyle birlikte yaz tatili de bittiği için bu kez düşme eğilimine giren İstanbul’a tekrar döndüler. Antalya, Muğla gibi illerden dönenler az oldu ama İstanbul'dakiler onlardan ibaret değil, Anadolu'dan dönen sayısındaki yükselme, salgını da yükseltti. Anadolu’ya yaymıştı, şimdi tekrar topluyor."

"BU VİRÜSLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK GEREKİYOR"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz de koronavirüs önlemlerinin rehavete kapılmadan sürdürülmesi halinde, toplumun kış aylarını rahat geçireceğini söyledi. Mevsimsel grip ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Gündüz "Kovid-19 için aldığımız bütün tedbirler, mevsimsel grip için de bizi korunaklı hale getirecektir" dedi. 

Gündüz şunları kaydetti: "Toplumun tedbirlere sıkı sıkıya uyması, bu hastalığın bulaşmasını, artmasını engelleyecek ama bundan rehavete kapılıp da ödün verilirse önümüzdeki aylarda yine vaka sayıları artışa geçebilir. Tedbirlerle bir noktaya gelebiliyoruz. Henüz aşısı bulunmadığı, toplum bağışıklık kazanmadığı için mutlaka tedbirlere sıkı sıkıya devam etmek ve bu virüsle yaşamayı öğrenmek gerekiyor."

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Sağlık Bakanlığı'nın 17 Ekim 2020 akşamı paylaştığı verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 1723 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 71 kişi yaşamını yitirdi.

Hasta sayısı 345 bin 678, vefat sayısı 9 bin 224, ağır hasta sayısı 1428, aktif hasta sayısı 33 bin 955 oldu.

01-001.jpg

16 Ekim'de Erzurum'da konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir haftadan bu yana Bursa ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde bir artış eğilimi olduğunu belirtti. 

Koca şunları kaydetmişti: "Mart ayından beri sürdürdüğümüz mücadelede son bir ayda salgını önemli oranda baskıladığımızı söyleyebilirim. Birkaç haftadır ülke genelinde belirgin bir düşüş yaşadık. Ancak bir haftadan beri İstanbul ve Bursa başta olmak üzere ülke genelinde bir artış eğilimi olduğunu görüyoruz.

Özellikle son 4-5 hafta zaman diliminde belirgin bir azalışı ama bir haftadan bu yana da artan ve birçok ilimizde de gözlemlediğimiz başta İstanbul ve Bursa olmak üzere bir artış eğilimi içinde olduğumuzu söyleyebilirim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN