Reina saldırganı için çember daralıyor

Reina saldırganı için çember daralıyor

Gece kulübü saldırısı sonrası kayıplara karışan teröristin profili netleşti. Katilin fotoğrafını basınla paylaşan Emniyet, Ankara ve İstanbul’da IŞİD bağlantılı adreslere operasyon yaptı, 12 kişi gözaltına alındı. Saldırganın Orta Asya’dan devşirildiği düşünülüyor.

HİLAL ÖZTÜRK

Gece kulübü Reina’da yeni yılı kana bulayan teröristin profili netleşirken, emniyet katilin yakalanması için seferber oldu. Başta İstanbul ve Ankara’da olmak üzere IŞİD bağlantılı tüm adreslere baskın düzenleyen polis, saldırganın Atatürk Havaalanı katliamını gerçekleştiren teröristlerle ilişkisini mercek altına aldı. Saldırganı IŞİD’in Orta Asya’dan devşirdiği üzerinde duruluyor.

Türkiye’ye yeni yılın ilk saatlerinde kabus yaşatan Reina’daki saldırıyı gerçekleştiren terörist ilgili bilgiler netleşti. Saldırganın Kırgız ya da Özbek uyruklu olduğunu ilk olarak Karar duyurmuştu. Kırgızistan saldırganla ilgili araştırma başlatıldığını açıkladı. Reuters ise saldırıyı terör örgütü IŞİD’in üstlendiğini duyurdu. Teröristin saldırı sonrası kaçması İstanbul polisini alarm durumuna geçirdi. IŞİD’ın Orta Asya kökenli bağlantılarına yönelen polis, Zeytinburnu, Başakşehir ve Bahçelievler’de operasyonlarını yoğunlaştırdı. Saldırganın profili netleşmeye başlarken, İstanbul Emniyeti, ihbarlar için daha net fotoğraflarını basınla paylaştı. Katilin yakalanması için alarma geçen ekipler, dün 12 kişiyi gözaltına aldı. Ayrıca teröriste benzeyen bir kişinin Yalova’da deniz otobüsünden indikten sonra otostop yaparak bir otomobile bindiği ihbarı, polisi harekete geçirdi. Anonsla tüm ekiplere bildirilen 16 plakalı kırmızı renkli Renault marka araç başta Bursa olmak üzere her yerde aranıyor.  

Teröristin Suriye gibi savaş bölgelerinde uzun süre bulunduğu, özellikle şehirlerdeki terör saldırılarında deneyimli olduğu değerlendirmesi yapıldı. Saldırganın görüntülerinden analiz yapan güvenlik uzmanlarına göre yürüşünde bir aksama var ve bu bir bacağından yaralandığının göstergesi. Karar’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre terörist IŞİD’in Orta Asya vasatından. Terör örgütü IŞİD’in üst düzey komutanlarından Ahmet Çatayev’in 2012 yılında örgüte katılmasıyla birlikte Kafkasya üzerinden bir terörist ağı oluşturdu. Buna karşılık Çeçenistan’daki direnişçilerden oluşan ve Kafkasya Emirliği olarak bilinen yapı hem Çatayev’e hem de IŞİD’e katılan Çeçenler’e savaş ilan etti. Bu durum IŞİD’e katılan Çeçen uyruklu insan sayısını düşürdü.

IŞİD’in Kafkasya hücresini oluşturan hücre bu kez sivil toplum örgütleri veya vakıflar gibi sosyal yapıları bulunmayan yine eski Sovyet blokundaki Orta Asya ülkelerine ağ kurdu. Rusça konuşan ve aynı zamanda savaş deneyimi de olan Özbek ve Kırgız uyruklu gençler terörist olarak devşirildi. Havaalanı saldırısını gerçekleştiren 3 teröristin de Kırgız, Özbek ve Tacik uyruklu oldukları ortaya çıkmıştı.

Atatürk Havaalanı saldırısında tutuklanan şüphelilerin de saldırganla bağlantıları araştırılıyor. En son 26 Aralık’ta Atatürk Havaalanı saldırısıyla ilgili 11 şüpheli gözaltına alınmıştı. Teröristlerin ev kiralamasına aracılık eden Ali Marzouk adlı yabancı uyruklu bir kişi ile saldırıyla bağlantılı Djamel Slimani adlı şüpheli yardım-yataklık suçlamasıyla sorgulanıyor. 11 şüphelinin de Reina saldırganıyla bağlantıları mercek altına alındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN