Reuters: Erdoğan Uysal'ı bir saat içinde görevden aldı

Reuters: Erdoğan Uysal'ı bir saat içinde görevden aldı

Reuters, eski Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınma nedeninin, Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 6 Kasım'da yaptığı sunumda, döviz rezervlerinin eridiğini söylemesi üzerine olduğunu ileri sürdü.

İsmi açıklanmayan AK Parti'li dört kaynağın Reuters'a aktardığına göre, Naci Ağbal'ın kendisiyle beraber partinin ileri gelenlerinin 6 Kasım'da yaptıkları toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, döviz rezervlerinin eridiğini aktarmasının ardından Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığı görevinden Murat Uysal'ı alarak yerine Ağbal'ı atadığı ileri sürüldü.

Haberde en az iki gün boyunca yapılan sunumlarda Erdoğan'a yabancı yatırımın ülkeye getirilmesinde sıkıntı yaşandığı ve Türk Lirası'nın yılın başından beri yüzde 30 değer kaybettiğinin anlatıldığı iddia edildi.

Reueters'ın haberine göre, Erdoğan bu sunumların ardından alarma geçti; 6 Kasım Cuma günü o dönem Merkez Bankası başkanı olan Murat Uysal'ı yanına çağırarak döviz rezervlerinin bu yıl neden yarıya indiğini ve bununla ilgili ne yapmayı düşündüğünü sordu.

Reuters'ın konuştuğu kaynaklar, bu konuşmanın ardından Erdoğan'ın Uysal'ı görevden almaya ikna olduğunu belirtti.

İŞSİZLİK DALGASI UYARISI DA YAPMIŞLAR

Aynı kaynaklar aynı zamanda Erdoğan'ın gelmesi beklenen işsizlik dalgası konusunda da uyarıldığını ifade etti.

Berat Albayrak'ın ise Uysal'ın görevden alınmasının ardından gerçekleştirilen iki toplantıya davet edilmemesinin ardından istifa ettiği öne sürüldü.

BİR SAAT İÇİNDE GÖREVDEN ALDI

AK Parti'ye yakın bu kaynaklara göre, Uysal'ın görevden alınması ve eski maliye bakanı Naci Ağbal'ın TCMB başkanlığına atanması birkaç saat içinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı'nın konuyla ilgili yorum yapmayı reddettiği aktarıldı.

Habere göre ayrıca bu sunumlarda iş dünyasının işten çıkarma yasağının kaldırılmasının ardından büyük bir işsizlik dalgasının gelmesinden çekindiği de Erdoğan'a bildirildi.

"ERDOĞAN'A BİLGİ VERİLMİYORDU"

Haber ajansının konuştuğu üç kaynak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi konusunda doğru bir şekilde bilgilendirilmediğini öne sürdü.

TCMB başkanlığına yapılan atamanın ardından Berat Albayrak, hazine ve maliye bakanlığı görevinden 8 Kasım Pazar günü istifa etmişti.

Albayrak'ın istifasının hafta sonu Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen iki toplantıya davet edilmemesinin ardından geldiği iddia edildi.

Albayrak'ın istifasının ardından 9 Kasım Pazartesi günü geç saatlerde hazine ve maliye bakanlığına Lütfi Elvan atandı.

"TÜRKİYE'NİN DÖVİZ REZERVİ EKSİDE"

Analistler, Türkiye'nin net döviz rezervinin eksiye düştüğünü hesaplıyor.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekim sonunda kendi blogunda yayımladığı bir tabloda, swaplar hariç net döviz rezervinin eylül ayında 39,6 milyar dolar ekside olduğunu belirtti.

Eğilmez'in TCMB verilerine dayanarak hazırladığı tabloda, net rezervler Eylül 2019'da 20,6 milyar dolar artıda görünüyor.

Londra merkezli BlueBay varlık yönetimi şirketi gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash ise net rezervleri tam olarak hesaplamanın zor olduğunu ancak şu an itibarıyla Türkiye'nin net rezervlerinin yaklaşık 50 milyar dolar eksiye düşmüş olabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (37)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
37 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN