Rus Büyükelçisi'ne suikastta uyuyan FETÖ hüsresi

Rus Büyükelçisi'ne suikastta uyuyan FETÖ hüsresi

Rus Büyükelçi Karlov’u öldüren polis memuru Mert Altıntaş’la ilgili ilk bulgular FETÖ’yü işaret ediyor. Savcılık, suikastın örgütün ‘kripto uyayan hücresi’ tarafından gerçekleştirildiği üzerinde duruyor. Tetikçinin gittiği dershane, burs aldığı işadamı ve polis okuluna girişte kendisine referans olan memurların ihraç edilmesi bu ihtimali destekliyor.

HİLAL ÖZTÜRK

Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un ölümüyle sonuçlanan suikastle ilgili soruşturmada ilk tespit saldırganın FETÖ’nün uyuyan hücresinden olduğu yönünde. Karar’ın soruşturmayı yürüten savcılık kaynaklardan aldığı bilgilere göre FETÖ’nün darbe girişiminden sonra devlet içinde kalan teröristlerin gizlenmesi için talimat verdiği, kripto adı verilen örgüt üyelerinin Türkiye’yi kaosa sürükleyecek saldırılar için talimat beklediği belirtildi. FETÖ’nün PKK veya IŞİD gibi bir terör örgütü olmadığını vurgulayan kaynaklar, yapılanmanın istihbarat örgütleri tarafından yönetilen bir proje olduğunu, yüzü olmayan bir yapıyla karşı karşıya olunduğunun bilinmesi gerektiğini dile getirdi. Saldırganın bu suikast için uyandırılan ‘kamikaze FETÖ hücresi’ olduğunu değerlendiren kaynaklar, tüm bağlantılarının ortaya çıkarılması için çalışıldığını belirtti.

Rus Büyükelçi Karlov törenle uğurlandı

1994 doğumlu tetikçinin Aydın Söke’de yaşayan ailesi de dar gelirli. Bu nedenle dershane eğitimi sırasında burs almış. Bursu veren işadamı da FETÖ’cü olduğu için hakkında yakalama kararı çıkartılan Şahin İlgi. Altıntaş FETÖ’cü olduğu tespitiyle kapatılan Söke Özel Körfez Dershanesi’ne gitmiş. İzmir Buca’da Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu’na giren suikastçi, 2 yıllık eğitimin ardından 2014’te mezun oldu. Altıntaş’ın polis okuluna girdiği dönemde Eğitim Daire Başkanlığı’nın FETÖ üyelerinin yönetiminde olduğu, bağlantıda bulunduğu kendi devresindeki emniyet personelinin FETÖ üyesi olmak suçlamasıyla meslekten ihraç edildikleri öğrenildi. Ayrıca saldırganın 4 Ekim’de açığa alındığı somut bir bağlantısı bulunamadığı için 14 Ekim’de ise göreve iade edildiği ortaya çıktı. Katil Altıntaş’ın, babası İsrafil, annesi Hamidiye ve kız kardeşi Seher Altıntaş ile dayısı Hüseyin F. dayısının eşi Sevinç F. ve diğer dayısı Hasan F. gözaltına alındı. Hasan F.’nin FETÖ’ye ait kapatılan özel okulda yöneticilik yaptığı öğrenildi. Dayısının FETÖ soruşturmasında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığı belirtildi. Katilin evinde yapılan aramada ise FETÖ ve El Kaide’ye ilişkin kitaplar bulundu. Saldırgan Altıntaş’ın polis okuluna girişinde referans olarak gösterdiği iki üst düzey emniyet görevlisinin FETÖ soruşturmaları kapsamında meslekten ihraç edildikleri öğrenildi.

Soruşturma kapsamında saldırganın mezun olduğu İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki imamı olduğu ileri sürülen Süleyman Ergen ile birlikte 6 şüpheli daha gözaltına alındı. Süleyman Ergen'in,  okulda görev yaptığı dönemde FETÖ mensubu polis adaylarına örgütsel hiyerarşi içerisinde "abilik" yaptığı ileri sürüldü.

ÇAVUŞOĞLU KERRY’E SÖYLEDİ: ARKASINDA FETÖ VAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçi suikastının arkasında FETÖ'nün olduğunu açıkça ifade etti. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefonda görüşmesinde, hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın saldırının arkasında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) olduğunu bildiğini belirtti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD tarafının talep ettiği görüşmenin başında Kerry, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını bildirildi. Çavuşoğlu, görüşmede, saldırının arkasında FETÖ olduğunu hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın bildiğini Kerry'e anlattı ve saldırgan hakkında kendisiyle bilgi paylaşımında bulundu. 

EŞİNİ GÖZYAŞLARIYLA UĞURLADI

Büyükelçi Andrey Karlov’un naaşı dün akşam üzeri Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen cenaze töreniyle Moskova’ya uğurlandı. Eşinin ölüm anında sergi salonunda bulunan Marina Karlov, gün boyu gözyaşlarını tutamadı. Ayakta durmakta zorluk çeken acılı kadını, elçilik çalışanları, Türk yetkililer ve aile dostları teskin etmeye çalıştı.16-12/21/21krs8-karlovvvvv11.jpgKarlov'un annesi ise cenaze törenini oğlunu taşıyacak uçağın içinden izledi. Rusya’dan gelen 18 kişilik heyet de Ankara’da temaslarda bulundu. Rus ve Türk yetkililer, Adli Tıp’taki 3 saatlik otopsiye ‘Minnesota Protokolü’ (Birleşmiş Milletler Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazların Önlenmesine ve Soruşturulmasına ilişkin protokol) çerçevesinde katıldı. Rus heyeti daha sonra daha sonra olayın meydana geldiği Çankaya’daki sergi salonunda inceleme yaptı. İki ülke daha önce varılan mutabakatla suikastı ortak soruşturma kararı almıştı.

214 NUMARADA SUİKAST HAZIRLIĞI

Rus büyükelçi Karlov’un katili polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın olay günü rapor olarak işe gitmediği ve saldırıya otelde hazırlandığı ortaya çıktı. Sanat merkezine 150 metre kadar uzaklıkta olan otelde kalan Altıntaş, görevlileri 14 Aralık’ta arayarak saldırı günü için rezervasyon yaptırdı. 2014 numaralı odaya gelen katil, üzerindeki siyah takım elbiseyi giydi, buradan sergiye gitti. Polis tarafından arama yapılan Altıntaş’ın kaldığı otel odası mühürlendi. 

POLİS KİMLİĞİNİ GÖSTERİP GİRDİ

Çankaya Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki önlemler ve yaşananlara dair açıklama yaptı. Belediye, Karlov’un vurulduğu sergi salonun adını ‘Büyükelçi Andrey Karlov’ olduğunu duyurdu. Merkezde 5 özel güvenlik görevlisinin bulunduğunu belirten belediye,  “Saldırganın özel güvenlik görevlisi tarafından x-raydan geçmediği için uyarıldığı, bunun üzerine saldırganın resmi polis kimliğini göstererek içeri girdiği tespit edilmiştir” dedi. 

‘SAĞ ÇIKMAYA GELMEDİM’

Karlov’un arkasında koruma polisi gibi durduğu için dikkat çekmeyen Altıntaş’ın kullandığı silahın NATO standartlarında, 9x19 kalibre, şarjör kapasitesi 15+1, 18+1, 20+1 olarak değişen Canik marka olduğu anlaşıldı. 11 el ateş eden saldırgan, Karlov’u 9 kurşunla vurdu. Altıntaş’ın iki adet şarjorü bulunduğu belirlendi, polisin “Teslim ol, silahını at, seni buradan canlı çıkartalım” çağrısına, “Ben bu saatten sonra buradan sağ çıkmam, zaten sağ çıkmaya gelmedim” karşılığını verdiği öğrenildi.

NEDEN CANLI YAKALANAMADI?

Olay sonrası akıllara ‘saldırgan sağ yakalanabilir miydi?’ sorusu geldi. Karlov’un hastaneye yetiştirilebilmesi için zamanla yarışan polisler, “teslim ol” çağrısına olumsuz yanıt veren saldırganı tahliye konusunda daha fazla gecikme yaşanmaması için vurmak zorunda kaldı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, “Elbette ki sağ olarak yakalanması daha iyi olurdu ama sonuçta eleştiriler doğru değil. Orada bir çatışma var. O çatışmanın içerisinde imhaya yönelik bir taraf var” dedi.

3 GÜN ÖNCE KEŞİF YAPTI

Serginin koordinatoörü Timur Özkan, saldırganın olaydan 3 gün önce keşif yaptığını belirtip  “Cuma günü aynı salonda bir sergimiz vardı. Arkadaşlarımız saldırganı Cuma günkü o sergide de görmüşler. Daha sonra hatırladılar. Aynı şekilde takım elbise ve polis rozeti ile gelmiş.O gün gelip orada keşif yaptı” dedi.

İŞTE KARLOV’UN SON SÖZLERİ: 20 DAKİKADA RUSYA’YI GEZECEKSİNİZ

Kürsüye çıktığın kurşunların hedefi olan Karlov’un son sözleri şöyle: Bugün hazır bulunduğumuz sergi, ilişkilerimiz normalleştikten sonra Ankara’da yapılan ilk etkinliktir. İnanın hayatım boyunca Kaliningrad’dan Kamçatka’ya defalarca seyahat yapmıştım. Uçakla gidildiği zaman 9 saatte, trenle gidildiği zaman 9 gün boyunca batıdan doğuya kadar seyahat yaptım. Eminim bu sergi sayesinde 20-30 dakika içerisinde gezebileceğiniz Rusya’yı kendi gözünüzle görme isteğiniz olacaktır. Ankara tarafından Rusya’ya hangi gözle baktıklarını mutlaka merak ediyorlar.”

SAKİNDİ, KORUMA İSTEMİYORDU

Türkiye’den koruma talep etmeyen Karlov’un mütevazı yaşamını iki yıllık berberi Alper Kocaoğlu, anlattı. Kocaoğlu, büyükelçi Karlov’un 2 yıldır kendisine tıraş olmaya yakın koruma almadan eşi Marina Karlov ile birlikte rahat bir şekilde gelip gittiğini söyledi. Berber Kocaoğlu, “Andrey bey, çok sakin bir kişiliğe sahipti, çok iyi Türkçe bilmediği için daha çok eşiyle sohbet ederdik, eşinin Türkçesi oldukça iyiydi. Eşi Marina hanım konuştuklarımızı Rusyaça’ya çevirir, Andrey bey ile konuşurduk” dedi. 

Büyükelçinin öldürülmesi Rus ve dünya basınında geniş yer buldu.

‘GÜLEN’İN İADESİ İÇİN ABD’YE BASKI ARTAR’

* Moskovski Komsomolets: Rusya’nın Ankara Büyükelçisini öldürerek, bir kez daha, Rusya’nın yeni tip bir savaşın içinde olduğu mesajını verdiler.

* Kommersant: Böyle alçakça bir eylemle Moskova, Suriye krizine Esad’ın yanında yer alarak müdahale ettiği için cezalandırılmak istendi. Saldırının Türkiye’de yapılması da tesadüf olamaz.

* Rossia 24: Büyükelçinin katili Gülen ile bağlantı olabilir.

* The Guardian: Suikast Türkiye ve Rusya’yı daha da yakınlaştırabilir.

* Washington Post:  Gülen’in iadesi için ABD’ye baskı artar.16-12/21/21-kar-8-dis.jpg

* New York Times: Her iki ülke de alarma geçti, taraflardan işbirliği sinyali geliyor.

* Haaretz: İlişkilerde krize yol açmaz.

* BMFTV: Rus büyükelçi olabilecek en kötü zamanda öldürüldü. Suriye krizinde kilit rol oynayan bir isimdi.

BUNUN HESABI SORULACAK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus büyükelçi Karlov'un öldürülmesiyle ilgili iki ülke ilişkilerinin hedef
alındığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise açıklamalarından dolayı Türk yetkililere teşekkür etti.16-12/21/21krs8-mevoo.jpg

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  Suriye toplantısı için gittiği Moskova’daki dışişleri konutunda mevkidaşı Sergey Lavrov’la birlikte Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov fotoğrafının yer aldığı masaya çiçek bıraktı. Daha sonra toplantının yapılacağı salona geçen Çavuşoğlu,  saldırının hedefinin ilişkilere zarar vermek ve son zamanlarda ulaşılan ivmeyi yok etmek olduğunu söyleyerek “Rusya ve Türkiye bunun farkındadır ve buna müsaade etmeyeceğiz” dedi, Türk halkının da Rus halkı kadar üzgün olduğunu söyledi. 

'Büyükelçiliğin bulunduğu sokağa Karlov adını vereceğiz'

Saldırının arkasında kimlerin olduğunu açığa çıkarmak için iki ülke uzmanlarının işbirliği içinde çalışacağını belirten Çavuşoğlu, “Elbette bu saldırının hesabı sorulacaktır. Büyükelçiliğimizin olduğu sokağa Karlov’un adını vereceğiz” diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Türkiye’nin olayın meydana geldiği andan bu yana gösterdiği tavrı takdir ettiğini belirterek “Zor bir günde bir araya geliyoruz. Türk tarafına ilk andan itibaren göstermiş olduğu ilgi ve başsağlığı dileklerinden dolayı müteşekkiriz” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN