Rusya Aliyev'i yalanladı: Bölgede sadece Rus askerleri olacak

Rusya Aliyev'i yalanladı: Bölgede sadece Rus askerleri olacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da çatışmayı durdurmak üzere Ermenistan ve Azerbaycan'la yapılan anlaşmanın ardından bölgede yalnızca Rus askerlerinin olacağı açıklamasını yaptı.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Karabağ’a sadece Rus barış güçleri yer alacak" denildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bölgede Rus ve Türk askerlerinin görev yapacağını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Eho Moskvı radyosuna açıklamalarda bulundu.

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin Karabağ’daki çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin vardıkları anlaşmaya istinaden Zaharova, “(Üstünde anlaşılan) açıklamanın metni yayınlanınca kimsenin şüphesi kalmayacak, ancak ben yine de Rusya Devlet Başkanı’nın (Vladimir Putin) sözlerini bir defa daha hazırlatmak isterim (…) burada Rusya’nın barış güçlerinden bahsediyoruz” dedi.

20201110-5-025ce833f47ca4086b79380350eff6ef3-001.jpg

Rusya Dışişleri Sözcüsü, ‘sadece mi Rus güçlerinin yerleştirileceği’ sorusu karşısındaysa, “Bu cümle bir defa daha nasıl tekrarlanır bilmiyorum: Karabağ’daki temas hattı boyunca Rusya’nın barış güçleri konuşlandırılacaktır” cevabını verdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, yapılan anlaşmayla ilgili açıklamasında "Burada yeni denetim mekanizması uygulanacak. Anlaşmanın 5. maddesinde, tarafların ateşkese uyması denetiminin verimliliğinin artırılması amacıyla barış gücü merkezi oluşturulacağı yazılıyor. Bu merkezde Rus ve Türk askerleri faaliyet gösterecek." demişti. 

DAHA ÖNCEKİ ANLAŞMADA DA RUSYA TÜRKİYE'Yİ İSTEMEMİŞTİ

Ermenistan ordusunun 27 Eylül'de Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine saldırması üzerine Azerbaycan ordusu, bir operasyon başlatmış ve operasyonda Cebrail kenti, Hadrut kasabası ve 30'dan fazla köyü işgalden kurtarmıştı.

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova'da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim Cumartesi saat 12.00’dan geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı ateşkes kararı almıştı.

Ateşkes üzerinden henüz 24 saat geçmeden Ermenistan ordusu, dün ülkenin 2'nci büyük kenti olan Gence'deki sivillerin yerleşim birimine füze ile saldırması sonucu 9 kişi hayatını kaybetmiş, 34 kişi de yaralanmıştı. 

RUSYA TÜRKİYE'Yİ MASADA İSTEMİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın, Dağlık Karabağ'ın geleceğiyle ilgili yürütülen görüşmelere Türkiye'nin de katılması önerisini reddettiklerini açıklamıştı.

Moskova'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Rusya, ABD ve Fransa'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) himayesi altında çözüm arayışına devam etmesi gerektiğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN