Rusya: Esad Fırat'a dayanana kadar Suriye'deyiz

Rusya: Esad Fırat'a dayanana kadar Suriye'deyiz

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye'deki operasyonlarının Esad güçleri Fırat Nehri'ne ulaşana kadar süreceğini söyledi. Türkiye, daha önce Kuzey Suriye'de Fırat'ın batısında muhalifler dışında bir gücün bulunmasına izin vermeyeceğini belirtmişti.

[Karar]

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun Suriye'deki operasyonlarının "Fırat Nehri'ne ulaşana kadar" süreceğini söyledi.

Şoygu'nun Rus parlamentosu Duma'da gerçekleştirilen kapalı oturumda yaptığı açıklamaları, Duma Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Komoyedov Interfax ajansına anlattı. Komoyedov'un açıklamalarına göre Şoygu, Suriye'deki askeri operasyonun maliyetinden, ne zaman tamamlanacağından ve bölgeye kara birliklerinin gönderilip gönderilmeyeceğinden bahsetmedi.

Rusya ve Esad'ın Fırat'a dayanması ne anlama geliyor?

Şoygu, operasyonların Esad rejimi Fırat Nehri'ne kadar olan toprakları ele geçirene kadar süreceğini belirtti. Komoyedov, "Suriye hükümetinin ordusu, kendi bölgesinin sınırlarına kadar ulaşmalı" diye konuştu.

15-12/17/suriye-haritasi-25062015-2-_crop.jpg
Rejimle Fırat arasındaki topraklarda IŞİD bulunuyor.

Halihazırda Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin doğu kıyısında PYD, batısında ise işe büyük ölçüde IŞİD'in hakimiyeti bulunuyor. Esad rejiminin ise Deyrizor kentindeki askeri üs dışında Fırat yakınlarında toprağı bulunmuyor. Kilis ve Antep'in karşısına denk gelen Suriye topraklarının büyük bölümü IŞİD'in elinde bulunurken, Türkiye burada oluşturulacak güvenli bölgeye muhalif unsurların yerleştirilmesini istiyor. Şoygu'nun açıklamaları ise "güvenli bölge"de Esad'ın hakim olmasının hedeflendiği anlamına geliyor.

Daha önce PYD bu bölgeyi ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle ele geçirmek istediğini belirtmiş, Türkiye ise Başbakan ve Cumhurbaşkanı da dahil en üst düzeyden PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesine müsaade etmeyeceğini belirtmişti.

"Başka ülkeler terörle bizim kadar mücadele etmiyor"

Sputnik'te yer alan habere göre ise milletvekili Vladimit Gutenev, "Şoygu, yaptığı yorumlarda terör örgütlerinin yeni militanlar kazanması ve terör örgütleriyle bizim dışımızdaki cephelerde yeterli mücadele verilmemesi nedeniyle operasyonların yakın bir gelecekte bitmeyeceğini söyledi" dedi.

Şoygu, bir milletvekilinden gelen soruya verdiği yanıtta "Mesele şu ki, biz bir kara operasyonu başlatırsak, Avrupalılar da buna katılacaklar mı? Bırakalım denesinler" ifadesini kullandı.

"Başladığımız işi bitirmeliyiz"

Ayrıca Rusya'nın Suriye'deki mevcut üslerinin yeterli olduğunu vurgulayan Şoygu, yeni üslerin inşa edilmeyeceğini belirtti.

Duma Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Kaşin ise "Başladığımız işi zaferle sonlandırmaktan bahsediyoruz. IŞİD enfeksiyonunu bu şekilde bırakırsak, bu kanayan bir yara olur" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN