Rusya, Fransa'nın Halep'le ilgili BMGK karar tasarısını veto etti | Son dakika haberleri

Rusya, Fransa'nın Halep'le ilgili BMGK karar tasarısını veto etti | Son dakika haberleri

Rusya, Halep'te çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçmasına son verilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.

Suriye'nin Halep kentinde çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını Rusya veto etti.

Suriye'de 5,5 yıldır devam eden çatışmalara çözüm bulamaması nedeniyle eleştirilen BMGK, Rusya'nın vetosu nedeniyle bugün bir kez daha bloke edildi.

DAİMİ ÜYE VETOSU

Fransa ve İspanya tarafından hazırlanan ve 40'tan fazla ülkenin destek verdiği tasarı, BMGK'de oylandı.

Halep'te çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçmasını sonlandırmasını ihtiva eden tasarıyı daimi üye Rusya veto etti. 15 üyeden 11'i olumlu oy kullanırken Venezuela ret oyu verdi.

Çin ve Angola ise çekimser kaldı. 

HOLLANDE: VETO EDEN SORUMLU OLUR

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin Suriye konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu karar tasarısını veto edecek ülkenin itibarını yitireceğini ve bütün suistimallerin sorumlusu olacağını ifade etmişti.

Tulle kentinde basına konuşan Hollande, BMGK'ya sunulan tasarıya ilişkin, "Bu tasarıyı veto edecek ülke, dünyanın gözünde itibarını yitirir ve devam eden bütün suistimallerin sorumlusu olur." ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA'NIN TASARISI 

Rusya, gelecek uluslararası tepkileri azaltmak için hamle yaparak son dakikada BMGK'ya karşı tasarı sunmuştu. Bu tasarıda, Halep'te taraflara ateşkes çağrısı yapılıyor ancak hava saldırılarının durdurulması konusuna değinilmiyor.

Rusya'nın Suriye'nin Halep kentindeki El Nusra militanlarının çıkarılması için sunduğu tasarı BM Güvenlik Konseyi tarafından reddedildi.

Tasarı ABD, İngiltere ve Fransa'nın da dahil olduğu BMGK'nın Batılı üyeleri tarafından veto edildi.

5. KEZ KATLİAMI SEÇTİLER

Bu veto ile Rusya, Esed rejiminin illegal eylemlerine son vermesini sağlamak için hazırlanan BMGK tasarılarını 5. kez veto etmiş oldu. Rusya ve Çin 2011'den bu yana Suriye konusundaki 4 tasarıyı veto etmişti. 2014'teki son tasarıda Suriye'deki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi isteniyordu.

Çin bu konuda ilk kez veto yetkisini kullanmayarak çekimser kalmayı tercih etti.

Rusya tarafından hazırlanan karşı karar tasarısı da bugün Konsey'de oylanacak.

NEW YORK/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN