Rusya’daki paralel çete Afrika ve Erbil’e kaçtı

Rusya’daki paralel çete Afrika ve Erbil’e kaçtı

Türkiye’nin girişimiyle FETÖ’yü tasfiye eden Rusya kendisine bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’ndeki 7 örgüt okulunu da kapattı. Bu okullarda yöneticilik yapan paralel çete üyeleri ise ülkede barınamayacaklarını anlayınca Kuzey Irak’ın Erbil kentine sığındı.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki hain kalkışmasından sonra, örgütün yurtdışındaki okullarının kapatılması veya Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesine yönelik çalışmalar hız kazandı. Başta Afrika ve Asya’daki okullar bulundukları ülkeler ile yapılan görüşmelerle tek tek el konulurken bazı Avrupa ülkeleri ve ABD’deki okullar ise faaliyetlerine devam ediyor. Bu konuda en duyarlı olan ülkelerden Rusya’da ise özellikle 15 Temmuz’dan sonra ciddi bir çalışma yürütülüyor. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 2008’den bu yana mercek altına aldığı birçok FETÖ okulunu ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle mahkeme kararlarıyla kapattı. Örgüt bağlantıları olduğu tespit edilen okullara da el koyan Rusya, son olarak Tataristan Özerk Cumhuriyeti’ndeki Tatar Türk Lisesi’nin de aralarında bulunduğu Gökkuşağı Okulları’na bağlı 7 okula daha operasyon düzenledi ve okulların kapatılmasına karar verdi.

Rusya’da üst üste tasfiye edilen örgüt kurumlarından sonra ise, örgüt üyelerinin farklı ülkelere gitmeye başladığı öğrenildi. KARAR’ın edindiği bilgilere göre, Tataristan’da el konulan örgüt okulunda görevli iki kişi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) kaçtı. Rusya’dan son aylarda çok sayıda örgüt üyesinin de başta Irak olmak üzere Afrika’daki bazı ülkelere kaçtığı öğrenildi. Son olarak Irak’ın Erbil şehrine kaçan Latif Tosun ve Yunus Öz adlı örgüt yöneticilerinin ise şehirdeki örgüte ait Işık Koleji’nde çalışmaya başladığı belirtildi. Irak’ta örgüte ait hala faal olan biri üniversite olmak üzere 29 okulu bulunuyor. Bazı okulların ise kapatılma ihtimaline karşı el değiştirerek aynı kadro ile faaliyetlerine devam ettiği biliniyor.

İHRAÇ EDİLENLER İÇİN KONTROL MEKANİZMASI KURULMALI

Polis Akademisi Başkanlığınca yayımlanan ‘Yeni Nesil Terör: FETÖ’nün Analizi’ raporunda, örgütle mücadele konusunda havuz görevi görecek ve koordinasyonu sağlayacak bir merkezin kurulması, örgütten boşalan yerlere göz diken ve devlet içerisinde örgütlenme gayretinde olan başka gruplara kesinlikle göz yumulmaması önerildi. Raporda, örgütün kazanç sermayesi aktarımında dernek ve vakıfların daha sıkı denetlenmesi gerektiği belirtildi. Akademinin raporunda “FETÖ ile mücadelenin dinsel değil siyasi olduğu, FETÖ gibi terör örgütlerinin siyasi alanda yayıldıkları hususu vurgulanarak kamuoyu aydınlatılmalıdır” denilerek şu uyarıda bulunuldu: “FETÖ soruşturmaları sonucunda kamu hizmetinden ihraç edilen kişilerin yakınlarının radikalleşmemeleri için bir kontrol mekanizmasının kurulması gerekmektedir.” 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN