Rusya'dan da aşı açıklaması: Yüzde 95 etkili

Rusya'dan da aşı açıklaması: Yüzde 95 etkili

Rusya'da geliştirilen Sputnik V aşısının ikinci dozla beraber koronavirüse karşı yüzde 95 etkili olduğu açıklandı. Rus vatandaşlarına ücretsiz dağıtılacak aşının fiyatı ise 20 dolar oldu.

Rusya, koronavirüse karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının ikinci dozla birlikte yüzde 95 etkili olduğunu açıkladı.

Sputnik aşısının internet sitesinde yer alan açıklama, aşıya dair yapılan klinik testlerde ikinci dozun uygulandığı gönüllülerde yüzde 95 oranında etkili olduğu belirtildi.

İLK ORAN YÜZDE 91.4

Aşının etkililik oranını hesaplayan çalışmada ilk olarak gönüllülere ilk doz yapıldıktan 28 gün sonra (ikinci dozdan 7 gün sonra) alınan veriler aşının yüzde 91.4 oranında etkili olduğunu gösterdi. 

Gönüllülerin ilk dozu almasından 42 gün sonra (ikinci dozdan 21 gün sonra) aşının etkililik oranı yüzde 95 olarak hesaplandı. 

40 BİN GÖNÜLLÜ ÜZERİNDE DENENİYOR

Sputnik adlı aşının ön araştırma verileri Gamelaye Araştırma Merkezi tarafından paylaşılacak. Üçüncü faz testlerinin bitmesiyle de Merkez bütün klinik test raporunu yayımlayacak. 

Sputnik aşısının üçüncü faz denemeleri 40 bin gönüllü üzerinde gerçekleşiyor.

FİYATI DA BELLİ OLDU

Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V adlı aşının uluslararası pazarda fiyatının 20 dolardan (Yaklaşık 160 Türk lirası) az olacağı duyuruldu. Rakamın iki doz halinde uygulanan aşının toplam maliyetini yansıttığı belirtildi.

Bununla birlikte aşının Rus vatandaşlarına ücretsiz olarak dağıtılacağı ifade edildi.

OXFORD AŞISI YÜZDE 90 ETKİLİ

AstraZenaca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen AZD1222 adlı aşının yüzde 70 oranında etkili olduğunu duyurdu.

İki doz halinde uygulanan aşının, insanların Kovid-19'a karşı korunması için gerekli olan bağışıklık tepkini ürettiği de belirtildi.

Ortak geliştirilen Kovid-19 aşısı, tek doz uygulanması halinde yüzde 70, önce yarım doz, ardından tam doz uygulanması halinde ise yüzde 90 seviyesinde etkili oldu.

PRİZER VE MODERNA'NIN AŞI ADAYLARI

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in, Kovid-19'a karşı geliştirdikleri aşının da yüzde 95'den fazla etkili olduğu açıklanmıştı.

Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna'da, hala süren aşı çalışmalardan elde edilen ilk verilerin olumlu olduğunu ve potansiyel aşısının yüzde 95,4 etkili olacağını duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN