Son dakika! Oxford aşısı umutları kırdı, sadece yüzde 70 koruma sağladı

Son dakika! Oxford aşısı umutları kırdı, sadece yüzde 70 koruma sağladı

Son dakika haberi... Oxford Üniversitesi'nin ilaç şirketi AstraZenaca ile ortak geliştirdiği koronavirüs aşının sadece yüzde 70 koruma sağladığı açıklandı.

Son dakika haberi... Oxford aşısı umutları kırdı, sadece yüzde 70 koruma sağladı. 

AstraZenaca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen AZD1222 adlı aşının yüzde 70 oranında etkili olduğunu duyurdu.

İki doz halinde uygulanan aşının, insanların Kovid-19'a karşı korunması için gerekli olan bağışıklık tepkini ürettiği de belirtildi.

Ortak geliştirilen Kovid-19 aşısı, tek doz uygulanması halinde yüzde 70, önce yarım doz, ardından tam doz uygulanması halinde ise yüzde 90 seviyesinde etkili oldu.  

"DOZ REJİMLERİNDEN BİRİ YÜZDE 90 ETKİLİ"

Oxford Aşı Grubu Direktörü ve Oxford Aşı Denemesi baş araştırmacısı Prof. Dr. Andrew Pollard, bulguların birçok hayatı kurtaracak etkili bir aşıya sahip olduklarını gösterdiğini belirtti.

Pollard "Heyecan verici bir şekilde, doz rejimlerimizden birinin yaklaşık yüzde 90 etkili olabileceğini bulduk. Bu doz rejimi kullanılırsa, planlanan aşı tedariki ile daha fazla kişiye aşı yapılabileceğini gördük" ifadesini kullandı.

"EKSİ 70 DERECEDE SAKLANMASI GEREKMİYOR"

Sky News'e konuşan İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, hükümet olarak başından beri destekledikleri Oxford-AstraZeneca aşısıyla ilgili açıklanan verilerin cesaret verici olduğunu kaydetti.

Hancock "Gerçekten çok mutluyum, doğru dozdaki aşının yüzde 90'a kadar etkili olabileceğini gösteren bu verileri memnuniyetle karşılıyorum. Bu aşının, daha önce başarılı sonuçlar elde edildiği açıklanan Pfizer aşısı gibi -70 derecede saklanması gerekmiyor" diye konuştu. 

"HEYECAN VERİCİ BİR HABER"

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da konuya ilişkin Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Johnson paylaşımında, "Oxford aşısının denemelerde çok etkili olduğu bilgisi inanılmaz, heyecan verici bir haber. Önümüzde daha güvenlik kontrolleri var, ancak bunlar harika sonuçlar. Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'daki parlak bilim adamlarımıza ve denemelerde gönüllü olan herkese tebrikler." ifadelerine yer verdi. 

EYLÜL'DE AŞI ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ

İlaç firması AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile ortak yürüttüğü aş çalışmalarında 2'nci faz denemeleri Eylül'de başlamıştı. Bu sırada deneklerden birinde ortaya çıkan nörolojik sorunlar nedeniyle denemelere ara verilmişti.

Ancak sorunun Kovid-19 aşısından kaynaklanmadığına karar verilmesinin ardından AstraZeneca, çalışmalarına yeniden devam etme kararı almıştı.

01.jpg

PRİZER VE MODERNA'DAN AŞI ADAYLARI

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in, Kovid-19'a karşı geliştirdikleri aşının da yüzde 95'den fazla etkili olduğu açıklanmıştı.

Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna'da, hala süren aşı çalışmalardan elde edilen ilk verilerin olumlu olduğunu ve potansiyel aşısının yüzde 95,4 etkili olacağını duyurmuştu.

KORONA VAKALARI 59 MİLYONU AŞTI

Bu arada dünya genelinde Kovid-19 vakaları 59 milyona yaklaşırken, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 391 bini aştı.

Avrupa'da birçok ülke tedbirleri artırırken, ABD'de eyalet bazında önlemler dikkati çekti. Asya tarafında ise Japonya'nın artan vaka sayıları nedeniyle turizm konusunda alabileceği tedbirler gündeme geldi.

ERDOĞAN'DAN 'AŞI' UYARISI

G20 Zirvesi'nde aşı çalışmaları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da aşı dağıtımı ile ilgili önemli mesajlar verdi. 

Aşı çalışmaları ile ilgili sevindirici haberler aldıklarını belirten Erdoğan "Uğur Şahin ve Özlem Türeci isimli Türk doktorların da katkı yaptıkları bu gayretlerin, tüm insanlık için bir 'müjde' niteliğine bürünmesi, ancak bu çalışmaların rekabet konusu yapılmaması halinde mümkün olabilir. Hangi ülkede üretilirse üretilsin, kullanıma hazır hale getirilecek aşılar, kayıtsız şartsız tüm insanlığın ortak istifadesine sunulmalıdır " ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN