Rusya'nın ihraç kararına Avrupa'dan sert tepki

Rusya'nın ihraç kararına Avrupa'dan sert tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Navalnıy taraftarlarının yaptığı bir mitinge katılmakla suçladığı Almanya, Polonya ve İsveç diplomatlarını sınır dışı ettiğini duyurdu. Rusya’nın bu ihraç kararına Avrupa Birliği ülkelerinden yanıt gecikmedi: Bu cevapsız kalmayacaktır!

DIŞ HABERLER | KARAR.COM

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, muhalefet lideri Alexei Navalnıy’yi destekleyen İsveç, Polonya ve Almanya diplomatlarının ‘istenmeyen kişi’ ilan edildiği ve ‘kısa süre içinde Rusya’dan ayrılmaları gerektiği’ belirtildi. 

Rusya’nın bu kararı, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Josep Borrell, Navalnıy’e yönelik ‘haksız’ muamelenin Brüksel ve Moskova ilişkilerinde ‘en dip nokta’ olarak tanımlamasından sonra verildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki bir Alman diplomatı ve St. Petersburg’daki İsveçli ve Polonyalı diplomatları 23 Ocak’taki ‘yasa dışı’ eylemlere katılmakla suçladı. O gün on binlerce Rus, Navalnıy’nin tutuklanmasını protesto etmek için sokağa dökülmüştü. 

İSVEÇ: KARŞILIK VERME HAKKINI SAKLI TUTUYORUZ 

Associated Press’e açıklamada bulunan İsveç Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mats Samuelsson, ihraç kararını tamamen haksız bulduklarını Rus tarafına ilettiğini söyledi. Sözcü Samuelsson, “Stockholm, diplomatın Rusya’da bir gösteriye katıldığı yönündeki iddialarını şiddetle reddediyor ve karşılık olarak uygun önlemleri alma hakkını saklı tutuyor” dedi. 

MERKEL: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ PRENSİBİNE OLDUKÇA UZAK 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la video konferans yapan Şansölye Angela Merkel, görüşmeden sonra, “Bu ihracı haksız görüyor ve şu anda Rusya’daki olayların hukukun üstünlüğünden oldukça uzak olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, kararın gerekçesiz olduğunu, tutuklama ve ihraç kararlarından dolayı Rusya’nın AB ile ilişkilerinin daha da zarar gördüğünü söyleyerek, “Rusya Federasyonu kararını gözden geçirmezse, bu cevapsız kalmayacaktır” dedi. 

MACRON: BAŞINDAN SONUNA KADAR KINIYORUZ 

Diplomatların sınır dışı edilmelerini ve Navalyn’in tutuklanmasını “başından sonuna kadar” kınadıklarını dile getiren Macron; Almanya, Polonya ve İsveç’le dayanışma içinde olduklarını belirtti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN